Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО СЕ ДРУГЕ ЗЕМЉЕ БОРЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Вирус се по Европи шири брже него што мислимо - ово су све ЦРВЕНЕ ТАЧКЕ КОВИДА

26.10.2021. 08:43
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Иако има само четири одсто светске популације, у Источној Европи има око 20 одсто свих нових случајева пријављених у свету, а три од првих пет земаља са највећим бројем смртних случајева у свету су Русија, Украјина и Румунија.

Број потврђених случајева коронавируса у источној Европи ускоро ће премашити 20 милиона. Овај европски регион бори са најгорим таласом короне од почетка пандемије, а процес имунизације не напредује како би требало. На корона мапи Европе цео исток је у "црвеном", а кључни разлог је најмањи број вакцинисаних - мање од половине становништа је приминуло једну дозу вакцине.

ЛАВРОВ ОЧИТАО БУКВИЦУ ЗАПАДУ! Како односи НАТО и Русије могу бити катастрофални, ако их уопште нема?

ЛАВРОВ ОЧИТАО БУКВИЦУ ЗАПАДУ! Како односи НАТО и Русије могу бити катастрофални, ако их уопште нема?

ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ БРАЋЕ НЕ ЈЕЊАВАЈУ? Принц Вилијам проговорио о Харију - јавност је шокирана

ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ БРАЋЕ НЕ ЈЕЊАВАЈУ? Принц Вилијам проговорио о Харију - јавност је шокирана

ПУЦЊАВА У ТРЖНОМ ЦЕНТРУ: Полиција упутила драматичан апел грађанима, улице блокиране (ВИДЕО)

ПУЦЊАВА У ТРЖНОМ ЦЕНТРУ: Полиција упутила драматичан апел грађанима, улице блокиране (ВИДЕО)

Иако има само четири одсто светске популације, у Источној Европи има око 20 одсто свих нових случајева пријављених у свету, а три од првих пет земаља са највећим бројем смртних случајева у свету су Русија, Украјина и Румунија.

Русија

У Русији је забележено 37.930 нових случајева корона вируса у последња 24 часа, што је највећи дневни број од почетка пандемије, саопштио је Кризни центар за борбу против коронавируса. Укупан број заражених сада износи 8,2 милиона људи.

Број преминулих од ковид-19 у последњих 24 часа износи 1.069. Због великог броја заражених и споре вакцинације, власти ове недеље уводе строжије мере. Председник Русије Владимир Путин прошле недеље је изјавио да ће од 30. октобра до 7. новембра бити на снази плаћени нерадни дани. Такође, наложио је да Руси који су вакцинисани против ковид-19 добију два додатна слободна дана.

Moskva
Москва / Извор: Профимедиа

Од чевртка Москва ће увести најстроже мере затварања од јуна 2020. године. Радиће само продавнце које су неопходне за свакодневу основну куповину попут супермаркета и апотека. Путин је наложио влади да вишеструко повећа обим тестирања грађана на корона вирус, као и вакцинација. Влади је наређено да свим регионима достави потребне и скупе лекове за лечење коронавируса.

Румунија

Румунска влада ће од понедељка поново увести ноћни полицијски час. Такође, биће обавезне и ковид пропуснице за улазак у већину јавних простора.

Поред тога, одлучено је да се у школама прогласи двонедељни распуст како би се зауставио пораст броја новозаражених, као и број смртних исхода. Иако ове мере већ важе у неким деловима Румуније, од понедељка ће важити у целој држави.

Румунија је овог месеца више пута евидентирала рекордан број смрти од корона вирус и рекордне бројке новоинфицираних, а здравствени систем је доведен до крајњих граница издржљивости. Румунија има другу најнижу стопу имунизације против коронавируса у Европској унији.

rumunija
румунија / Извор: Профимедиа

Привремени румунски министар здравља Чеке Атила изјавио је да се не назире крај пандемије коронавируса у његовој земљи. Истакао је да постоји могућност да стопа заразе достигне и бројку од 20.000 случајева дневно.

Болнице и одељења интентензивне неге широм земље преплављене су пацијентима, а медији стално извештавају да нема довољно доступних кревета за интензивну негу. Ситуација је таква да такви кревети постану доступни тек када неки пацијент умре. У неколико болница у Букурешту и граду на североистоку Јаши, возила хитне помоћи чекају у реду испред болница да кревети постану доступни. Пандемија је погоршала проблеме са којима се здравствени систем у земљи недовољно финансира и има недовољан број запослених.

Бугарска

Бугарска је у суботу саопштила да их само неколико дана дели од слања пацијената заражених коронавирусом у иностранство, јер је четврти талас „преплавио“ здравствени систем. Слично стање је и суседној Румунији.

Буграски министар здравља Стојчо Кацаров рекао је да би, ако се тренутна стопа заразе не заустави за 10 до 15 дана, могло да дође до „огромних проблема“, преноси АФП.

