Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ТАЧНО ЧЕКАМО И ДА ЛИ ИМА ВРЕМЕНА ЗА ЧЕКАЊЕ? Скоро 90 одсто заражених по болницама НИЈЕ ВАКЦИНИСАНО - ситуација критична

10.08.2021. 07:16
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић каже да се вакцинацијом људи штите од тежих облика болести, што је суштина вакцине.

Међу хоспитализованим пацијентима, више од 90 одсто њих је невакцинисано, док они који оболе од короне а вакцинисани су, имају лакши облик клиничке слике и не захтевају болничко лечење. Ипак, међу њима има и оних који заврше у болници, а разлози могу бити хронична обољења која захтевају лекарско праћење, објашњавају лекари.

ЕПИДЕМИЈА БОЛОВА ТРАЈЕ МЕСЕЦИМА НАКОН ПРЕЛЕЖЕНОГ ВИРУСА: Постковид синдроми који остају код неких пацијената

ЕПИДЕМИЈА БОЛОВА ТРАЈЕ МЕСЕЦИМА НАКОН ПРЕЛЕЖЕНОГ ВИРУСА: Постковид синдроми који остају код неких пацијената

КОРОНА УЗЕЛА МАХА: У СИЈАРИНСКОЈ БАЊИ чак 68 позитивно на вирус у ЈЕДНОМ ДАНУ

КОРОНА УЗЕЛА МАХА: У СИЈАРИНСКОЈ БАЊИ чак 68 позитивно на вирус у ЈЕДНОМ ДАНУ

ДАНАС ЈЕ МИНИСТАРКА У ВЛАДИ СРБИЈЕ, А КАО ДЕВОЈЧИЦА ЈЕ ПЕВАЛА И ПЛЕСАЛА: Да ли је препознајете на снимку? (ВИДЕО)

ДАНАС ЈЕ МИНИСТАРКА У ВЛАДИ СРБИЈЕ, А КАО ДЕВОЈЧИЦА ЈЕ ПЕВАЛА И ПЛЕСАЛА: Да ли је препознајете на снимку? (ВИДЕО)

Према подацима којима располажемо, у болницама има претежно невакцинисаних пацијената, и њихова клиничка слика се креће од средње тешке до лакше, док је мањи број оних који имају тежу форму.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић каже да се вакцинацијом људи штите од тежих облика болести, што је суштина вакцине.

- Вакцинисана особа, ако се зарази, она има лакши облик болести, и то је чињеница. У болницама, према подацима које чујемо углавном су невакцинисани, у оном мањем броју су вакцинисани, чије здравствено стање можда захтева праћење или су у питању хронични болесници. Они који се заразе, а примили су обе дозе углавном имају лакши облик, што је и суштина вакцинације, јер не постоји вакцина која ће вас зашитити 100 одсто, али вас може сачувати од одласка у болницу или од теже форме - каже професор Тиодоровић.

Директор КЦС-а проф.др Милика Ашанин изјавио је да је у амбуланти Инфективне клинике "више него троструко повећан" број прегледа, те да је у Батајници тренутно хоспитализовано 111 пацијената. Од тог броја 19 особа у јединици интензивног лечења, а међу њима деветоро је на респирторима.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Ашанин је за РТС истакао да најмлађи пацијент у болници има 24, а најстарији 91 годину, као и да нису вакцинисани.

- Желим да пренесем њихов апел, јер сада када су се разбоели желе да се вакцинишу и апелују на све да то ураде - рекао је директор КЦС. Према његовим речима сада се прегледа између 60 и 70 људи у току 24 часа.

Проф.др Зоран Перишић директор УКЦ Ниш, каже да је чињеница да се мали процент вакцинисаних зарази, и да се тај број према према једном испитивању креће од 1 до 3 одсто.

- Медицинска је чињеница да се мањи процент вакцинисаних зарази, ми чак имамо једног запосленог у КЦ, који вакцинисан у првом таласу, да се заразио, али он нема тежак облик болести. Чињеница је да сви они који се заразе после вакцинације имају лакши облике короне и да нико од њих није хоспитализован. Према нашим подацима број вакцинисаних који се зарази је између један и три и да су сви облици код вакцинисаних праћени лакшом клиничком сликом. Апел је на све људе да се вакцинишу, једино на тај начин можемо зауставити даље ширење вируса - рекао је професор Перишић.

У старосној групи од 20 до 40 година највише невакцинисаних

Директор ковид болнице у Крушевцу др Владан Цветановић изјавио је пре неколико дана да се број дневних пријема повећао, а што се тиче пацијената преовладавају невакцинисани и то је чињеница.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- Још увек доминира лакша и средње тешка клиничка слика тако да је већина пацијента хоспитализована на полуинтензивној нези, али поред тога имамо тренутно и седморо пацијената на одељењу интензивне неге. У последњих два, три дана све већи број пацијента је млађе животне доби између 30-40 године, и управо се дешава оно на шта смо више пута сви заједно упозоравали да у старосној групи од 20 до 40 је највећи број невакцинисаних и да ће и они бити угрожени без обзира на године или одсуство придружених обољења - каже др Цветановић.

Вакцинација једини прави пут

Епидемиолог и члан кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић још једном подвлачи да је сада тренутак за вакцинацију јер су сада мање гужве због годишњих одмора и потребно је јесен сачекати спремно.

- Сада је време за вакцинацију и апел упућујемо свакодневно на све да то учине, они који заврше у болници углавном су невакцинисани. Заштитите се од тешке клиничке слике, вакцина је у епидемији једино решење - поручује професор Тиодоровић.