Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕТАЉНО О ЗЕЛЕНОМ СЕРТИФИКАТУ: Чему служи, како се издаје, да ли се плаћа и да ли с њим можете и у Грчку на море

27.05.2021. 11:20
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kovid pasoš
Ковид пасош / Извор: Профимедиа

Главна намена дигиталног сертификата јесте да омогући лакше путовање у друге земље у време пандемије корона вируса, без обзира на то да ли је реч о државама Европске уније или не.

Дуго најављивани Дигитални зелени сертификат (ДЗС), односно својеврсни домаћи ковид пасош, већ је у употреби. Србија је међу првим земљама у свету које својим грађанима пружају могућност поседовања овог документа.

ВЕСЕЉЕ ЗА КРАЈ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ! Орило се колце у Љигу: Матуранти оплели ситно по ужичком - сви играју као један

ВЕСЕЉЕ ЗА КРАЈ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ! Орило се колце у Љигу: Матуранти оплели ситно по ужичком - сви играју као један

"ГДЕ СТЕ МАЈКЕ, ЕВО СНАЈКЕ" Девојке из Београда хрле у ово село у Србији да се удају - има што ниједно друго (ВИДЕО)

"ГДЕ СТЕ МАЈКЕ, ЕВО СНАЈКЕ" Девојке из Београда хрле у ово село у Србији да се удају - има што ниједно друго (ВИДЕО)

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД УКИНУО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: Корона полако посустаје, смањен број новооболелих

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД УКИНУО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: Корона полако посустаје, смањен број новооболелих

Главна намена дигиталног сертификата јесте да омогући лакше путовање у друге земље у време пандемије корона вируса, без обзира на то да ли је реч о државама Европске уније или не. Колико је користан најбоље су се већ уверили многобројни српски туристи који су у предсезони кренули у Грчку и без проблема стигли до омиљених дестинација.

Шта је дигитални зелени сертификат?

Дигитални зелени сертификат је документ који садржи све релевантне, односно личне податке о кориснику, као што су име, презиме, матични број грађана, пол, број пасоша. Поред ових података, сертификат садржи и податке о вакцинацији, броју доза које је корисник примио, као и датум примања прве и друге дозе. Овде се такође наводи и податак да ли је корисник радио и који серолошки тест, као и да ли је прележао корона вирус.

Овај сертификат садржи и резултате следећих тестова:

  • ПЦР тест
  • Антигенски тест
  • Серолошки тест

Чему дигитални зелени сертификат служи?

Својеврсни ковид пасош са свим подацима представља потврду која је електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена.

Pasoš
Пасош / Извор: Профимедиа

Са овом потврдом особа ће моћи да прелази границе без подвргавања рестриктивним мерама које су досад биле на снази, попут обавезног тестирања или самоизолације.

Где можемо са њим?

Иако ЕУ још разматра како ће се поставити према државама изван Уније, односно такозваним "трећим земљама" када је реч о путовањима, неке већ прихватају наш сертификат попут Мађарске, Грчке, Турске, Словеније и Уједињених Арапских Емирата, тврди директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић.

- Очекујемо да ће и Европска комисија почетком јуна да заузме званичан став. До тада наши грађани могу да користе ове сертификате за путовања, јер садрже оне податке које све земље углавном траже било о вакцинацији или урађеном ПЦР тесту. Најбоље је да се грађани вакцинишу, јер тај податак је дуготрајан, за разлику од тестова чије је важење углавном ограничено на 72 сата - истакао је Јовановић.

grčko-bugarska granica
грчко-бугарска граница / Извор: Профимедиа

Да ли ће српски ковид пашоши важити у земљама ЕУ, те и за вакцинисане кинеском и руском вакцином, одлучиваће свака чланица ЕУ појединачно. За сада ће на територију комплетне ЕУ моћи несметано да уђу вакцинисани “Фајзером" и "Астра-Зенеком".

