Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како корона корак по корак одузима живот трудницама: Наши стручњаци објашњавају који симптоми указују да је болест узела маха

08.10.2021. 07:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Зашто се то догађа, да ли може да се спречи и како изгледа ток болести код труднице заражене ковидом објашњавају стручњаци који се са оваквим случајевима сусрећу свакодневном раду.

Стравична смрт труднице из Књажевца која је преминула од последица короне док је носила близанце у Клиничком центру у Нишу само је једна у низу смрти које се све чешће дешавају у популаци за коју смо до недавно мислили да је потпуно безбедна.

"СРАМ ДА ГА БУДЕ!" Такмичар СЛАГАЛИЦЕ РАЗБЕСНЕО твитераше, жестоко га осудили због ОВОГ потеза у квизу

"СРАМ ДА ГА БУДЕ!" Такмичар СЛАГАЛИЦЕ РАЗБЕСНЕО твитераше, жестоко га осудили због ОВОГ потеза у квизу

ШТА СЕ ДЕШАВА ТЕЛУ КАДА ВАС УДАРИ СТРУЈА? Последице су језиве, пластични хирург до детаља објаснио - "Страдају сви ограни"

ШТА СЕ ДЕШАВА ТЕЛУ КАДА ВАС УДАРИ СТРУЈА? Последице су језиве, пластични хирург до детаља објаснио - "Страдају сви ограни"

ЛЕКАРИ ИЗДАЛИ САВЕТЕ ЗБОГ СНАЖНОГ УДАРА ВЕТРА: Кошава код многих изазива главобољу - ево како да се сачувате

ЛЕКАРИ ИЗДАЛИ САВЕТЕ ЗБОГ СНАЖНОГ УДАРА ВЕТРА: Кошава код многих изазива главобољу - ево како да се сачувате

Зашто се то догађа, да ли може да се спречи и како изгледа ток болести код труднице заражене ковидом објашњавају стручњаци који се са оваквим случајевима сусрећу свакодневном раду.

- Ток болести сличан је као и код жена које нису трудне. Обично све почиње са повишеном температуром, иде са респираторном симптоматологијом и сад, због трудноће као такве, питање је да ли ће та респираторна симптоматологија искомпликује на неки начин, упалом плућа или свим овим нежељеним стварима које се дешаваја и да жена заврши на респиратору - каже др Снежана Ракић из Народног Фронта.

Зашто се ово догађа непознаница је и лекарима, јер како каже саговорница не зна се на који начин ће трудница да одреагује у току болести.

Све почиње безазлено као грип

Корона вирус када нападне трудницу, почиње подмуклим током, као грип, тако да будућа мајка није на почетку ни свесна да је у ствари заражена смртоносним вирусом. Ово потврђује докторка Снежана Ракић из Народног Фронта, која објашњава да вирус код трудница обично почне са безазленим симптомима, као што су температура па многе труднице ово приписују сезонском грипу.

- Трудноћа као предилекционо стање због повећања циркулаторног волумена, запремине циркулишуће течности, заиста може да погорша ове симптоме и то је већ једно оптерећење за кардиоваскуларни систем - каже она.

Докторка даље објашњава шта то доводи да се клиничка слика код труднице у ствари искомпликује.

- Ако трудница има хипертензивни синдром, ако има дијабетес, исто као и код других пацијената клиничка слика може да се компликује. И оно што је проблем, тада имате што је дистација нижа то је на неки начин проблем већи. са једне стране имате мајку која је угрожена и ако захтева респираторну потпору због њених виталних параметара, некада морате бити у ситуацији да ту трудноћу завршите знатно раније - тврди др Ракић и додаје да то може да буде знатан проблем.

korona
корона / Извор: Профимедиа/илустрација

Докторка наводи да је у свом свакодневном раду са трудницама видела велики број будућих мама које се заразе корона вирусом, али се излече од ове инфекције без озбиљних последица. Како каже, оне прођу са безазленим симптомима, али никад се не зна како ће организам да одреагује и то пре свега зависи од имунолошког система мајке.

