Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПРОГЛАШАВАМО СИТУАЦИЈУ ИЗРАЗИТО ТЕШКОМ" Др Гојковић се обратио грађанима после седнице Кризног штаба (ВИДЕО)

14.01.2022. 15:25 17:22
Пише:
Србија Данас
Zoran Gojković
Зоран Гојковић / Извор: Фото: Printscreen/Srbija Данас

Већ данима у Србији се открива петоцифрен број заражених

Седница Кризног штаба за борбу против корона вируса почела је у 15.00 часова на којој су разматрали епидемиолошку ситуацију након што се већ неколико дана евидентира петоцифрени број новозаражених.

ЧЕКА СЕ ЈЕДНА ОДЛУКА: Сви спремни за отварање КОВИД АМБУЛАНТЕ на САЈМУ, ево шта ће бити кључно

ЧЕКА СЕ ЈЕДНА ОДЛУКА: Сви спремни за отварање КОВИД АМБУЛАНТЕ на САЈМУ, ево шта ће бити кључно

"НЕ МОЖЕМО РЕЋИ ДА ВИРУС СЛАБИ" Омикрон блажи, али клиничка слика није занемарљива - лекари упутили апел грађанима

"НЕ МОЖЕМО РЕЋИ ДА ВИРУС СЛАБИ" Омикрон блажи, али клиничка слика није занемарљива - лекари упутили апел грађанима

Београђанин заражен ОМИКРОН СОЈЕМ детаљно описао све СИМПТОМЕ кроз које је прошао "Почело је само са знојењем"

Београђанин заражен ОМИКРОН СОЈЕМ детаљно описао све СИМПТОМЕ кроз које је прошао "Почело је само са знојењем"

Састали су се чланови Кризног штаба за борбу против корона вируса, који ће најпре анализирати епидемијску ситуацију, а затим и разговарати о антиковид мерама у нашој земљи. 

"Слажем се да је било већих окупљања, молимо да се мере не крше"

Говорећи о мерама за оне који прекрше самоизолацију Гојковић каже да ако сте позитивни стиже налог за самоизолацију.

- Санитарна инспекција је дужна да вас врати у самоизолацију. Како наши правници тумаче не постоји законска мера која би натерала неког на самозолацију - истиче покрајински секретар.

Гојковић је одговарајући на питање новинара о великим окупљањима грађана казао да су све врсте окупљања ризичне.

- Имамо државе у свету које су малтене ограничиле кретања у потпуности па имају већи број заражених. Ја се слажем да је било већих окупљања. Знамо да су многи одустали од дочека Православне нове године. Ајде мало сви да не гледамо у туђем оку, него да се окренемо према себи. Само молимо да се мере не крше - казао је он.

Распуст у централној Србији као у Војводини

 Он је истакао да је разговарано о почетку школе на нивоу централне Србије.

- Као што знате школе у Војводини су кренуле са радом и од понедељка основци до 5. разреда ће у школеске клупе, а старији основци и средњошколци ће на комбиновану наставу - истакао је покрајински секретар.

Што се тиче наставе у централној Србији у уторак ће се наставити консултације, али смо најближи решењу из Војводине - од првог до 8. разреда непосредно, остали комбинована настава.

- Оно што је добро је што здравствени систем не пати, што је последица омикрон соја који је како каже др Тања Јовановић доминантан у Србији - казао је Гојковић, додавши, међутим, да је забележена и појава грипа, којег није било прошле године, што би могло додатно да отежа ситуацију.

Бустер дозе и цене тестова

 - У Србији ће се између 2. и бустер дозе вакцине биће довољно да прође 3 месеца, дакле грађани ће 3. дозу моћи да приме након 3 месеца, то једна је од првих одлука Кризног штаба. - рекао је Гојковић на конференцији за медије након седнице.

Такође, Гојковић је рекао да се период изолације са 10 смањује на 7 дана, будући да "омикрон" сој показује да даје блаже симптоме од претходних.

Поред тога, Гојковић је најавио да ће цена тестирања бити смањена.

- Донета је одлука да сви они који желе да се тестирају на лични захтев могу то да учине по нижим ценама, уместо 9.000 сада је ПЦР 6.000 динара, док је антигенски са 3.500 сада смањен на 1.800 динара - навео је данас после седнице Кризног штаба др Зоран Гојковић

Ситуација тешка

Проглашавамо нашу епидемиолошку ситуацију као изразито тешку, ванредну и у складу с тим позивам грађање да активно учествују у спречавању преноса вируса, рекао је након седнице кризе Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство.

Подсећамо, састанак је заказан након рекордно високих бројки заражних ковидом, а самим тим и многе теме биле су данас на столу пред Кризним штабом.

На седници се расправљало о новим мерама, вакцинацији и ковид пропусницама. Ипак, поуздано се не није знало да ће до неких измена и доћи, мада епидемилошка ситуација диктира тако.

Нова одлука

Последњих недеља дошли смо до закључка да све мере које су сада на снази, треба да се наставе и у наредном периоду, рекла је чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић након данашње седнице.

Реч је о ношењу маски у затвореном простору, поштовању физичке дистанце и апелу на вакцинацију за све који се до сада нису вакцнисали.

- Имамо 52,8 одсто пунолетних становника који су вакцинисани, али без оних 47 одсто не можемо победити вирус - истакла је Кисић Тепавчевић.

Како је рекла, последњих дана имали стабилну епидемиолошку ситуацију. Када су у питању апсолутни бројеви, бележимо нешто већи број, нарочито у Београду. Број од 8,2 одсто позитивних сада је око 10 одсто, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Огласила се др Јовановић пре саме седнице Кризног штаба

Разумем оне чланове штаба који размишљају о привреди и економији, али има ситуација када не треба да будемо баш толико отворен, каже докторка Јовановић, чланица Кризног штаба.

Подсетимо, седница Кризног штаба за борбу против корона вируса одржава се данас, док је главна тема на истој бити разматрање постојећих мера услед погоршане епидемиолошке ситуације у нашој земљи.

О томе шта можемо да очекујемо након данашњег заседања огласила се и докторка Тања Јовановић, вирусолог и чланица Кризног штаба Србије која сматра да је забрана окупљања најлогичнији корак.

- Не могу унапред ништа да кажем, јер је познато да ми на тим седницама много тога тражимо, а мало добијемо. Ми смо саветодавно тело. Разумем оне чланове штаба који размишљају о привреди и економији, али има ситуација када не треба да будемо баш толико отворени. Ми не бисмо спречили ширење омикрона оштријим мерама, али бисмо мало пролонгирали масовније заражавање - рекла је Јовановић и додала да је добро што се за сада испод једног процента број инфицираних хоспитализује.

Како је даље навела докторка, она је мишљена да је одлука забане прослава Српске Нове године јако добар потез и истакла како треба успоставити потпуну забрану јавног окупљања и омогућити да ковид пропуснице важе 24 сата свуда.