Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"АКО НЕ ПООШТРИМО МЕРЕ, ИМАЋЕМО И ДО ХИЉАДУ ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО" Упозорења епидемиолога све јаснија - последњи тренутак за вакцинацију

28.07.2021. 11:47
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Радовановић упозорава да је "евидентно да са овим нивоом обухваћености вакцинацијом и овим непоштовањем епидемиолошких мера ми улазимо у нови талас

Епидемиолог Зоран Радовановић и имунолог Драган Делић сматрају да је велики проблем, због којег је дошло до посустајања процеса вакцинације, едукација становништва, које практично нема већ деценијама.

И ОНИ ИМАЈУ СВОЈЕ СПОРТОВЕ, ПОНОСНО СТАЛИ НА ЦРТУ ПРОТИВНИЦИМА: Пензионери играли кошарку, давали голове, пуцали из пушке

И ОНИ ИМАЈУ СВОЈЕ СПОРТОВЕ, ПОНОСНО СТАЛИ НА ЦРТУ ПРОТИВНИЦИМА: Пензионери играли кошарку, давали голове, пуцали из пушке

Пронађен тинејџер из Параћина после вишедневне потраге: Познато у каквом стању се налази

Пронађен тинејџер из Параћина после вишедневне потраге: Познато у каквом стању се налази

Које инфекције можемо добити током боравка на базену? Одакле вребају опасни вируси током летње сезоне

Које инфекције можемо добити током боравка на базену? Одакле вребају опасни вируси током летње сезоне

- Поред тога морамо да имамо становништво са емпатијом и стрпљењем, а тога нема - каже Делић.

Радовановић упозорава да је "евидентно да са овим нивоом обухваћености вакцинацијом и овим непоштовањем епидемиолошких мера ми улазимо у нови талас и ако не пооштримо мере и не промовишемо вакцинацију доћи ћемо до хиљаду или више оболелих дневно.

- Спадамо у земље које су суочене са тим петим таласом, он ће неминовно уследити, али срећом, јер је знатан број становника имунизован – природно или вештачки (што су прележали ковид, што су вакцинисани), то чини довољан разлог да не достигнемо 8.000 заражених дневно као у децембру прошле године - наводи Радовановић у Новом дану.

Он указује да је Србија сјајно обавила део око набавке вакцине, али смо потпуно и срамно заказали у погледу коришћења те вакцине.

- Дошли смо у апсурдну ситуацију да зовемо странце да дођу да се вакцинишу јер истиче рок вакцинама или да морамо да платимо да се оне униште. Здравствено-просветни део је потпуно изостао. Изгледа да постоји неки став да не треба узнемиравати ни вакцинаше ни антивакцинаше. Пусти, па нек иде - наводи Радовановић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Делић додаје да, поред тога што становништво није едуковано, велики је проблем што морамо да имамо становништво са емпатијом и стрпљењем, а тога нема.

- Велики проблем је неповерење у Кризни штаб. У почетку смо им веровали, али током времена, због грешака Кризног штаба то поверење се изгубило, тако да нико ником ништа не верује. Дошли смо у хаотичну ситуацију где нико никог не слуша, свако све зна и доминантна је самодовољност. Не схвата се да смо одговорни за здравље других људи, и нама блиских и нама непознатих - указује Делић и додаје да смо изгледа "дошли у пат позицију где нико није одговоран".

Он истиче да је "неопходно да би сузбили пандемију - знање, добро организован здравствени систем, нове технологије и свеприсутна одговорност становништва".

Вирус иде у правцу лакше клиничке слике

- Знамо све особине овог вируса. Он има један циљ - размножавање, да би се размножавао мора лакше да се преноси, све ове мутације иду у том правцу – лакшег преношења да би се више размножавао. Он ће ићи у правцу лакше клиничке слике, није њему у интересу да сече грану на којој седи, да даје високу смртност - наводи он.

Додаје да коронавирус иде у правцу који је познат у вирусологији - разможавање, лакше преношење, лакша клиничка слика. Овај вирус ће остати у нама, а на нама је да утичемо на интензитет епидемије.