- Наши капацитети у погледу особља и респиратора су практично исцрпљени, мораћемо да тражимо помоћ из иностраства - рекао је он.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Прошле недеље у Бугарској је објављено увођење здравствене пропуснице, па се број људи који одлазе на вакцинацију повећао. Грин пас биће потребан за улазак у биоскопе, позоришта, музеје, ноћне клубове, фитнес центре… Здравствени радници у болници и старатељи у домовима такође ће морати да имају ковид пропусницу како би доказали да су вакцинисани, да су негативани на вирус или да су прележали вирус, преноси АФП.

За наставнике неће бити потребна пропусница, али ће школе у регионим са великим бројем заражених прећи на онлајн наставу. Људима без пропуснице ће и даље бити дозвољен улаз у градски превоз, у продавнице и банке.

Украјина

Број заражених и применулих од коронавируса у Украјини обара све рекорде. Крајем прошле недеље су бројке достигле највиши ниво. Украјина спада међу европске земље које имају најмањи број вакцинисаних.

Власти у Кијеву наредиле су затварање школа на две недеље почевши од петка. Сличне мере су ступиле на снагу и дургим областима у земљи које имају велики број оболелих од короне. Власти упозоравају да је спор темпо вакцинације разлог за драматичан пораст броја новозаражених.

koronavirus Ukrajina
коронавирус Украјина / Извор: Профимедиа

У тој земљи са 41 милионом становника грађани могу да бирају вакцине компанија Фајзер, Модерна, АстраЗенеца или Синовак. Око 15 одсто популације је потпуно вакцинисано, што је најмање од свих европских земаља после Јерменије.

Од почетка пандемије у Украјини је потврђено укупно преко 2,7 милиона инфекција и око 63.000 смртних случајева.

Летонија

Летонија је 25. октобра забележила скоро 900 нових случајева заразе коронавирусом, а статисике не дају довољно разлога за уверење да ће се епидемиолошка ситуација побољшати у скорије време.

Од тог броја 628 су невакцинисане особе, док је 259 вакцинисаних. Укупан број случајева од почетка пандемије износи 203.426. Број преминулих за 24 сата износи 21. Све жртве су биле старије од 40 година. Као разултат тога, број умрлих од почетка пандемије је порастао на преко 3.000.

Letonija
Летонија / Извор: Профимедиа

Ниво хоспитализација и даље је кључан индикатор пошто су болнице преоптерећене. Најновији подаци показују да се у болницама лечи око 1.444 пацијената, што је највећа бројка од почетка пандемије. Од тог броја око 160 људи показује озбиљне симптоме.

Епидемиолшка ситуација у све три балтичке државе је и даље озбиљна. Литванија је спремна за свој нагори талас коронавируса до сада, док Естонија уводи нова правила о коришћењу маски и ковид сертификата.

Литванија

Ширење коронавируса у Литванији не показује знаке успоравања, а премијерка Ингрида Шимоните је истекла да ећ сви невакцинисани људи у Литваији имати вирус до пролећа.

- Судећи по начину на који се вирус сада шири, током ове зиме и пролећа, врло је вероватно да ће Делта вирус, због својих карактеристика стићи до оних људи који одбијају да се вакицинишу - рекла је она.

Litvanija
Литванија / Извор: Профимедиа

Према речима премијерке, Влада више нема циљ да сваког дана подстиче људе да се свакцинишу. Додала је да сваки њен дан почиње анализом ковид статистике, а најсрећнији дани за њу су када линија смрности показује нулу.

- Од јуна, када су вакцине постале доступне свима, смрт невакцинисаних људи чини 80 одто свих смртних случајева - рекла је премијерка.

У Литванији је до сада преминуло више од 5.000 људи, а заражено је преко 370.000 људи.

Пољска

Пољска ће морати да размотри строжа ограничења ако број случајева коронавируса пређе 7.000, рекао је министар здравља у понедељак, пошто је влада упозорила да се инфекције скоро удвостручују сваке недеље.

Званичници у Пољској позивају јавност да се вакцинише и да поштују ограничења која постоје.

- Ако крајем октобра будемо на просечном нивоу од преко 7000 случајеа дневно, мораћемо да размотримо предузимање неких рестриктивнијих корака - рекао је Адам Ниџелски, а преноси држвна агенција ПАП. "Одлуке ће бити донете почетком новембра".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Међутим, он је нагласио да влада не размишља о затварању. Пољска је у суботу пријавила око 6.000 случајева, први пут од маја.

Заменик министра здравља рекао је за Пољски Радио 1 да број случајева дневно расте брзином од око 90 одсто из недеље у недељу.

Чешка

Чешка је донела одлуку да ће њихови становници моћи да иду у ресторане и клубове само уз ковид сертификате. Влада се одлучила на нове мере како би зауставила раст броја заражених који је достигао највише бројке још од априла.

Маске су обавезне и на радном месту и у било ком затвореном простору. Владини званичници су истакли да већину нових случајева коронавируса чине невакцинисане особе.

У Чешкој више неће ни бесплатног тестирања на коронавирус, пошто влада покушава да постиче људе да се вакцинишу у све већем броју. Чешки премијер Андреј Бабиш истакао да је нове корона мера не могу да чекају формирање нове владе.