Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Мере на снази ПЕТ ДАНА, после тога чекају нас нове мере

16.03.2021. 08:00
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Србија Данас

Медицински део Кризног штаба, али и лекари из ковид болница, траже пооштравање мера како би се максимално смањили контакти

Седница Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса почела је у 8 сати, а на њој су донете нове, пооштрене мере како би се спречило ширење ковида 19.

ДАНАС СТИЖЕ КОНАЧНА И ЗВАНИЧНА ОДЛУКА: После дугих и тешких консултација заседа Кризни штаб и доноси НОВЕ МЕРЕ

ДАНАС СТИЖЕ КОНАЧНА И ЗВАНИЧНА ОДЛУКА: После дугих и тешких консултација заседа Кризни штаб и доноси НОВЕ МЕРЕ

НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ: Пожар у Панчеву стављен под контролу - нема повређених (ВИДЕО)

НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ: Пожар у Панчеву стављен под контролу - нема повређених (ВИДЕО)

КОЛАПС КОД НОВЕ ВАРОШИ: Снег пада сатима, колона шлепера ОБУСТАВИЛА саобраћај! (ФОТО)

КОЛАПС КОД НОВЕ ВАРОШИ: Снег пада сатима, колона шлепера ОБУСТАВИЛА саобраћај! (ФОТО)

Нове мере: 

Кризни штаб је преломио, од сутра ће у Србији све бити затворено као што је био случај претходних викенда.

Овога пута, затварање важи и током радне недеље, прецизније од сутра, укључујући и наредни викенд.

То значи да осим прехрамбених продавница и апотека, готово ништа неће радити.

Питања новинара

Шта све спада под мере, шта ће све бити затворено, премијерка одговара.

- Вртићи не могу бити затворени, морамо да водимо рачуна, али нема затварања, нижи разреди основне школе највероватније од понедељка иду на online наставу, не може од сутра, али највероватније од понедељка макар на седам дана па ћемо за даље видети. Ми континуирано мењамо мере, вероватно би било лакше да кажемо једну одређену меру до одређеног датума, али ја сам срећна што ми можемо да калкулишемо и мењамо мере тако да здравствени систем, привреда, људи и поштовање мера не осети велики ударац и да можемо да нађемо баланс за све. Да сви могу да се организују, да сагледају све аспекте и донесу најбољу организацију - рекла је премијерка.

Уместо 14 дана, стигло се до 5 дана важења нових мера, како је Кризни штаб реаговао на такву одлуку, премијерка одговара.

- Наше све одлуке су компромисне. Медицински део Кризног штаба прихватио је овакву одлуку као исправну и добру, јесу инсистирали на важење мера од 14 дана, али смо се сагласили и око ово мере. Кризни штаб је прави пример како људи слушају једни друге, сви учествујемо у расправи, дајемо аргументе, сви изалзимо незадовољни, али изазимо заједно гурајући даље и заиста смо сведоци да Кризни штаб и компромис даје добре резултате. Или би сви пропали, и привреда, и здравствени систем, а овако свима дајемо могућност, шансу и вакцину нашем становништву да из овога изађемо као победници - рекла је премијерка.

На питање како је дефинисано радно време државних институција, премијерка одговара:

- Државне институције настављају да раде, све остало прелази онлајн. Неће радити кафићи, ресторани, теретане... Све државне институције настављају да раде нормално - рекла је Брнабић.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Србија Данас

Премијерка је одговорила и појаснила и има ли разлике између вакцинисаних и оних који нису вакцинисани.

- Ми не правимо разлику, ми се трудимо да вакцинишемо све, и због тога апелујем на све људе да се пријаве за вакцину и да се вакцинишу. Ја сматрам да је вакцинација грађанска дужност и обавеза, ми још увек немамо никакве разлике за вакцинисане и оне који нису примили цепиво, видећемо шта ће бити у будућности - рекла је Брнабић.

