Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КО ПРЕЖИВИ - ПРИЧАЋЕ" Мере се све слабије поштују, а број оболелих расте: Стручњаци упозоравају - Кризни штаб ће увести нове мере

07.08.2021. 07:44
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

После 18 месеци борбе са вирусом очекивало се да ће доћи до премора становништва, али без обзира на то, не смемо заборавити да је вирус и даље ту и да ради пуном паром

Док су корона бројке из дана у дан у порасту, са друге стране можемо приметити да у кафићима, ресторанима, тржним центрима, јавном превозу... већина, опуштено, без маске и дистанце функционише као да од короне нема ништа. Као да смо у "зеленој зони", (мање од 35 дневно заражених), да смо сви вакцинисани па се епидемија одјављуље - да ли смо се то помирили са короном, па ко преживи?

ОД РАНОГ ЈУТРА ФОРМИРАНЕ КОЛОНЕ ВОЗИЛА: Обратите пажњу, на овим граничним прелазима најдуже се чека

ОД РАНОГ ЈУТРА ФОРМИРАНЕ КОЛОНЕ ВОЗИЛА: Обратите пажњу, на овим граничним прелазима најдуже се чека

КО ИМА ПРАВО НА ПОВРАЋАЈ НОВЦА ОД ПЦР ТЕСТА: Директорка РФЗО Сања Радојевић објаснила која је процедура

КО ИМА ПРАВО НА ПОВРАЋАЈ НОВЦА ОД ПЦР ТЕСТА: Директорка РФЗО Сања Радојевић објаснила која је процедура

СВИ СУ ПРИТРЧАЛИ У ПОМОЋ: Пожар на Ибарској, горела фирма код Љига

СВИ СУ ПРИТРЧАЛИ У ПОМОЋ: Пожар на Ибарској, горела фирма код Љига

После 18 месеци борбе са вирусом очекивало се да ће доћи до премора становништва, али без обзира на то, не смемо заборавити да је вирус и даље ту и да ради пуном паром - имамо скоро 600 заражених за дан, а тренд је растући...

Податак да је 50 одсто пунолетног становништва вакцинисано против вируса корона, јесте добра вест, али то не оправдава претерано опуштање, јер ћемо овим темпом сигурно у неко скорије време стићи до 1.000 заражених.

Маске у затвореном су и даље обавезне, али мари ли ико за то?

Маске у затвореном простору су обавезне, као и дистанца и дезинфекција. Али да ли ико више мари за то? Овако посматрано, сви су опуштени. Или су вакцинисани, па верују да су тиме "завршили посао" са заштитом од короне или имамо оне који се и даље премишљају, али и оне који и даље одбијају да верују да вирус уопште постоји па самим тим сматрају да им ништа и не може.

Истраживање, али и анкета које су спроведене, недавно, дали су делимичне одговоре шта се дешава са младима који још увек нису примили вакцину - "не не планирам", "нисам још, не знам када ћу" и томе слично. Ово су одговори које нико није очекивао.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић изјавио је недавно у разговору да је примећено велико опуштање и да су многи скинули маске и то чак тамо где је обавезно да их носе.

branislav-tiodorovic
бранислав-тиодоровиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Свугде се види велико опуштање. Лето је, одмори трају, путује се. Примећено је велико опуштање у тржним центрима где се не држи дистанца, има и купаца који не носе маске - приметио је доктор и члан Кризног штаба.

Све до 500 заражених дневно, додаје, не захтева неко посебно реаговање, осим апела на оне уобичајене три мере - маска у затвореном, дистанца и дезинфекција, али након тога, каже, морамо размишљати о неким додатним мерама.

- Уколико би прешли 1.000 онда бисмо морали да реагујемо као и неке друге земље око нас, чак и туристички врло зависне, као Црна Гора или Грчка. А то је затварање ноћних клубова, вероватно би морали да ограничимо и рад угоститељских објеката. То би се наравно радило у складу са актуелним бројем оболелих и са епидемиолошком проценом, да ли би било до 24, или до 22 часа. Такође, била би много јача и интензивнија контрола и озбиљнија у тржним центрима, јер оно што се запажа је да тамо заиста долази до непоштовања мера у неким случајевима као што је неношење маски и дистанца – изјавио је професор Тиодоровић.

Четврти талас је ту, бројке у порасту, а ми?

