Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЕТИ "ОМИКРОН ТАЛАС" СВЕ БЛИЖЕ СРБИЈИ: У овој европској земљи ситуација са короном КРИТИЧНА - ево зашто нас то треба ПОСЕБНО ДА ЗАБРИНЕ

22.12.2021. 09:08
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Епидемиолог наводи да за очекивати да омикрон изазива блажа обољевања, али истиче да досад немамо јасне доказе о томе јер углавном обољевају млади.

Иако омикрон сој корона вируса још није регистрован код нас, у остатку света се он полако, али сигурно одомаћио. Понегде ситним корацима, а негде и корацима од две миље омикрон је на путу да постане доминантан сој. Шта то значи за нас и по ком сценарију би могао да се одвија пети талас?

НАЈТОПЛИЈА ПРИЧА ДАНА: Спашено штене које је упало у гробницу у Неготину, ЧУДО га сачувало и добре жене

НАЈТОПЛИЈА ПРИЧА ДАНА: Спашено штене које је упало у гробницу у Неготину, ЧУДО га сачувало и добре жене

КАКАВ ЈЕ УТИЦАЈ ОМИКРОНА НА ЉУДСКО ТЕЛО? Откривено више од 20 симптома, а један се јавља само ноћу

КАКАВ ЈЕ УТИЦАЈ ОМИКРОНА НА ЉУДСКО ТЕЛО? Откривено више од 20 симптома, а један се јавља само ноћу

АПЕЛ ЗА ГРАЂАНЕ ПРЕД ПРАЗНИКЕ: "Поштовати мере Кризног штаба током славља"

АПЕЛ ЗА ГРАЂАНЕ ПРЕД ПРАЗНИКЕ: "Поштовати мере Кризног штаба током славља"

Оно што се за сада зна о омикрон соју јесте да се шири много брже од делта соја, али се чини и да ређе доводи до озбиљније клиничке слике. Тако се према неким проценама из Јужноафричке Републике у први мах чини да има много мање хоспитализација и смртних случајева када су у питању заражени омикрон сојем.

Ипак, оно што забрињава јесте и информација коју је изнела Европска агенција за лекове (ЕМА), а то је да је учинковитост тренутних вакцина против омикрона значајно умањена. У складу са тим је примећено да се сада чешће заражавају и они који су вакцинисани, као и они коју су већ прлежали ковид.

Из овога проистиче да је иако је потенцијално овај сој "слабији" од претходних и односи мање жртава, ипак веома заразан. Његова способност да се брзо и ефикасно преноси, ма колико он изазивао слабу клиничку слику, ипак води ка томе да ће доћи до што већег броја људи па самим тим и до оних имунокомпромитованих. А њима ни не треба посебно јак сој да би им угрозио здравље.

У САД је већ доминанатан сој

Конкретно, ситуација по државама света уопште није бајна. Сједињене америчке државе су саопштиле да омикрон већ сада чини 70 одсто свих случајева заражавања. Дакле, нови сој је већ постао доминанатан у САД. Суитуација је слична и у Великој Британији као и у Шпанији.

Омикрон сој је потврђен и у Израелу. Ова земља је увек била посебно згодна за поређење са Србијом због приближно сличног броја становника, а ток пандемије се веома брзо пресликао и код нас. За сада, оно што је примећено код њих јесте да број заражених полако расте и већ сада имају више од 1.000 заражених денвно.

SAD
САД / Извор: Профимедиа

Ситуација са омикрон сојем у Великој Британији је посебно занимљива. Тако они већ неколико дана броје више од 90.000 позитивних корона тестова на дневном нивоу, што је њихов рекорд од почетка пандемије. Колико је ситуација напета у овој острвској земљи најбоље илуструје поређење са Србијом која је по броју становника мања око 10 пута, па би, поређења ради, то било као да код нас на дневном нивоу сваки дан имамо више од 9.000 заражених.

Оно што је занимљиво код Британаца јесте и да је код њих много већи проценат имунизације него код нас, али и касније су кренули да дају бустер дозу него у Србији. Ипак, упркос великом броју заражених, болнице у Великој Британији нису преоптерећене, а на дневном нивоу умре нешто више од 40 људи што потврђује тезу да је омикрон "блажи" сој од делте.

Средина јануара је кључна за Србију

Према проценама наших епидемиолога, нема сумње да ће омикрон бити ускоро детектован и у Србији, већ средином јануара ће постати доминантан сој код нас.

Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба оценио је јуче да ће поновни пораст заражених од корона вируса бити после Нове године по јулијанском календару, односно у другој половини јануара.

