Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИЈАШ, КАШЉЕШ, А НИЈЕ КОРОНА: Грађани апсолутно збуњени симптомима - лекари упозоравају "у ових ШЕСТ ГРАДОВА НАЈКРИТИЧНИЈЕ"

07.09.2021. 10:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Пик цветања ове коровске биљке могу да осете и здрави људи, а најугроженији су тренутно становници Београда, Чачка, Пожаревца, Обреновца, Врбаса и Ваљева.

Истовремено са порастом броја новозаражених од вируса корона, све више грађана осећа тегобе због повећане концентације полена амброзије која је прешла значајно граничне вредности и до 20. септембра остаје у максимуму што посебно угрожава алергичне особе.

"ИМА ЛИ НЕКОГ ПУНОЛЕТНОГ КОД КУЋЕ" За узнемиравање купаца телефоном прописане новчане казне и до 50.000 ДИНАРА

"ИМА ЛИ НЕКОГ ПУНОЛЕТНОГ КОД КУЋЕ" За узнемиравање купаца телефоном прописане новчане казне и до 50.000 ДИНАРА

ЂЕРЛЕК ОТКРИО У КОМ СМЕРУ ИДУ ДОГОВОРИ У КРИЗНОМ ШТАБУ: Стижу мере хтели ми то или не - "ОВЕ ДВЕ НОВИНЕ СУ ИЗВЕСНЕ"

ЂЕРЛЕК ОТКРИО У КОМ СМЕРУ ИДУ ДОГОВОРИ У КРИЗНОМ ШТАБУ: Стижу мере хтели ми то или не - "ОВЕ ДВЕ НОВИНЕ СУ ИЗВЕСНЕ"

ТУЖИЛАШТВО ЧЕКА ОДГОВОР ПОЛИЦИЈЕ: У току је поступак против учитељице из Новог Пазара који је удрмао Србију

ТУЖИЛАШТВО ЧЕКА ОДГОВОР ПОЛИЦИЈЕ: У току је поступак против учитељице из Новог Пазара који је удрмао Србију

Пик цветања ове коровске биљке могу да осете и здрави људи, а најугроженији су тренутно становници Београда, Чачка, Пожаревца, Обреновца, Врбаса и Ваљева.

Када стигне до максимума, као сада, многи осећају да губе контранцију, уморни су, кијају, сврбе их очи, уши, кашљу... Појављују се симптоми који воде у дилему о чему је заправо реч. Осим тога, ове године ни време не иде на руку осетљивим лицима, пошто према најавама метеоролога све до 15.-20. септембра не треба очекивати кишу која доноси олакшање јер спира полен, док су дневне температуре од 20 до 28 степени Целзијуса идеалне за погоршање стања.

Због тога, не само лекарима, већ и другим стручњацима, грађани се обраћају за савет и помоћ, и међу њима је и Агенција за заштиту животне средине. Питања се односе на терапију, да ли да настављају да је узимају, чиме да је појачају, где да отпутују, док у ординацијама пацијенти желе да се увере да није у питању корона вирус и када утврде да нису позитивни на ковид, с олакшањем прихватају алергију на амброзију.

- Цела недеља је била у црвеној зони када је амброзија у питању. Гранична вредност је 30, а кретала се од 116 до 495. Температуре, које су мало ниже од 30 степени, јој изузетно одговарају. Ова година је ипак била боља за алергичне особе, јер су екстремно високе температуре успориле цветање. Затомила је своје физиолошке функције и цветање да се не би исушила, а онда нам је нагло наишао кишни период и то је исто погодовало. Бележили смо раније у Београду 800 поленових зрна по метру кубном ваздуха, а Војводина више од 1.000 међутим, ове године се то кретало то у оквиру 400 до 500 поленових зрна, у Београду 495, 1. септембра. Али, то је за алергичне особе јако пуно и ако настави овакво време, испод 30 степени, сигурно ће у наредних 10 до 15 дана бити прекограничне вредности - каже Мирјана Митровић, руководилац у Агенцији за заштиту животне средине.

ambrozija
амброзија / Извор: Профимедиа/илустрација

Осим амброзије, у ваздуху су присутни и други полени, као што су конопља, штиреви, коприва и трава, и њихова мешавина додатно отежава ситуацију. Иако они нису велики алергени, унакрсним реакцијама са осталим загађењима из ваздуха, алергичним особама праве огромне здравствене проблеме којих се тешко могу ослободити без терапија и мера заштите.

Интересантно да је висока концентрација и на Златибору који је важио за зелену оазу погодну за бег од ваздуха загађеног поленом.

- На Златибору имамо мерење и мање су вредности полена амброзије, као што су знатно мање у Сокобањи, али оно што се показује у поређењу са претходним годинама је да се и тамо овај коров, на надморским висинама испод 500 метара, констатује. Знатно мање, али га има. Оно чега се плашим је да би нерадом и неакцијама могао да се шири даље. Али, јесте препорука отићи на планину, на већу надморску висину, на 600, 700, 800 метара, јер је мање има. Када су била критична сва остала мерна места у Србији, рецимо, Сокобања претходне недеље није имала прекограничне вредности. Могуће да су специфична струјања томе допринела, шта год, просто је погоднија дестинација - каже Мирјана Митровић.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Уз Сокобању, на списку градова са ниском концетрацијом полена амброзије су Крагујевац, Врање, Лозница, Краљево, Ниш, Зрењанин и Нови Пазар. У Агенцији кажу да је има мање у јужним деловима Србије.

- Претходних година смо причали да је жариште Војводина, међутим, Ваљево бележи веће вредности него градови у Војводини, што значи да се она инвазивно раширила према централној Србији и да полако осваја територију. И Суботица има мање вредности него Београд - каже Мирјана Митровић.

- Из личног искуства знам да морају да буду још на терапији, једино, ако буде локалних пљускова, то би оборило вредности. Чим има више поленових зрна почињем да реагујем, не морам да погледам мерење. Значи да хиперсензибилне особе реагују и на мале вредности и није свеједно да ли смо изложени прекограничнм вредностима десет или двадесет дана. По овоме што сада видим сигурно још две недеље треба бити на терапији и ускладити кретање, мењати одећу, прати косу, избегавати боравак у природи - закључује.