Као да су сви дигли руке и препустили се. Све нормално функционише, а бројке алармирају знак за узбуну. У градском превозу и међуградском превозу примећено је да има путника који не носе маске. Зашто их возач не опомиње, одговор може бити тај да и он сам не носи маску.

Шеф СЗО у Србији др Маријан Ивануша, изјавио је недавно да више фактора утиче на пораст броја новозаражених у Србији, као и опуштање током лета.

Шеф СЗО у Србији: Људи се понашају као да је корона нестала

- Чини се да више фактора утиче на пораст преноса вируса: нови сојеви вируса, опуштање мера, већа циркулација људи током лета као и недовољан број вакцинисаних. Ми још имамо велики број оних који се нису вакцинисали, тако да је повећање броја новооболелих извесно пре свега када имамо у виду да се људи, не само у Србији, понашају као да је корона нестала - изјавио је Ивануша.

Ширењу вируса потпомаже и делта сој који се брже шири, што одговара нашој дневној статистици.

- Имамо све више доказа да се делта сој брже преноси, али тачан механизам остаје још увек нејасан. Недавна студија из Кине сугерише да постоји бржа репродукција вируса (што доводи до скраћивања периода инкубације) и да је инфективна доза вишеструко већа него код претходних вируса. Вакцине и даље штите од тешких болести и смрти када се људи суоче са делта сојем, али је вакцина мање ефикасна код спречавања блажих облика болести - објаснио је Ивануша.

- Цифра од готово 600 новозаражених је изненађење, јер су процене биле да ће та бројка ове недеље ићи до 500 на дневном нивоу и због тога је за очекивати ускоро и 1.000 новооболелих дневно - изјавио је за Танјуг епидемиолог Предраг Кон, додајући да ситуација полако прелази у претећу.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Кон је објаснио да су највеће претње по епидемиолошку ситуацију јавна окупљања и славља, те недовољно вакцинисаних, због чега је већ сада тренутак да се размишља о томе шта нас чека на јесен и уводе нове мере.

- Повећава се репродукција вируса и у том случају ће нагло да се убрза и раст бројки. Не можете очекивати да струка ћути, струка прича непрекидно и упозоравамо да то не може да остане овако како јесте. По мени је то већ сада озбиљно и тренутак је да се види да ли ће се смањивати број дозвољеног јавног окупљања, а све преко тога би било уз обавезно ношење маске. То је могућност, ја не могу да лицитирам, након конслутација и договора ће бити одређено али мора да се схвати да се ситуација мења, поготово пред школе - рекао је Кон јуче.

Он је упозорио на то да је број хоспитализованих последњих недеља почео да расте у односу на број отпуста и да ситуација полако прелази у претећу.

У прилог томе говори и податацуии о броју хоспитализованих - пре два дана имали со 574, а јуче 609.

Весић: Град Београд не планира никакве нове мере

На питање да ли ће у Београду бити на јесен бити донете неке нове мере, јер је евидентно да их све више нико не придржава нити у градском превозу, нити на другим местима попут тржних центара, кафића, ресторана... заменик градоначеника Београда Горан Весић изјавио је да Град Београд не планира никакве нове мере ако се под тим подразумевају рестрикције када је у питању друштвени, а посебно привредни живот.

- Прво, Београд је најодговорнији када је у питању вакцинација јер је вакцинисано више од 55 одсто грађанки и грађана и нема разлога да делимо судбину локалних самоуправа где нема ни 20 одсто вакцинисаних. Друго, ми већ годину и по дана живимо са вирусом и за разлику од почетка епидемије када о вирису нису знали ништа ни лекари, ни научници, па је затварање друштва било прилика да им се да време да нађу лек, ми сада имамо вакцине - каже Весић.

Beograd
Београд / Извор: Профимедиа

Како даље објашњава, вакцине су лек и постоји начин да де боримо против вируса.

- Ко се није вакцинисао преузима сопствену одговорност за своје здравље. Не може држава да води рачуна више о некој особи него она сама. Зато, треба да наставимо да живимо и радимо нормално, да подстичемо додатним стимулацијама вакцинацију, као и да показујемо људима са каквим се ризиком за живот суочавају невакцинисани. То је једино могуће. Нова затварања и рестрикције неће дати резулате и представљају само алиби да се каже да се нешто ради - закључио је Весић.