Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПРИМАЈУ ЉУДИ И ДВЕ ДОЗЕ "СПУТЊИКА", ПА ОНДА "ФАЈЗЕР" КАО БУСТЕР" Др Шеклер о мешању цепива и шта препоручује струка

14.10.2021. 12:51
Пише:
Србија Данас
Milanko Šekler
Миланко Шеклер / Извор: Фото: Profimedia/YoutubePrintscreen/RTS/SD/Ilustracija

Др Шеклер казао је и да је недопустиво да се неке особе и дан-данас враћају са пунктова за вакцинацију из разлога који нису оправдани.

Др Миланко Шеклер гостујући у емисији "Уранак" на телевизији К1 рекао је да је за њега одлука да се "Модерни" не изда одобрење за трећу дозу бесмислена, с обзиром на то да Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) дозвољава мешање вакцина у случају да она која је примљена није доступна као додатна или бустер.

"ПИТАЊЕ ЈЕ ТРЕНУТКА КАДА ЋЕ СРБИЈА УВЕСТИ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ" Лончар: Биће озбиљних казни

"ПИТАЊЕ ЈЕ ТРЕНУТКА КАДА ЋЕ СРБИЈА УВЕСТИ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ" Лончар: Биће озбиљних казни

СРБИЈА УВЕЛА НАЈНОВИЈЕ МЕРЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Министарство здравља покренуло Viber број за пријаву лекара који су против вакцине

СРБИЈА УВЕЛА НАЈНОВИЈЕ МЕРЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Министарство здравља покренуло Viber број за пријаву лекара који су против вакцине

Нови контигент Фајзер вакцина: Више од 120 хиљада доза стигло у Србију

Нови контигент Фајзер вакцина: Више од 120 хиљада доза стигло у Србију

- У Аргентини се већ месецима дају и Спутник light као бустер, и кинеске и Астра Зенека. У многим земљама се мешају вакцине. Подаци показују и да једна доза Спутника, њена прва компонента Спутник light, има ефикасност већу од 70 одсто против делта соја, више него две дозе „Фајзера“ – каже др Шеклер на К1.

- Ставови науке се нажалост не поклапају са ставовима агенција за лекове, јер ту има много политике. Познајем човека који је примио две дозе руске вакцине и добио је посао у Калифорнији. Пошто САД не признаје руску вакцину, он је по одласку у Америку морао да прими две дозе "Фајзера". У два месеца примио је четири вакцине! Јавио ми се и добро је. Такође, СЗО је одобрила "Синофарм", а многе европске земље га не признају.

Др Шеклер казао је и да је недопустиво да се неке особе и дан-данас враћају са пунктова за вакцинацију из разлога који нису оправдани.

- Заказала је едукација лекара на пунктовима за вакцинацију. Људи ми говоре да их и даље враћају ако су имали алергију на пеницилин пре 20 година, имају алергију на полен амброзије или због стента који им је уграђен пре седам година. То је недопустиво. Лекари морају да уче целог живота и да се информишу - казао је Шеклер.

Он је изразио незадовољство што ковид пропуснице нису уведене у нашој земљи.

- Сада је касно, али није добро што то није урађено. Ковид пропуснице нису уцена. Па јел су Швајцарска и Француска земље које уцењују и не поштују људска права? Када смо ми постали пијемонт људских права? Ако је тако, ја сам позитивно изненађен - казао је у свом стилу др Шеклер у "Уранку".

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

И проф. др Радан Стојановић данас је у "Уранку" телевизије К1 говорио о одлуци Америчке агенције за храну и лекове (ФДА) да не одобри бустер дозу "Модерне".

- ФДА није одобрила бустер дозу вакцине "Модерна", али јесте "Фајзера" за старије од 65 година или млађе од 65 који имају неку хроничну болест или велики број контаката због професије и радног места. Кажу да је очекивана корист код њих од бустер дозе већа од ризика. Највише Американаца вакцинисано је овим двема вакцинама, обе су рађене на принципу информационе РНК технологије. Разлике између ове две вакцине су козметичке и верујем да ће у петак, када се буде поново разговарало о дозволи за бустер дозу "Модерне", и она бити одобрена - каже др Стојановић.

- За сада је дато објашњење да је она високоефикасна у две дозе и да за бустером нема потребе. Он је казао и да се мора разјаснити разлика између додатне и бустер дозе.

- Додатна се даје четири недеље након прве дозе, а бустер шест месеци након ње. Бустер се препоручује имунокомпромитованима и старијима од 60 година, а препорука је да особе које су примиле две дозе кинеске вакцине приме и трећу истог произвођача (Синофарм или Синовак). И Светска здравствена организација и Европска агенција за лекове и ФДА кажу да нема довољно података на основу којих би се могло препоручити мешање вакцина.

Др Стојановић говорио је и о вакцинацији трудница и истакао да он лично вакцину препоручује трудницама код којих постоји ризик да би могле развити тешку клиничку слику и то након првог триместра трудноће.

- Оно што је за сада доступно од података је да вакцина не ремети способност жене да остане у другом стању, да не утиче на развој фетуса и ембриона и да су јасни позитивни ефекти на труднице.

vakcine
вакцине / Извор: Профимедиа

Ја бих препоручио вакцинацију после првог триместра и требало би индивидуално процењивати од случаја до случаја. Имам такав став јер још увек немамо довољно података. Свакако, истина је да је трудна жена у већем ризику од добијања тешке клиничке слике ковида-19 од жене истих година и здравственог стања која није трудна - казао је др Стојановић у "Уранку".

Говорио је и о мерама те истакао да се морају уважити и права особа које не могу или не желе да приме вакцину.

- У борби против пандемије начини су вакцинација и поштовање мера. Дакле, ако би кафићи и ресторани радили са 30 одсто капацитета, да је сваки трећи сто пун, и ако би се поштовале мере ношења маски, држања дистанце и дезинфекције, све би било у реду.

Када је реч о ноћним клубовима, не мислим да су они од виталног значаја за привреду и економију и могу да не раде – каже др Стојановић. – Са ковид пропусницама се закаснило.

Казао је и да је могуће да ће до нове године бити одобрен за употребу лек који превентивно делује против ковида-19.

- Има кандидата и за сада су резултати охрабрујући па је могуће да ћемо те лекове ускоро имати на располагању – казао је проф. др Радан Стојановић.