- Имунолошки систем мајке и одговарајућа стања патофизиолошка у трудноћи могу да погоршају клиничку слику у трудноћи - каже докторка.

Не може да се предвиди

Како ће трудница поднети вирус током трудноће наша саговорница каже да није могуће унапред предвидети, те се због тога саветује да се чувају да до заражавања уопште не дође, а јако је битно и да се вакцинишу. Докторка Снежана Ракић каже да је овакав случај виђен код вируса АХ1Н1.

- Кад је била епидемија АХ1Н1 тада је била повећана смртност мајки управо због тих вирусних инфекција, и бојим се да ми сада у овој ситуацији видимо да то заиста може да буде један озбиљан проблем. У почетку се чинило да труднице не оболевају од корона вируса. То су били први радови које су кинески доктори објавили међутим, видимо да нас је струка демантовала у последње две године - каже докторка и додаје да је сасвим сигурно да вирус мутира и да сада има другачије карактеристике.

Трудница мора да се заштити да не добије корону

Шта је то што једна трудна жена може да уради да не добије тешку клиничку слику и избегне смртоносан исход, стручњаци као најбољи савет за ово кажу да избегне заражавање.

Како тврде лекари за трудницу је најбоље да се у току трудноће не зарази. Иако многим будућим мамам тешко пада да се придржавају мера које би их заштитиле да дошу у додир са вирусом, то је кажу лекари најбоља препорука.

- Да избегава колектив, да избегава пуно света, да носи маску, да избегава контакте где зна да је било заражавања, као и да се вакцинише. А кад оболи да се јави одмах свом гинекологу да провери стање фетуса а затим да се тестира и да се даље збрине од стране инфектолога - објашњава др Ракић.

Корона код трудница напада прво респираторни тракт

Према искуству лекара који су у свакодневном контакту са трудницама, корона вирус код будућих мајки најпре напада респираторни тракт.

- Оно што сам ја видела и из личног искуства могу да кажем да корона код трудница напада прво респираторни тракт. Иде са запаљењима плућа и то је најчешћи облик и то је до некле и логично - каже др Ракић.

Она објашњава да има трудница које се не јаве на време, да најпре ковид инфекцију приписују обичном грипу, а тек касније се јаве када је инфекција већ напредовала у организму што је каже докторка може да допринесе да дође до тешке клиничке слике.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Некада се јаве касније јер мисле да је грип. Али то је погрешно. Оне морају да се јаве одмах, јер је ово болест која има свој протокол лечења и мора да се лечи од почетка - закључује докторка Ракић.

Симптоми код трудница потпуно идентични као и код свих људи

У највећем броју случајева се симптоми ковида-19 код трудница не разликују значајно од симптома овог обољења код особа истог животног доба. Болест почиње са повишеном температуром, осећајем малаксалости, губитка апетита, боловима у мишићима и зглобовима уз цурење из носа и губитак способности осећања мириса. Код највећег броја трудница са ове тегобе се након 7-10 дана изгубе, тврди Проф. Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС.

Продекан, Медицинског факултета Универзитета у Београду, каже да нормална трудноћа представља извесно оптерећење за организам. Због тога тело труднице, укључујући практично све системе органа, пролази кроз низ промена како би се што боље прилагодило трудноћи.

- Ковид-19 представља додатно оптерећење за организам труднице и код малог процента трудница, за које верујемо да би имале тешку клиничику слику ковида и да нису трудне, ова болест може попримити тешку форму са неповољним исходом. За сада нема поузданог начина да се идентификује које труднице су под повишеним ризиком за развој теже форме. Неке особе по својој конституцији имају смањену толеранцију на јак запаљенски одговор који вирус ковида-19 може да изазове (тзв. цитокинска олуја) и овај запаљенски одговор код тих особа доводи до великог оштећења органа, пре свега плућа и кардиоваскуларног система који имају смањен капацитет да компензују ово оптерећење због постојеће трудноће. Уколико оштећење плућа буде толико да ни уз механичку вентилацију не може да се постигне адекватно снабдевање тела кисеоником, тада долази до тешких оштећења срца, крвних судова, бубрега и јетре што на крају може узроковати и смртни исход упркос свим примењеним мерама лечења - објашњава др Стефановић.