На питање зашто одлука о новим мерама није донета раније, премијерка одговара:

- Ми смо морали да сагледамо сваки угао приликом доншења нових мера и да лепо размислимо о томе, како због медицинског дела наше земље, тако и због привреде, због буџета Републике Србије, због наших грађана и питања како ће то све утицати на њих. Борба са корона вирусом је изузетно скупа, верујте, заиста је скупа. У односу на те три ствари вагали смо шта треба урадити. Није било седнице Кризног штаба, али ми смо и за викенд радили, одлучивали, видели се на састанку и са председником, да видимо има ли он неки предлог како да урадимо оно што је најбоље за нашу земљу и наше грађане. Зато смо мере донели тек данас - рекла је Ана Брнабић.

Премијерка је још једном објаснила и то да што се тиче најмлађе деце у Србији, вртићи ће радити, основци чекају даљу одлугу до понедељка зато што се морају сагледати све опције и да видимо како да донесемо одлуку најбољу и за децу и за родитеље, кафићи, ресторани, барови... Ништа неће радити.

- Скијалишта раде, мада је медицински део кризног штаба рекао да би у потпуности требало затворити скијалишта, али то ћемо видети, то је отворена тема која је остала на столи, видећемо још за то - рекла је премијерка.

Обраћање премијерка

Премијерка Ана Брнабић обратила се грађанима са речима да мере важе пет дана, а да ли ће се продужити зависи само од нас и од броја заражених.

- Захвалила бих се свим медицинским радницима, морамо да заштитимо и себе и њих - рекла је Брнабић.

- Ја сам јуче имала два састанка са Вучићем, разговарали смо о ковид мерама, о привреди, о људима, о утицају мера на младе људе који највише трпе и који највише осећају психолошки да им младост пролази у овим ковид мерама, разговарали смо са музичарима, привредницима, угоститељама и ја не могу ништа да обећам, али морамо додатно да им помогнемо да преживе све ово и изађу из овога као победници. Ја се надам да ће масовна вакцинација дати резултате, победу не можемо да прогласимо док се сви не вакцинишу, али морамо да водимо рачуна и да победимо кризу. Једини излаз је вакцинација, вакцинација, вакцинација - рекла је Брнабић.

- Имамо велики број пријављених, отварамо пунктове и за оне који се нису пријавили. Замолила сам председника јуче да искористи свој утицај и замоли наше савезнике из Кине да нам крајем марта пошаљу нови контингент вакцина како би nastavilli борбу. Ми ћемо у понедељак добити нови контингент Фајзера, имамо АстраЗенеку која је фантастична вакцина, ствара антитела, и замолила бих све да немају дилеме и да се вакцинишу - рекла је премијерка.

 

Медицински део Кризног штаба, али и лекари из ковид болница, траже пооштравање мера и затварање објеката на 10 до 14 дана, како би се максимално смањили контакти.

Кон сагласан са затварањем свега на минимум 14 дана

Епидемиолог доктор Предраг Кон гостовао је синоћ на Радио телевизији Србије у Дневнику где је истакао да би требало све да буде затворено као током викенда и то минуму 14 дана.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Медицински део Кризног штаба не може да одступи од својих позиција. Једине мере какве могу да помогну јесу мере које смо имали преко викенда. Све би требало да буде затворено осим радњи за храну, пумпи и апотека. Минимум 14 дана да би дошло до смиривања вируса. Беојке су ужасне и даље ће расти, а притисак на болнице је све већи - рекао је доктор Кон за Дневник РТС и додаје:

- Ово је неизбежно. Овај проблем мора да се заустави. Епидемиолошка ситуација је ванредна. Понекад је катастрофална. Проширују се капацитети болница, али сваким проширењем губи се простор за нон ковид. 

Ипак, одређени чланови Владе, а посебно представници Београда, против су тога.

Подсетимо, број новозаражених у Србији на дневном нивоу прелази 4.500, ковид болнице су пуне, од петка је један део КБЦ Звездара поново враћен у ковид систем, расте број пацијената на респиратору, али расте и број умрлих од последица ковид-19 на дневном нивоу.