Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОЛИКО ЈЕ ОПАСНА НОВА ВАРИЈАНТА ОМИКРОНА - "НЕВИДЉИВИ СТЕЛТ": Огласили се наши стручњаци - очекује се лоша епидемиолошка ситуација

09.02.2022. 09:57
Пише:
Србија Danas/Euronews.rs
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Нова подваријанта омикрона која је први пут откривена на Филипинима крајем јануара, полако постаје доминанта у неким земљама као што су Данска, Индија, Велика Британија, Немачка.

Подваријанта омикрона - стелт омикрон (БА.2) регистрован је и у Србији. Вирусолози кажу да је за сада познато да се "невидљиви омикрон" брже преноси, али да нема доказа да утиче на клиничку слику и ток болести инфицираних.

ОВО СУ ПРВИ СИМПТОМИ СТЕЛТ ОМИКРОНА: Лекари УПОЗОРАВАЈУ - један је потпуно нов, ако га приметите обавезно се јавите лекару

ОВО СУ ПРВИ СИМПТОМИ СТЕЛТ ОМИКРОНА: Лекари УПОЗОРАВАЈУ - један је потпуно нов, ако га приметите обавезно се јавите лекару

КОЛИКО ЈЕ ЗАРАЗАН СТЕЛТ ОМИКРОН? Др Јовановић открила ШОКАНТАН ПОДАТАК, једну ствар морате знати!

КОЛИКО ЈЕ ЗАРАЗАН СТЕЛТ ОМИКРОН? Др Јовановић открила ШОКАНТАН ПОДАТАК, једну ствар морате знати!

КОРОНА КОСИ МАЛИШАНЕ У НИШУ: Погледајте најновији пресек стања у овом граду

КОРОНА КОСИ МАЛИШАНЕ У НИШУ: Погледајте најновији пресек стања у овом граду

Нова подваријанта омикрона која је први пут откривена на Филипинима крајем јануара, полако постаје доминанта у неким земљама као што су Данска, Индија, Велика Британија, Немачка. У Србији је откривена у лабораторији Институту за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду, код два узорка пацијената из Новог Пазара.

Вирусолог проф. Александра Кнежевић каже да су узорци обрађивани у лабораторији "Ватрено око", да су два послали Институту за микробиологију и имунологију на проверу - секвенцирање.

- Код оба узорка потврђен је стелт омикрон. Колеге из Ватреног ока су нас звале, послаће нам и додатне узорке за које сумњају да је стелт омикрон. Секвенцирање ћемо радити ове недеље - рекла је проф. Кнежевић.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Она је навела да недавно објављена студија у Данској показује да се "стелт омикрон" за нијансу брже преноси у односу на изворни омикрон, али да нема података да утиче на клиничку слику заражених.

- Зову га "стелт", јер су први подаци показали да  не може да се докаже обичним тестовима. Међутим, та теза се на крају испоставила као нетачна. Сличан је као изворни омикрон у односу на вакцине, тако да нема у суштини битније разлике, осим што се брже преноси - појаснила је Кнежевић.

Данска студија

Недавно објављена данска студија показала је да је подваријанта омикрон соја вируса БА.2 заразнија од оригиналног соја БА.1.

- Студија показује да уколико је особа у вашем домаћинству инфицирана БА.2 варијантом постоји глобални ризик од 39 одсто да ће други члан домаћинства бити заражен у првој недељи. С друге стране уколико је та особа инфицирана варијантом БА.1, ризик је 29 одсто - навела је у саопштењу данска Управа за контролу инфективних болести (SSI).

Наводе да је подваријанта БА.2 постала доминанта у Данској, и према прелиминарној рачуници она је 1,5 пута заразнија од варијанте БА.1. Истичу да су невакцинисане особе подложније инфицирању подваријантом "стелт омикрон" у односу на БА.1. Студија је обухватила 18.000 испитаника, а спроведена је од 20. децембра до 18. јануара.

Молекуларне промене на вирусу

Вирусолог Нада Куљић Капулица сматра да ће таквих подваријанти омикрона сигурно бити још и да њихова појава није од великог значаја.

- То су молекуларне промене, не мислим да је то значајно. Могу да се јаве подваријанте и сигурно ће их бити још. Колико сам видела то би требала да буде блажа варијанта од изворног омикрона. Које ће бити реперкусије на клиничке слике, то тек треба да видимо. Још нема довољно података - навела је Кулић Капулица недавно.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Главно питање које мучи лекаре је да ли су пацијенти који су прележали омикрон заштићени од "стелт омикрона" или нова подваријанта заобилази имунитет? 

Епидемиолог Бернард Каић из Хрватске каже да засад не зна да ли је "стелт омикрон" опаснији од избворног, али сматра да да би они који су прележали омикрон могли да буду имуни на нову подваријанту.

Шта знамо о омикрону

Омикрон варијанта вируса корона појавила се у Јужној Африци у новембру прошле године и убрзо је нови сој постао доминантан у многим земљама света. Нова варијанта брже се преноси од делта соја и сматра се да један заражен може да инфицира још 10 до 14 људи. Први симптоми јављају се већ после 72 сата.

Омикрон има способност да заобиђе имунитет због великог броја мутација на С протеину. Међутим, лекари кажу да вакцина и даље штити од тешких форми болести.

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

Омикрон је донео и рекордан број заражених у Србији. На дневном нивоу забележено је скоро и до 20.000 инфицираних. Једино што теши је блажа клиничка слика. Вирус се задржава у горњим дисајним путевима, а ретко се спушта на плућа и изазива компликације. Међутим, почетни оптимизам да омикрон даје симптоме "обичне прехладе" убрзо је спласнуо, јер су почели да се заражавају старији, који имају удружене болести.

То је напунило ковид болнице. Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин у чијем саставу су две ковид болнице - Инфективана клиника и болница у Батајници каже да је 90 одсто пацијената на болничком лечењу старије од 60 година и да имају удружене болести.