Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ СТВАР КРЕЋЕ ДА СЕ "ЛОМИ" Заседа Кризни штаб - извор открива које теме су на столу и шта каже струка

20.08.2021. 07:57
Пише:
Србија данас/Телеграф
krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас

Поред осталих тема, на клиничарима је и да објасне зашто међу оболелима има и оних који су већ прележали корону, као и оних који су вакцинисани

Мада је било очекивано а и најављено да се седница Кризног штаба за борбу против корон вируса одржи до краја ове текуће седмице односно до данас, чланови ће, како се сазнаје, ипак, заседати у Палати Србија почетком следеће недеље.

"УМИРАЋЕ НАМ ДВОЦИФРЕН БРОЈ ЉУДИ ВЕЋ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ" Алармантно упозорење лекара о јачању присуства короне

"УМИРАЋЕ НАМ ДВОЦИФРЕН БРОЈ ЉУДИ ВЕЋ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ" Алармантно упозорење лекара о јачању присуства короне

СВЕ ЈЕ ВИШЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ЗА ТРЕЋУ ДОЗУ ЦЕПИВА: Ово је детаљан списак пунктова у Србији на којима се можете вакцинисати

СВЕ ЈЕ ВИШЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ЗА ТРЕЋУ ДОЗУ ЦЕПИВА: Ово је детаљан списак пунктова у Србији на којима се можете вакцинисати

КАО ДА НАМ ЈЕ КОРОНА МАЛО, ПА САД И ВИРУСИ: Др Јевтић из Хитне помоћи упозорава - симптоми само изгледају безазлено

КАО ДА НАМ ЈЕ КОРОНА МАЛО, ПА САД И ВИРУСИ: Др Јевтић из Хитне помоћи упозорава - симптоми само изгледају безазлено

Најава за седницу још званично није стигла члановима, али они већ међусобно, поготово медицински део штаба, које ће главне теме бити на седници, али и које би противепидемијске мере могле да се врате.

Извор из Кризног штаба каже да осим што треба коначно договорити почетак школске године, како повећати степен вакцинације, зауздати делта сој који је заразнији од свих, али на срећу не даје као вухански и британски тешку крвну слику. На клиничарима је и да објасне зашто међу оболелима има и оних који су већ прележали корону, као и оних који су вакцинисани.

- Најпре ће се анализирати, нимало добра, епидемиолошка ситуација. Јасно је да нам је нови талас почео пре него што смо га очекивали, мада нас није изненадио ако узмемо у обзир да нема ко није ишао на летовање, и искористио ситуацију за славља. То је разумљиво, народ се уморио, ово предуго траје. Али, треба да разумемо и да предуго траје јер смо заборавили на три главне мере - маску, дистанцу и дезинфекцију - каже извор Кризног штаба и додаје да ће почетак школске године највероватније изгледати као и претходни, односно да ће ђаци од 1. до 4. разреда ићи у школу, док ће остали имати комбиновану наставу.

krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На питање да ли већ сада можемо да очекујемо да се смањи дозвољен број људи у затвореном простору као и на отвореном, можда и скраћење радног времена угоститељскх објеката, каже да ова друга опција још није виђена на столу што не важи за прву.

- Скупови су највећи проблем. На нама је да видимо и да ли ће се овај талас изазван летовањем и слављима прелити, или ће се зауставити. Радно време угоститељских објеката није спорно ако се у њима поштују мере. Инспекција мора да ради свој посао - објашњава извор.

Талас стигао месец дана раније

Додаје да оно што је тренутно добро, јесте да број хоспитализованих у болницама није у порасту колико и број првих прегледа који се из дана у дан повећавају, али се болнице, ипак, полако пуне. 

Број оболелих, како је изјавила докторка Невенка Павловић, начелник епидемиологије и микробиологије и заменик директора Градског завода за јавно здравље Београда расте уназад 35 дана. Чланица штаба проф. др Тања Јовановић каже да је јасно да је талас који је очекиван у семптебру, почео у августу, а државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, да 95 одсто нових заражених има делта сој.

- Није било очекивано да четврти талас наступи већ у августу, те да се сада повећава број новооболелих и хоспитализованих пацијената, али, здравствени систем спреман за то.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- И када су у питању смештај и капацитет, лекови, кадар... Надам се да ће три ковид болнице (Крушевац, Батајница и ковид болница у Новом Саду која ће бити готова у септембру) са Ареном бити довољне да сместимо ковид пацијенте - поручио је Ђерлек.

Каже и да је спремна варијанта "Б", која подразумева да се поједине болнице поново могу претворити у ковид систем.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да ће седница Кризног штаба бити сазвана у наредних неколико дана, али је и нагласио да нам не треба Кризни штаб да знамо да треба да поштујемо мере. Према његовм речима, најважније је сада да здравствени систем функционише и да се проширују болнички капацитети.

Болнице спремне

Додао је да се болнице спремају за нове пацијенте и за то није потребан налог од Кризног штаба.

- Реагујемо одмах и у односу на бројке. Опет апелујем на грађане да се вакцинишу, а сада смо омогућили и трећу дозу. Важно је и да поштујемо мере и не треба нам Кризни штаб да нам каже да морамо да водимо рацуна и да избегавамо гужве - рекао је Лончар јуче за ТВ Пинк.

У Србији је у уторак почела да се даје трећа доза вакцине, а на почетку лета почела је и вакцинација деце. Међутим, почетком јула у Србији је потврђен и делта сој корона вируса, дупли мутант, који се много брже шири, па стручњаци већи број оболелх приписују њему.

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

Бројке о зараженима на дневном нивоу од прошле недеље су постале поново четвороцифрене, а расте и број пацијената који зависе од респиратора.

Према јучерашњем извештају, за последних 24 сата корона вирус је потврђен код 1.656 особа од тестираних 12.869. Преминуло је 5 особа, а помоћу респиратора дише 28 пацијената.