На питање да ли по закону постоји могућност увођења обавезне вакцинације, Радовановић сматра да су "ствари ту јасне".

- У току је епидемија и закон не само да омогућава, него намеће потребу да се реагује. Министар здравља има право и обавезу да у том погледу интервенише. Не треба мењати законе, то је ствар подзаконских аката, министар може да донесе одлуку. Са здравствене и етичке тачке гледишта, опет су ствари јасне. Није тачно да имамо проблема са уставом, јер је вакцинација обавезна у великом броју демократских земаља, а имају уставе као и ми - каже Радовановић.

Додаје да неко може да инсистира на својим правима ако болује од рака или срца, али ако неко болује од заразних болесни, "тад су правила друга".

- Наш Уставни суд је 2017, позивајући се на Устав, цитирао члан 20 који каже да постоје права и слободе, али они могу да буду ограничени ако то ситуација захтева - указује Радовановић.

prodavnica
продавница / Извор: Профимедиа

Делић наводи да се ствар компликује чињеницом да су лекари едуковани, и то још на факултету, јер нико не може да положи одређене испите ако је против вакцинације, али међутим и међу њима постоји отпор према имунизацији, што је по њему „не толико законски, већ етички проблем“.

- Заражени лекар ће заразити и своје пацијенте - где је ту етика. То је велики етички проблем, који лекари морају да разреше. Они морају по професији, етици да се вакцинишу – то мора да им каже и Лекарска комора и Српско лекарско друштво - поручује он и додаје да је значај ових организација много већи по закону него што се чују у јавности.

Истиче и да "сваки лекар има право да сумња, али не можете ваше сумње да поделите са лаицима. Шта је тиме постигао, довео је само у недоумицу ту особу, ништа није решио".

- Не може сваки лекар ни да прича о вакцинама. Недопустиво је да лекари који немају никакве везе са вирусологијом, епидемиологијом, имунологијом себи дозвољавају да о томе причају - поручује Делић.

Правно легитимно и медицински оправдано раздвајање вакцинисаних и невакцинисаних

А на питање да ли би стручно и правно било легитимно раздвајање вакцинисаних и невакцинисаних, о чему се у последње време говори, Радовановић наводи да је "правно легитимно, а медицински је потпуно оправдано".

- Наше сталешке организације су отишле практично у илегалу, много би све било јасније када би они иступали и разјашњавали дилеме. Нормално је да власт, здравствена посебно, брине о својим грађанима и предузима најцелисходније мере, а ту спада и сузбијање заразне болести. Ту Кризни штаб неће имати дилеме. Друга је ствар што морају да узму у обзир немедицинске и парамедицинске разлоге, и зато нисам сигуран какве ће одлуке донети, али мора да поштује и струку - каже Радовановић, поводом данашње седнице Кризног штаба на којој ће бити речи о евентуалном пооштравању мера.

Делић истиче да треба поћи од тога да је ово "катастрофа епских размера - у Србији је 20.000 људи умрло од ковида или са ковидом.

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

- Изгубили смо људске громаде, попут кантаутора Ђорђа Балашевића, глумца Ивана Бекјарева, доктора Миодрага Лазића, плус ова инфекција даје пост ковид последице, и треће, нон ковид болесници су у великом ризику. Понављам, ово је катастрофа епских размера, а ми причамо академски. Дајте да урадимо све да ово смањимо - апелује Делић.

Радовановић додаје да "ко се није вакцинисао, разумно је да то учини макар сада".

На питање какав ће бити развој ситуације и препорука поступања, Делић каже да развој ситуације не зависи од вируса, већ од нас.

- Ја се залажем и за ревакцинацију (трећа доза), којом само подижемо ниво имунолошке заштите. Треба помоћи имунолошком систему са тим бустер дозама. Не видим ту неки медицински проблем због којег људи толико размишљају. Дајте да се вакцинишемо и да се вратимо нормалном животу - поручује Делић.