Према најновијим информацијама из еУправе, скоро 90.000 грађана до сада је преузело свој Дигитални зелени сертификат.

Како се вади?

Да бисте добили Дигитални зелени сертификат потребно је да будете регистрован и пријављен корисник Портала еУправа. Након што се пријавите, показаће Вам се зелено дугме Покрени услугу. Потребно је да кликнете тастер Покрени услугу, проверите ваше податке, потврдите имејл адресу и за пар минута биће вам послат сертификат на имејл који сте навели.

Битно је напоменути да на порталу еУправе тренутно није могуће извадити овај сертификат за неког члана породице, већ сваки регистрован корисник искључиво то може учинити само за себе. Како се наводи на порталу еУправе, уколико неко од чланова породице жели да добије Дигитални зелени сертификат, неопходно је да се самостално региструје и покрене услугу.

Колико кошта?

Дигитални зелени сертификат у нашој земљи је потпуно бесплатан. По добијању на мејл, овај сертификат могуће је одштампати, и обавезно имати са собом при путовању, а постоји и олакшавајућа опција где је могуће овај докуменат сачувати на телефону и имати га у форми електронског или мобилног документа.

Директор Канцеларије Владе Србије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да је пуштањем у рад нове електронске услуге на порталу еУправе и страним држављанима омогућено да се региструју и на тај начин добију зелени дигитални сертификат о извршеној вакцинацији.

Шта значе боје?

Очитавањем QR кода добијају се следећи статуси: за вакцинацију зелена боја уколико су примљене прва и друга доза вакцине, односно прва доза код вакцине “Астра-Зенека”; за резултате ПЦР и антигенског теста зелена боја уколико су ови тестови урађени у последња 72 сата и уколико су негативни; за резултат серолошког теста зелена боја уколико је урађен у последњих шест месеци (за вакцинисане особе), односно два месеца (за невакцинисане особе) и уколико је IgG параметар позитиван.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Словенија и Србија су се договориле о узајамном признавању сертификата о вакцинацији, тако да ће грађани две земље моћи слободно да путују у обе земље.

За Србе картице и џаба путарина

Грчке власти су наставиле са ублажавањем противепидемиолошких мера. Од 24. маја у такси возилима, као и изнајмљеним рентакар аутомобилима, дозвољено је по троје путника, а не двоје како је до сада био случај. Ова ограничења се, међутим, не односе на приватна возила туриста.

Према најавама из Грчке, ако се настави тренд смањења броја новозаражених, почетком јуна би могла да буде дозвољена и музика у кафићима, ресторанима, али и баровима по плажама. Баш као што се прича и о продужетку рада угоститељских објеката који тренутно морају да затварају у 0.15 часова.

Ускоро музика у грчким кафићима?

Влада Северне Македоније потврдила је да ће свим српским туристима који од 15. јуна до 15. августа буду пролазили кроз ту земљу бити бесплатна путарина на ауто-путевима.

Како су обелоданили, обезбеђено је око 200.000 електронских карата за путарину, које ће бити подељене српским туристима у знак захвалности за помоћ коју је Србија пружила током вакцинације против корона вируса.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

Картице, вредне око 2,8 милиона евра, биће дељене на граничном прелазу Табановце, између Србије и Северне Македоније.

"Само сам показао мобилни и експресно прошао границу”

Није тајна да 90 одсто наших туриста који иду на летовање у Грчку путују управо преко Северне Македоније.

Да "ковид пасош" функционише већ су се уверили наши туристи који су кренули пут Грчке.

- Прошлог викенда сам после годину дана отпутовао у Грчку да обиђем некретнину коју имам тамо. Вакцинисао сам се "Фајзеровом" вакцином у Београду и врло брзо извадио и зелени сертификат. Мислио сам да ће бити проблема на граници, међутим прошао сам за час. Други који нису били вакцинисани су чекали, а ми са дигиталним сертификатом смо само показали на мобилном телефону потврду и одмах су нас пустили без проблема - испричао је Београђанин Н. М.