Иако је сваки изгубљени живот трагедија, овако тежак облик болести је изузетно редак, тврди Директор Клинике за гинекологију и акушерство, и како каже поготово од када је доступна вакцина за ковид-19. Он напомиње да је важно је да се труднице придржавају свих противепидемијских мера, свих савета лекара и да буду под адекватним надзором како би се благовремено уочило погоршање и реаговало.

У одмаклој трудноћи је већи ризик

Ана Митровић Јовановић, начелница дневне болнице у ГАК "Народни фронт" и професорка Медицинског факултета, упозорила је да "што је трудноћа више одмакла, већи је и ризик да клиничка слика (од корона вируса) буде тежа".

- Труднице могу да имају разне компликације, да заврше на респиратору, да морају да користе јаке антибиотике, јер нема циљаног лека за корону - рекла је др Митровић Јовановић.

Труднице треба да се вакцинишу

Др Тиодоровић: Труднице су у ризичној групи Проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида, наглашава да је препорука Асоцијације гинеколога САД и наших гинеколога да труднице и породиље треба да се вакцинишу јер ће тако заштитити себе и свој плод.

- Труднице због свог стања имају природни пад имунитета и самим тим припадају ризичним групама, а постоји теорија да не би требало да се у прва три месеца трудноће прима вакцина, због органогенезе, али да је неопходно да породиље схвате да ће их вакцина у каснијој трудноћи заштитити и спречити компликације, које могу довести до фаталног исхода - упозорава проф. др Тиодоровић и додаје да је по поствакциналним рекцијама најблажа Синофарм вакцина, али коју ће вакцину примити трудница или дете одређује гинеколог односно педијатар, или пак надлежни лекар када су у питању хронични болесници.

trudnica
трудница / Извор: Профимедиа

Ана Митровић Јовановић, начелница Дневне болнице у ГАК Народни фронт у августу је рекла да су се у трећем таласу пандемије лекари суочили са тежим клиничким сликама код трудница, а да је у почетку то било другачије. Нагласила је да се у трудноћи много може компликовати, а са ковидом посебно и тако се догодило и да пет трудница у кратком периоду изгуби живот.

У Србији од короне преминуло 8 трудница

Од почетка корона пандемије, од последица овог вируса у Србији је преминуло осам трудница. Њима се здравствено стање након заражавања нагло погоршавало док није дошло до смртоносног исхода.

Последња преминула заражена корона вирусом је двадесетогодишња трудница, која је преминула је синоћ у нишком Универзитетском клиничком центру. Она је била у четвртом месецу трудноће, а носила је близанце.

- Трудница из Књажевца стара 20 година у четвртом месецу трудноће, близаначка трудноћа, невакцинисана, егзитирала је синоћ у 23 сата. Дан пре тога стављена је на респиратор - казао је Зоран Перишић, директор нишког УКЦ.

Она је у ту здравствену примљена 2. октобра, а због погоршања здравственог стања, већ 3. октобра је пребачена у јединицу интензивне неге, где је прикључена на машину за вештачку вентилацију. На жалост није једина трудница или породиља која је током пандемије изгубила битку против вируса.

Борба за живот трајала је 18 дана

Срце Миљане Радовановић (31), труднице из Власотинца, стало је 19. августа у ковид болници у Крушевцу.

Млада жена била је у седмом месецу трудноће и чекала је треће дете. Она је у болницу примљена 2. августа, али се њено стање погоршавало упркос напорима лекара, те је изгубила битку са вирусом.

- Трећеротка, која је била 1990. годиште, примљена је у ковид болницу у Кушевцу у изузетно тешком стању 2. августа. Постепено су се погоршавали сви параметри - падала је сатурација, расли су параметри запаљња, леукоцити и све редом је бивало све горе, па је на крају прикључена и на респиратор. Чак смо слали и екипу гинеколога из Ниша, иако и у болници у Крушевцу има гинеколог, и они констатовали у да не постоји никаква могућност да покушају порођај - речено је тада у УКЦ Ниш.

doktori
доктори / Извор: Профимедиа

Миљанина борба за живот трајала је 18 дана.