- Очекује се да (нови талас короне) буде за зиму, јер је лакше преношење због хладног времена, али код нас се већ уочава успоравање ширења вируса - казао је он и додао да је ипак, то "лажна слика".

А како је даље епидемиолог објаснио "лажна слика" тренутно боље епидемиолошке ситуације огледа се у чињеници да немамо довољно рестриктивне мере, као и да нас у овом периоду очекује велики број слава, наши људи из иностранства долазе на одмор у посету фамилији, а као коначни ударац, ту је и дочек Нове године.

- Очекујемо већи прилив и тог вируса и вируса грипа у неком блиском периоду, у наредним данима и већ су многи дошли. Оно што може да се очекује је да застане тај пад - наводи члан Кризног штаба.

Доктор Кон је истакао пример Велике Британије.

- С обзиром на податке у Бритнији, где се у току два дана дуплира број новозаражених, имате четвороструки пораст у року од недељу дана - упозорава Кон и додаје да подаци из Британије о омикрон соју показују да се тим сојем углавном заражавају млади људи, те да се још не зна како се вирус понаша међу старијима.

- Имамо доказе који су објављени да се јављају реинфекције чешће, они који су прележали природно, да обољевају пет пута чешће. Ефективност са две дозе вакцине је нагло пала, са трећом дозом се одржава 70 одсто. Ако неко хоће да се заштити од омикрона, да не чека ни часа за примање треће дозе. Они који су остали невакцинисани су најпре на удару у овој ситуацији - указује Кон.

Епидемиолог наводи да за очекивати да омикрон изазива блажа обољевања, али истиче да досад немамо јасне доказе о томе јер углавном обољевају млади.

Баш због овога проф. др Драган Делић, инфектолог, је објаснио да се још не може тек тако тврдити да омикрон даје блажу клиничку слику, али да јесте реално очекивати да сваки наредни сој вируса даје блажу слику, јер вирусу не одговара тешка клиничка слика са смртним исходом, јер "тиме сече грану на који седи", испричао је инфектолог.

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

Др Ивана Прокић, епидемиолошкиња, је истакла да више не знамо, него што знамо о омикрону и да се наука бави истраживањима, те да није одговорно закључивати ишта пре резултата. Прокић је у гостовању на Н1 телевизији објаснила и да може да се деси и да вирус још није дошао до рањивих и да нам се зато чини да је клиничка слика блажа.

Заменик генералног директора УКЦ Ниш, проф. др Радмило Јанковић, је оптимистичан и он сматра да ће број новозаражених у наредним недељама бити у просеку око 1.000, те да ћемо, уколико не начинимо неки погрешан корак, вероватно на пролеће ући у мирнију фазу.

- Не очекујем неку велику ескалацију и не очекујем да ћемо имати 7.000 - 8.000 заражених. Постали смо отпорнији, што вакцином, што својом неодговорношћу тако што смо се заражавали у септембру и октобру. Није толико неповољна ситуација сада, имамо те неке мере које одржавамо, маске, током вечери нема окупљања невакцинисаних, па и не очекујем неко драматично увећање. Вероватно ће нам Крушевац, Батајница и Мишелук бити довољни за те спорадичне случајеве које ћемо имати на пролеће, па ћемо се некако као здравствени систем вратити у нормалу - рекао је професор Јанковић.

"Тешко је за предвидети"

Да је тешко предвидети ток пандемије објаснио је и др Томислав Радуловић, епидемиолог.

- Мало је компликован одговор. Не знам ко би могао на овој кугли земаљској да каже децидно шта може да се деси. Ја сматрам, иако омикрон сој даје веома благу клиничку слику, постаће у наредних месец дана доминантан у односу на претходни делта сој. Друга ствар, много људи је прележало ковид, али се и вакцинисало. Јесте да се дешава, али ређе, да људи оболе два пута. И тај други пут обично буде блажа клиничка слика - објашњава др Радуловић.

Он истиче да оно што можемо за сада да очекујемо јесте да ситуација неће бити као са делта сојем.

- Омикрон ће у највећм броју инфицирати млађе људе. Они ће махом оболевати са благом клиничком сликом, чак и са непрепознатом. Са доминатним омикрон сојем имаћемо и више заражане деце која још не могу да се вакцинишу, али за сада се чини да је клиничка слика слична мало јачем назебу, људи не умиру нити иду на респиратор. А са ковидом, то смо хиљаду пута поновили, или ће се сви на свету инфицирати, или ће бити комбинација инфицираних и вакцинисаних, или ћемо вакцинацијом изградити колективни имунитет - каже др Радуловић.