Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Европа се увелико закључава због новог соја: Чекају ли и Србију ДРАСТИЧНЕ МЕРЕ када нам стигне мутирани вирус?

23.12.2021. 11:54
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Епидемиолог др Радмило Петровић сматра да би требало избегавати скупове, и сада, али и када стигне омикрон, и обавезно се вакцинисати.

Омикрон сој полако постаје доминантан у Европи, међутим до наше државе, још увек није стигао, односно, у Србији још увек није званично регистрован. Због пораста броја заражених овом варијантом, на "нову олују" упозорава и Ханс Клуге директор Светске здравствене организације за Европу, који је истакао да би владе требало да се припреме за ново повећање броја заражених. Многе земље појачавају мере, Немачка, Велика Британија, Ирска…

"У ОВОМ СОЈУ НИКО НЕМА ПОТПУНУ ЗАШТИТУ, ПЛАШИМО СЕ ОМИКРОНА!" Превладао страх у КБЦ Драгиша Мишовић - драматична упозорења докторке!

"У ОВОМ СОЈУ НИКО НЕМА ПОТПУНУ ЗАШТИТУ, ПЛАШИМО СЕ ОМИКРОНА!" Превладао страх у КБЦ Драгиша Мишовић - драматична упозорења докторке!

"НЕ СУМЊАМО, АЛИ..." Докторка открила да ли је омикрон заиста стигао у Србију!

"НЕ СУМЊАМО, АЛИ..." Докторка открила да ли је омикрон заиста стигао у Србију!

"ЗАБИЈАМО ГЛАВУ У ПЕСАК" Огласила се др Павловић - да ли ће нам неодговорно понашање за време празника доћи главе

"ЗАБИЈАМО ГЛАВУ У ПЕСАК" Огласила се др Павловић - да ли ће нам неодговорно понашање за време празника доћи главе

Зато се намеће питање шта нас чека када омикрон коначно буде стигао у Србију, а питање је недеље или чак дана када ће се то десити. Да ли нас чека ново увођење драстичних мера, као што смо имали на почетку епидемије и како што је сада случај са неким европским земљама или ћемо се водити праксом из другог дела епидемије, када смо практично без икаквих мера пролазили кроз таласе са хиљадама заражених.

Што се епидемиолошке ситуације тиче у нашој земљи, она је на нивоу стагнације, јер се у просеку крећемо око 1.000 заражених на дневном нивоу. Према речима стручњака, могући проблем представљају празници који предстоје, док се могуће повећање очекује средином јануара.

Оно што нас у Србији занима, да ли смо ми спремни за омикрон и да ли ће бити пооштравања мера?

Како се незванично сазнаје, епидемиолошка ситуација се свакодневно прати, те ће се у складу с тим и реаговати. Према сазнањима, потенцијалне рестрикције ићи ће у једном правцу - смањење броја јавних скупова, великих окупљања, прослава и манифестација, као и даље ограничење рада ноћних клубова. О закључавању и карантину, које је на снази у већини земаља захваћеним новим сојем, засада се не размишља. Утисак је да надлежни у Србији чекају да виде како ће се кретати број заражених после празника, и да ће у складу са тиме реаговати.

- Мере се доносе у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, која се свакако прати из дана у дан. Што се омикрона тиче, рано је да било ко лицитира унапред са мерама. Земље у Европи које су регистровале омикрон, ускладиле су мере и према својим бројкама на дневном нивоу, али и према епидемиолошкој ситуацији. Што се Србије тиче, предузете су потребне мере на аеродрому када је састављен списак ризичних земаља. Свакако да постоји могућност да и код нас дође омикрон, сада за празнике и то преко људи који ће доћи из оних држава где је регистрован, али опет, говоримо о нечему унапред. Мере у нашој земљи постоје и треба их поштовати, ту је свакако и вакцинација која је неопходна и то је нешто о чему треба да размишљамо, што се свега осталог тиче реаговаће се благовремено и у складу са ситуацијом - изјавио је незванично извор близак Кризном штабу.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Епидемиолог др Радмило Петровић сматра да би требало избегавати скупове, и сада, али и када стигне омикрон, и обавезно се вакцинисати.

- Избегавајте скупове у затвореном, не идите на дочек Нове године. Ко ће носити маску у затвореном док треба да једе, да пије, да пева? То је велики ризик. Неко ко оде на дочек ризикује да за Божић иде у болницу. Мој апел је, не идите на велике скупове у затвореном и наравно, обавезно се вакцинишите, каже др Петровић.

Које се мере због омикрона предузимају у другим државама

Немачка ће пре Нове године увести нове мере за сузбијање ширења ковида 19, које укључују ограничавање приватних окупљања вакцинисаних на највише 10 особа, саопштио је канцелар Олаф Шолц. Клубови и дискотеке се такође затварају, а велики догађаји, као што су фудбалске утакмице, биће дозвољени без публике, пренео је Ројтерс.

- Не можемо и не смемо да затворимо очи пред следећим таласом. Корона не иде на божићну паузу - рекао је Шолц новинарима.

Он је додао да је само питање недеља када ће омикрон варијанта постати доминантна у Немачкој.

Два нова жаришта су Велика Британија и Данска. Британски министар здравља Саџид Џавид није искључио увођење рестрикција због омикрона пре божићних празника, јавио је "Метро".

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

С друге стране, у Ирској, у којој омикрон чини око 35 одсто свих регистрованих инфекција, барови и ресторани радиће до 20 часова, а тако ће бити и током сезоне празника, па све до краја јануара, на основу нових владиних мера.

Нове мере важе од понедељка 20. децембра до 30. јануара, а односе се на пабове, ресторане, спортске манифестације, позоришта, биоскопе и културна окупљања.Новим мерама максимални капацитет ће бити смањен на мање од 50 одсто или највише 5.000 посетилаца за догађаје на отвореном и 50 одсто или до 1.000 посетилаца за догађаје у затвореном простору.

Холандска влада саопштила, је пак саопштила да ће мере из новембра бити на снази до14. јануара које подразумевају затварање угоститетљских објеката и већине продавница у периоду од 17 до 5 часова ујутру.

Словенија неће попуштати мере због омикрона

У Словенији се наставља благи пад броја новозаражених, такође пада и број хоспитализованих, мешутим нема најава да ће бити попуштања мера.

Како је најавио министар здравља Јанез Поклукар, наредни дани и недеље сигурно неће донети релаксацију већ додатне мере, и навео да влада још није одлучила које ће активности бити дозвољене током празника, пренела је Хина.

Он је рекао да је влада почела расправу о ограничавању појединих активности још прошле недеље и да ће је завршити до краја ове.

- Мораћемо упоредити и избалансирати мере, како унутар Словеније, тако и између чланица ЕУ - додао је Поклукар.