- "Дарко, тешко ми је! Пребацили су ме на интензивну негу. Много ми је лоше... Бебу не осећам" - биле су последње речи које је Миљана успела да изусти у разговору са супругом пре него што је умрла. Иза себе је оставила супруга Дарка и две малолетне ћерке.

Преминула беба, па мајка

Александра Павловић из дољевачког села Орљане преминула је након што је у нишком Клиничком центру била на респиратору због обостране бронхопнеумоније. Она је битку против вируса корона изгубила дан након што јој је умрла беба коју је на свет донела у седмом месецу трудноће.

- Она и њена беба су биле под 24-часовним надзором лекара, гинеколога, анестезиолога и пулмолога. Плод је био виталан, али због погоршања виталног стања, конзилијум је донео одлуку да се жена породи царским резом у 31. недељи трудноће. Нажалост, дошло је до срчаног застоја и беба је након сат времена преминула. Трудница је потом враћена у јединицу интензивне неге на механичку вентилацију. Међутим, болест је добила и системски карактер попуштањем више органа, и поред свих напора, она је у 8.55 преминула - рекао је тада директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Радмило Јанковић.

Срце јој стало током порођаја

Само недељу дана након Александре, у КЦ Ниш преминула је још једна трудница. Бранкица Циговска из Врања је битку за живот изгубила 27. јула након порођаја.

У нишку болницу довезена је са симптомима заразе корона вирусом 3. јула, а од 18. јула налазила се на респиратору. Како је постојала опасност да ће преминути, 27. јула је обављен порођај царским резом, беба је спасена, али је трудница преминула од срчаног застоја.

Doktor pregleda pacijenta
Доктор прегледа пацијента / Извор: Профимедиа

Како су тада рекли из КЦ Ниш, ковид тестови су све време показивали да је Александра негативна, али је она имала све симптоме те болести.

Мајка преминула од ковида, беба здрава

Породиља М. П. (27) на свет је донела здраву девојчицу Милицу, а потом преминула 29. априла од вируса корона у Универзитетском клиничком центру у Нишу.

Уместо гинеколога и акушера, бебу су дочекали анестезиолози јер је Милица све изненадила с обзиром на то да је мајка била у 35. недељи трудноће.

Након порођаја, мајка је задржана на Клиници за анестезију и интензивну терапију, док је беба пребачена на Клинику за дечје интерне болести. Упркос томе што је њено стање све време било озбиљно, особље ове установе се надало да ће да се избори са болешћу. У томе, нажалост, нису успели.

На срећу, њена беба је преживела и није била негативна на вирус корона.

Довезена у полусвесном стању

Трудница И. М. (32) из Костолца, преминула је 9. априла у Општој болници у Пожаревцу.

Она је те вечери примљена у болницу у веома тешком стању. Од тегоба су доминирали болови у доњем делу стомака, леђима, јак кашаљ и бол у грудима.

Жена је била у четвртом месецу трудноће са својим шестим дететом. На пријему је била у полусвесном стању, притисак јој је био изузетно низак, готово немерљив, те је прегледана по хитномпоступку.

После ултразвучних прегледа срца и абдомена, подвргнута је хитној хируршкој интервенцији приликом које је установљено унутрашње крварење услед пуцања улкуса (чира) на желуцу.

Одмах на пријему урађен јој је антигенски текст који је потврдио да је позитивна на корона вирус.

У пар дана размака преминуле две труднице

Породиља стара само 26 година, заражена корона вирусом, преминула је у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић", где је била хоспитализована због ове болести.

Она је била једна од две труднице које су хитно морале да се породе царским резом због тешког стања услед ковида 19.

Три дана касније у истој установи преминула је Д. Т. (29).

trudnica
трудница / Извор: Профимедиа

Пет дана након порођаја дошло је до тешких компликација у раду плућа и срца. Корона је, нажалост, изазвала фаталне последице код младе девојке која је пре заражавања била потпуно здрава, преноси Телеграф.

Оне су на свет донеле девојчицу и дечака који су одмах тестирани на ковид, а оба теста су била негативна.