Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НОВИ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ ИЗЛЕЧИО ПАЦИЈЕНТА ЗА 48 САТИ: На Инфективној добио терапију, температура и несносне главобоље ОДМАХ НЕСТАЛИ

15.01.2022. 10:34
Пише:
Србија Данас/Курир
molnupiravir
молнупиравир / Извор: Фото: Профимедиа

Нови лек деловао је већ након 48 х па су анализе крви које је наш саговорник урадио у склопу редовне контроле биле сјајне.

Почетак јануара донео је велики број заражавања, а наша земља забележила је рекордан број новозаражених у једном дану од почетка пандемије.

"АКО ЈЕ МАТЕЈ БИО У ВОДИ, ТРАГИЧАН КРАЈ ЈЕ СИГУРАН" Херој са Дунава објаснио шта се дешава када УПАДНЕТЕ У ВОДУ

"АКО ЈЕ МАТЕЈ БИО У ВОДИ, ТРАГИЧАН КРАЈ ЈЕ СИГУРАН" Херој са Дунава објаснио шта се дешава када УПАДНЕТЕ У ВОДУ

"ОНИ НИСУ КРИВИ, ДОШЛИ СУ САМО ДА СЕ ПРОВЕДУ" НАЈНОВИЈА САЗНАЊА: Другови Матеја открили зашто нису ОДМАХ КРЕНУЛИ У ПОТРАГУ

"ОНИ НИСУ КРИВИ, ДОШЛИ СУ САМО ДА СЕ ПРОВЕДУ" НАЈНОВИЈА САЗНАЊА: Другови Матеја открили зашто нису ОДМАХ КРЕНУЛИ У ПОТРАГУ

МАТЕЈ СЕ БОРИО ЗА ЖИВОТ? Полиција открила КЉУЧНИ ДЕТАЉ: Ево шта су видели на изоштреном снимку Матеја у Сави

МАТЕЈ СЕ БОРИО ЗА ЖИВОТ? Полиција открила КЉУЧНИ ДЕТАЉ: Ево шта су видели на изоштреном снимку Матеја у Сави

Подаци лекара кажу да је највећи број заражених новим омикрон сојем, који је у нашу земљу дошао крајем децембра, али присутни су и даље други сојеви.

Јавио се пацијент коме је дан након Нове године константован нови сој корона вируса. Описује симптоме и како је то изгледало.

- Сама чињеница да сам позитиван ме запрепастила јер сам се две године добро држао без било каквих назнака инфекције. Можда сам већ и прележао једном вирус, а да то и не знам као и већина нас. Имао сам мали страх јер је то шок, када узмете у обзир да је корона клацкалица и да нема правила, један дан се осећате супер, а онда други дан једва стојите на ногама. Углавном, имао сам несносне главобоље и температуру око 39 уз присутну малаксалост која је равна томе као да вас је нешто прегазило или неко претукао. Оно што је карактеристично за овај сој је да се много знојите, ја сам се будио у голој води, мајица сва натопљена водом, а постељина скроз мокра. Језиво је било."

Након што је и дефинитивно установљено да је тест позитиван послат је на стандардне прегледе међу којима је и рентген плућа. Снимак је указивао на упалу, па је послат на Инфективну клинику где му је прописан нови лек против опаког вируса - молнупиравир.

- Долазак у Инфективну клинику већ ми је стварао у глави слике хоспитализације. Када вам неко констатује упалу плућа, а да ништа не осећате, ништа вас не боли, чак се нисте ни закашљали не ствара нимало лагодан осећај. При том нисам ни вакцинисан. Доктор је током прегледа констатовао да немам упалу, а због специфичне здравствене ситуације и чињенице да сам хронични болесник прописан ми је нови лек- молнупиравир. Пре свега када ми је доктор дао тај лек могу вам рећи да се нисам осећао нимало сигурно и пријатно, јер уносим у организам нешто ново и непроверено, али у таквој ситуацији нема избора. Иначе тај лек се (бар за сада) не може наћи у апотекама, него вам га директно дају на Инфективној. Пију се 4 таблете ујутру и 4 увече пет дана, након чега престајете са терапијом."

Нови лек деловао је већ након 48 х па су анализе крви које је наш саговорник урадио у склопу редовне контроле биле сјајне.

- Након 2 дана радио сам и анализе крви и скоро па целокупна крвна слика и ЦРП који указује на неку упалу у организму су били практично сви у границама, као да немам никакву инфекцију. Једино су благо били повишени лимфоцити али то је ваљда карактеристично када вам се тело бори са инфекцијом. И не само то, вратио ми се апетит одмах, а он се и у случају обичног грипа не враћа ни након пар дана.

Након тога, температура је нестала, а симптома сем благих главобоља није било.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

- Температуру сам престао да мерим трећи дан, није било потребе, јер сам се осећао сјајно, убрзо је нестала и малаксалост која је карактеристична за овај сој. Још пар пута су се јавиле главобоље које нису биле толико болне, а решио их је бруфен. Чуло мириса и укуса уопште нисам изгубио.

Каже да је имао велику срећу да заврши на Инфективној клиници где му је дат нови лек, јер да није грешком тамо завршио, не би добио ту терапију и не би му било свеједно.

- Искрено, у ковид болници су ми већ преписали хемомицин, плашио сам се да он уз витаминску терапију неће бити довољан и да ћу имати озбиљне симптоме током две недеље изолације, међутим симптоми су нестали јако брзо. Након 5 дана конзумирања молнупиравира више сам се плашио хоће ли се вратити симптоми шести дан када терапија престане, али нису се вратили.

- Лек је баш јак, наведене су контраиндикације које ја на сву срећу нисам имао, али мора се пазити како се пије и потребно је користити пробиотик као заштиту. Не сме се узимати на своју руку, јер се даје искључиво пацијентима који имају блажу клиничку слику са тенденцијом да развију озбиљнију, али и онима који због хроничних болести могу имати теже компликације. Потребно је да се са конзумацијом крене одмах, јер је лек најефикаснији када се да у року од пет дана од појављивања симптома.

На крају додаје и да полако излази из изолације, да се добро осећа, али и шаље упозорење

- Људи чувајте се, са короном није нимало наивно. И ја сам био скептичан према овом вирусу, док га сам на својој кожи нисам осетио. Оно што је најбитније је да останете мирни, да не паничите, јер је паника велики непријатељ и понашајте се као да имате обичан вирус. Позитивно размишљајте када сте позитивни на вирус, јер је и то јако битно. Уједно, носите заштитну маску, не излажите се великим гужвама без преке потребе, како не бисте дошли у ситуацију да се уопште заразите.

Лек молнупиравир производе америчке компаније Мерк, Шарп и Дом и Риџбек Биотерапеутикс, први је лек против вируса COVID 19 који се узима као пилула. Одобрен је од стране Америчке агенције за храну и лекове (ФДА). Како наводе творци овог лека, он удара на ензиме које вирус користи како би се копирао и убацује грешке у његов генетски код. Из компаније Мерк наводе да би лек требало да спречи вирус да се размножава, одржавајући га на ниском нивоу у организму и смањујући ризик од развоја тежег облика опаке болести. Лек је први одобрила Велика Британија, а настао је првенствено као лек у борби против сезонског грипа који је ефикасност показао и током клиничке студије на ковид пацијентима.

За сада је овај лек у употреби још и у Великој Британији, а Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) одобрила је недавно овај лек. Цена овог лека у Америци је 600 евра по пацијенту, а и друге земље укључив Аустралију и Јужну Кореју ускоро би требало да имају молнупиравир на свом тржишту.