Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОН И ШЕКЛЕР О ОМИКРОНУ: "Све претходне варијанте такође су важиле за врло узнемирујуће, ово је једини начин да победимо"

28.11.2021. 13:26
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Др Шеклер је истакао да је најбоља борба против омикрона да се вакцинишемо вакцином која већ постоји.

Нови сој вирус корона појавио се у Јужноафричкој Републици. За омикрон сој већ је почело да се прича да је у питању супервирус, што су епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон и микробиолог и вирусолог Миланко Шеклер у гостовању на ТВ Прва негирали и истакли да је потребно време да се види каква је мутација вируса заправо у питању.

МАПА ВАКЦИНИСАНОСТИ НА ПЛАНЕТИ: Ево ко је најбољи, где вакцине уопште нема и на ком месту је Србија по броју имунизованих

МАПА ВАКЦИНИСАНОСТИ НА ПЛАНЕТИ: Ево ко је најбољи, где вакцине уопште нема и на ком месту је Србија по броју имунизованих

ПОНОВНИ ХАОС У КОВИД БОЛНИЦАМА У СРБИЈИ: "Свака трећа особа је вакцинисана" Др Кон објаснио како је дошло до овакве ситуације

ПОНОВНИ ХАОС У КОВИД БОЛНИЦАМА У СРБИЈИ: "Свака трећа особа је вакцинисана" Др Кон објаснио како је дошло до овакве ситуације

"НИЈЕ СПАВАО ЦЕЛУ НОЋ, ВИДЕЛИ СМО ГА КАКО СЕ ВРАЋА ИЗ ШУМЕ" Несталог дечака (12) из Љига срели мештани

"НИЈЕ СПАВАО ЦЕЛУ НОЋ, ВИДЕЛИ СМО ГА КАКО СЕ ВРАЋА ИЗ ШУМЕ" Несталог дечака (12) из Љига срели мештани

На питање да ли је тачно оно што је рекао др Владица Величковић, да је нови сој вируса Франкенштајн, те да има 32 мутације само на спајк протеину, из чега произилази да је отпоран на вакцине, лекове и прележану болест, др Кон је истакао да се такви називи користе како би намерно скренули пажњу.

- Кад се извуку и користе речи које намерно подижу пажњу, то је јасно упозорење да се то не сме тек тако игнорисати. Вирус је откривен 11. новембра, релативно брзо је добио назив забрињавајућа варијанта, што указује на то да показује озбиљан потенцијал, али то су релативно мали бројеви. Види се способност преношења. У Израелу се озбиљно прирпремају да прате даљу трансмисију, што је врло озбиљан посао. Оно што могу одмах да кажем је да ћемо на списку да имамо те земље и за њих ће бити појачан надзор и биће обавезан двонедељни карантин под здравственим надзором. Да би смо знали колико ће даље да се преноси, морамо да чекамо - рекао је др Кон.

На исто питање др Шеклер одговорио је жустро, истакавши да су називи попут Франкенштајн ii супермутант непрофесионални.

- Ако председница тела СЗО која се бави класификацијом вируса корона упозорава да нема довољно података, да је свега 100 вируса секвенцирано цео геном, да не знамо како ће мутације да утичу на понашање вируса, што то нико не преноси? СЗО упозорава да су потребне недеље да се виде особине вируса. Када је установљено присуство вируса, национално тело за преносиве болести Јужноафричке Републике је рекло немамо податке да је смртност већа, да су промењене клиничке слике, имамо податке да има доста асимптоматских случајева. Па шта ако има 32 мутације? Била је алфа, бета, гама, делта, бразилски сој, колико је слова прошла за овај 21 месец и сваки пут кад се појави ново слово креће драма. Треба месец дана да се обаве испитивања. У овом тренутку не постоји геније који може да каже да ли је виус променио особине. У овом тренутку не постоји ниједна чињеница, потребне су недеље за лабораторијска испитивања - објаснио је др Шеклер.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Како је додао, све претходне варијанте вируса такође су важиле за врло узнемирујуће, те да је битно да се сачекао подаци. Он је такође напоменуо да је "далеко више од новог соја узнемирујуће што се дешавају велики скупови у затвореним просторима, где нико не носи маске".

На питање да ли је тачно да фармацеутске компаније за 100 дана могу да направе вакцину за нови сој, др Шеклер истиче да се исто говори када се појави сваки нови сој.

- Ја кажем направићете ако буде требало, али они се одмах нуде да могу да направе. Нека они причају своју причу, треба да сачекамо да видимо да ли ће да нам затреба. Толико сојева је прошло, а није било потребно да се мења вакцина - додао је.

Др Кон је изразио сагласност са др Шеклером и додао да има више углова гледања.

- Први угао је баш ово што је рекао др Шеклер. Други угао гледања је да информација треба да се дели, али све треба спустити на рационално. Нови вирус не може ни да се упореди са доминацијом делта вируса. Србија треба да реагује јер нам треба три до четири недеље да стварно видимо како се вирус понаша, колико је имунитет који имамо довољан у новој ситуацији. Не знамо да ли су те мутације добре или лоше. Неке мутације су у вези са повећаном транмисибилношћу, друга смањује ефективност антитела у односу на вирус. Оптимистички је размишљање да ће то сасвим сигурно вакцина да буде довољна, али нешто мање ефективна, али не можемо да тврдимо да то знамо. Те три недеље можемо да дижемо панику, а можемо да поставимо рационално. Рационално је да немамо ни на видику тај вирус, то је земља са којом немамо авио саобраћај - објаснио је Кон.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Ипак, шта се дешава уколико за нови сој вируса буде потребна нова вакцина? У каквом су положају тада они који су већ вакцинисани?

- Очекује с да они који имају три дозе имају довољну заштиту, а за оне за које већ сад знамо да им је потребна бустер доза, код њих ће заштита бити слабија. Не можемо тренутно да причамо за омикрон. Имамо повољнију ситуацију. Важно је схватити да се налазимо у ситуацији која се побољшава. Ситуација са децом се стабилизује. У наредној недељи се очекује благи пад оболелих. Предлог да се помери распуст и 24-часовне ковид пропусница и даље стоји - закључио је др Кон.

Др Шеклер је истакао да је најбоља борба против омикрона да се вакцинишемо вакцином која већ постоји.