Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗЕЛЕНЕ ПРОПУСНИЦЕ" ЗА ВАКЦИНИСАНЕ И У СРБИЈИ? Како би изгледале и какве би повластице имали имунизовани - једна КЉУЧНА

02.04.2021. 07:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus u Srbiji
корона вирус у Србији / Извор: Профимедиа

"Зелене пропуснице" су локална варијанта ковид-пасоша која је доступна као папирни сертификат или у облику апликације која повезује кориснике са њиховим личним подацима у министарству здравља.

Израел је наградио своје грађане који су се потпуно вакцинисали, и за њих обезбедио "зелене пропуснице" са којима могу да се врате нормалном животу од пре короне. Поставља се питање да ли ћемо и у Србији, где је више од милион људи примило другу дозу, моћи да очекујемо исти третман за све дисциплиноване грађане који су обавили имунизацију, за шта се заменик градоначелника Београда Горан Весић и те како залаже.

СИМБОЛИ БЕОГРАДА СВЕТЛЕ ПЛАВОМ БОЈОМ: Данас је Светски дан особа са аутизмом

СИМБОЛИ БЕОГРАДА СВЕТЛЕ ПЛАВОМ БОЈОМ: Данас је Светски дан особа са аутизмом

"РЕКА ЂУБРЕТИЦА" Ружна слика са обале Ибра у центру Краљева (ФОТО)

"РЕКА ЂУБРЕТИЦА" Ружна слика са обале Ибра у центру Краљева (ФОТО)

УМЕСТО ТРЕЋЕ ДОЗЕ ДРУГА ВАКЦИНА? Ђерлек открио да Србија ради и своја истраживања

УМЕСТО ТРЕЋЕ ДОЗЕ ДРУГА ВАКЦИНА? Ђерлек открио да Србија ради и своја истраживања

Наиме, Израел је у фебруару покренуо програм "зелених пропусница" коју издаје њихово Министарство здравља, и тиме омогућио контролисаном броју људи са доказом о потпуној вакцинацији да уђу у теретане, на базене или друге јавне објекте.

"Зелене пропуснице" за нормалан живот у Израелу

"Зелене пропуснице" су локална варијанта ковид-пасоша која је доступна као папирни сертификат или у облику апликације која повезује кориснике са њиховим личним подацима у министарству здравља.

На ову идеју Израелци су дошли након што су постали светски шампиони имунизације против ковида 19, јер је имунизовано више од половине од укупно 9.3 милиона становника, док је другу дозу вакцине примило 4,76 милиона људи или 51,9 одсто укупне популације. Тиме је ова јеврејска земља постигла две ствари - више од половине одраслог становништва је вакцинисано, а стопа ширења вируса пала је на најнижи ниво у скоро годину дана.

Сличан начин рада предложио је и заменик градоначелника Београда Горан Весић, који сматра да би требало да се омогући људима који су ревакцинисани повратак нормалном животу након истека две недеље од давања друге дозе, јер је тренутно таквих више од милион, наводећи да нема разлога да се некоме ко се показао одговорним не укаже могућност за то.

Pariz
Париз / Извор: Профимедиа

- Требало би да тај модел буде прилагођен нашим условима и важно је да размишљамо на тај начин. Наши репери су Велика Британија и Израел, па не би требало да "преписујемо" мере од земаља које су мање успешне од нас - изјавио је недавно Горан Весић и додао да свако има право на избор хоће ли се вакцинисати или не. Ипак, нема разлога да, уколико се неко показао одговорним према сопственој породици, према себи, другима и држави, не пронађемо модел да се такав појединац врати нормалном животу - изјавио је недавно Горан Весић.

Потребу за сопственим моделом објаснио је чињеницом да Србија има више вакцинисаних и ревакцинисаних од велике већине земаља ако се узме у обзир број становника.

Уместо "зелених пропусница", Данска увела "коронапас"

Поред Израела, сличан модел покренула је и Данска, која планира да од католичког Ускрса почне да користи "коронапас" у земљи, али планира се и једна посебна, веома битна повластица - да се ове пропуснице касније користе и као средство за међународна путовања.

Као и бројне европске земље, Данска већ има сигуран систем дигиталних идентификационих докумената који се зове НемИД, а "коронапас" ће бити повезан са тим. НемИД даје Данцима приступ разним онлајн платформама, укључујући дигитални списак здравствених картона појединца и резултате тестова.

Kovid pasoš
Ковид пасош / Извор: Профимедиа

Данци ће морати да покажу "коронапас", који ће садржати доказ о вакцинацији, о ранијој инфекцији или негативни тест, за одлазак код фризера, у ресторане или биоскоп.

Шведска разматра да уведе сличне пропуснице.

У Србији једино Београд наградио савесне грађане

Београд је већ пронашао начине како да награди онај део становништва који је испунио своју људску дужност и примио цепиво са којим је пут ка крају пандемије доста ближи, па је тако заменик градоначелника Горан Весић рекао да ће Београђани који су потпуно вакцинисани добити јефтиније карте за позоришта, биоскопе и фестивале који се одржавају у престоници.

- Постоји неколико фактора који поспешују успех вакцинација, а то су едукација, децентрализација, али и снажна кампања вакцинације. Један од фактора је стимулација за вакцинацију, а последњи важан фактор јесу да пунктови за вакцинацију постоје свуда. Град Београд ће од следеће недеље омогућити да сви који су примили обе дозе вакцине добију карте са 30 одсто попуста за позоришта, биоскопе и фестивале попут ФЕСТ-а. Потом следе концерти на Ташмајдану за вакцинисане - казао је Весић и наглаасио да "нико не дели грађане", али да "не треба да испаштају они који су одговори и вакцинисали су се и додао да је "Београд на пола од оног што је Израел постигао".