Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Донете нове одлуке и мере за празнике

16.04.2021. 07:00
Пише:
Србија Данас
krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас

Нова седница Кризног штаба почеће у 8 часова у Палати Србија.

На седници ће се анализирати тренутна епидемиолошка ситуација у Србији као и евентуално ново ублажавање мера.

Имунизација против ковида у Мионици без пријаве у Бањи Врујци и Рајковићу

Имунизација против ковида у Мионици без пријаве у Бањи Врујци и Рајковићу

ОПШТИНА МИОНИЦА У СЛУЖБИ ГРАЂАНА: Унапређен електронски сервис грађана

ОПШТИНА МИОНИЦА У СЛУЖБИ ГРАЂАНА: Унапређен електронски сервис грађана

НИШЛИЈА НАСМЕЈАО ЧИТАВУ СРБИЈУ: Новинар га питао коју је вакцину примио, а његов одговор тера сузе на очи (ВИДЕО)

НИШЛИЈА НАСМЕЈАО ЧИТАВУ СРБИЈУ: Новинар га питао коју је вакцину примио, а његов одговор тера сузе на очи (ВИДЕО)

Изјава за медије након седнице

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон прокоментарисао је због чега је министарство просвете у среду дало обавештење школама да се деца враћају у школу без одлуке Кризног штаба и да ли је то безбедно за децу, као и то колико је Србија далеко од ситуације као у Израелу, што се вакцине тиче?

- Што се школа тиче, то ћете морати да питате њих, мада мислим да је логично с обзиром на то да смо ми већ најавили да ћемо 19. априла отворити школе уколико се ништа значајније не деси - рекао је Кон и додао да јесте време за то, ризик постоји, али мере се поштују и показале су се као корисне и успешње.

- Затварања је било заправо највише због британског соја корона вируса, да он не захвати школски узраст. Са друге стране имамо 30. априла нови распуст око Ускрса, тако да вирус и његова активност нема времена да се подигне за тако кратко време. Тако да је месец дана затварања било сасвим довољно. То може неко да критикује, али лично сматрам да је то одлично урађено - рекао је Кон.

Др Кон прокоментарисао је ситуацију са вакцинисањем и модел Израела где, како каже, не може да тврди када ћемо ми моћи тако.

- Ми морамо да имамо велики број имунизованих људи од 3 до 3,5 милиона људи. Дакле, да су примили обе дозе вакцине и да је прошло три недеље од тога, ми смо сада поприлично далеко од тога, ми тренутно имунизованих имамо преко милион, али мора да нам буде јасно да ту постоје бројке које се мешају - рекао је Кон и објашњава да ми имамо три милиона вакцинисаних, међутим људи који су примили две дозе, тек сада имамо преко милион и 200.000.

- Ми још увек по броју људи нисмо дошли у ту ситуацију, али идемо ка томе - рекао је Кон.

На питање да ли ће се доносити нове мере за празнике, доктор Кон одговара да ће се о томе накнадно и посебно причати. 

- Очекујем да ће сви поштовати мере, биће упућен и апел за поштовање мера, али друге расправе није било - рекао је др Кон.

Предраг Кон прокоментарисао је и ПЦР тест и контроле на границама рекавши да је ПЦР тест на границама обавезан док је једина новина да се цена изједначава.

Др Кон прокоментарисао је и рад угоститељских објеката, односно попуштање мера за исте. 

- Разговарало се о мерама и новим одлукама, али она није била донета. Ако ме питате када ће бити, то се не зна, то зависи од ситуације и угла гледања. Нису нам исти ставови и размишљања, о томе се тек мора расправљати и говорити и гледати епидемиолошка ситуација да би се оваква мера усвојила - рекао је Кон и додао да та одлука, о раду угоститеља мора бити озбиљна, безбедна и строга, морају се поштовати сва епидемиолошка правила како број заражених не би поново почео да расте.

Донете нове мере

Данас у 8 часова почело је заседање Кризног штаба након чега је саопшетна одлука коју су донели.

Одлучено је да че цена ПЦР теста за странце и домачће грађане бити изједначеља, као знак подршке туризму, од 19. априла почињу да раде школе, за старије разреде основне школе и средње школе. Кафићи ће и даље бити затворени, сем башта.

Такође, биће одржан маратон у јуну, али само такмичарски део који могу кренути у припреме, а што се публике тиче, о томе че се тек расправљати у складу са епидемиолошком ситуацијом

Подсетимо, у Србији је јуче број заражених вирусом корона пао испод 3.000. Са 2.971 зараженим на 14.565 тестираних, испуњавају се услови да се реализује ранија одлука - да се од 19. априла ђаци врате на наставу по моделу од 1. септембра, која је била условљена развојем епидемиолошке ситуације.

Пад броја заражених, упозоравају епидемиолози, не би смео да нас завара, јер су болнице још пуне. У њима је укупно 7.341 пацијент са ковидом. Лекари упозоравају да су сада чешће тешке клиничке слике и брза прогресија болести, а то потврђује и податак да смо јуче имали 12 ковид пацијената на респираторима више него дан раније. Од последица ковида преминуло је још 35 оболелих.

У КБЦ "Др Драгиша Мишовић" тренутно се налази око 200 пацијената, од којих 60 у јединици интензивног лечења, где је сваки други на неком виду механичке вентилације. Начелница Анестезије КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Душка Игњатовић рекла је се у болници која је претходних годину дана била пуна, последњих дана више пацијената отпушта него што се прима.

- У Србији је тренутно 80 посто присутан британски сој вируса. Приметили смо да се клиничке слике драматично брже развијају, за краћи број дана пацијент дође до респиратора, доста је млађих пацијената - навела је Игњатовићева. 

Почела седница Кризног штаба

Чланови Кризног штаба на основу броја заражених и тренутне ситуације, донеће одлуку хоће ли бити новог ублажавања мера, да ли ће угоститељски објекти бити отворени и како ће се школска настава даље одвијати.

Како се сазнаје, предлог о потпуном отварању кафића и ресторана биће данас на столу Кризног штаба. Поједини лекари су против, будући да се ни постојеће мере у баштама не поштују, али ипак не искључују могућност да ће од понедељка кафићи и ресторани моћи нормално да раде.

Ипак, радно време мора да буде ограничено и ноћни клубови и велике прославе морају да сачекају.

krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Постоји прича око пуштања свадби и прослава за ограничен број људи. Ако се испуне услови у смислу контроле и инспекције, размишљаћемо о томе - кажу из Кризног штаба.

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче током посете Торлаку да ће се сутра одржати велики и важан састанак у Председништву на којем ће се разговарати и одлучивати о вакцинама.

Иначе, у Србији је дато више од три милиона доза вакцина - дато је преко 1,8 милиона прве дозе и ревакцинисано преко 1,2 милиона. 

У понедељак ће у Србију стићи још 211.000 Фајзерових вакцина, а већ је стигло 50.000 друге компоненте руске вакцине, док би данас требало да стигне исто толико, а у понедељак или уторак још 100.000 прве компоненте "Спутњика В". Очекују се и кинеске "Синофарм" вакцине пре краја овог месеца.

Подсетимо, према најновијим информацијама, у Србији је у последња 24 сата регистрован 2.971 новозаражени од 14.565 тестираних, а нажалост, преминуло је још 35 особа. На респираторима се тренутно налази 259 пацијената, а на болничком лечењу је 7.341 заражени.