Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРЕЋА ДОЗА ВАКЦИНЕ ИЗАЗИВА ПОМЕТЊУ У ЈАВНОСТИ: Др Ђерлек објаснио СВЕ недоумице - да ли је комбиновано цепиво добро?

20.08.2021. 07:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља разрешава све недоумице, објашњавајући како да одаберете праву вакцину.

Давање треће дозе вакцине против инфекције Ковид-19, почело је у уторак, а до сада је велики број грађана добио позив од еУправе. Дилема коју вакцину узети као трећу дозу, мучи многе грађане, а лекари су заузели званичан став да се може одабрати било која, јер је су све вакцине безбедне. Поставља се питање да ли свако треба сам да бира, или је боље да се посаветује са лекаром?

МИРА СА СУВОБОРА СЕ ЈЕДВА КРЕТАЛА, А ОНДА СЕ ДЕСИЛО ЧУДО! Окренула се природи, биљка из њене баште јој је помогла

МИРА СА СУВОБОРА СЕ ЈЕДВА КРЕТАЛА, А ОНДА СЕ ДЕСИЛО ЧУДО! Окренула се природи, биљка из њене баште јој је помогла

ЗА ДВА МЕСЕЦА ТРИ НАПАДА МЕДВЕДА НА ЧОВЕКА! Вукосав (66) код Голије једва извукао живу главу кад га је напала звер

ЗА ДВА МЕСЕЦА ТРИ НАПАДА МЕДВЕДА НА ЧОВЕКА! Вукосав (66) код Голије једва извукао живу главу кад га је напала звер

ЛОНЧАР ОТКРИО: Ево да ли ће Србија легализовати марихуану

ЛОНЧАР ОТКРИО: Ево да ли ће Србија легализовати марихуану

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља разрешава све недоумице, објашњавајући како да одаберете праву вакцину. Како истиче, доктор на пункту је у обавези да одговори на сва питања оног који је дошао да прими вакцину, а Министарство здравља је заузело став о "слободном избору" јер жели да испоштује грађане да бирају и трећу вакцину, као прву, уз назнаку да саслушају савет лекара на пункту.

- Добро би било да сви сачекају од еУправе поруку, да се јаве јер је истекло шест месеци од друге дозе, и тек онда да оду до најближег дома здравља. Заузет је став, да не мора да се прими трећа доза тамо где су примљене прва и друга. Разлог је комфор који желимо да приуштимо одговорним грађанима, који су показали и личну и колективну одговорност тако што су се вакцинисали и ревакцинисали. Што се тиче одабира треће дозе, министар здравља је оформио радну групу прошлог четвртка, која је ту да сагледа и размотри све аспекте и још боље грађанима објасни све о давању треће дозе. Та радна група је све анализирала и ми смо омогућили грађанима да већ од уторка примају трећу дозу. Што се тиче самог одабира, савет је био на почетку да то буде мРНК или Фајзер вакцина, међутим могу се одабрати све четири вакцине које је наша Агенција за лекове регистровала и одобрила - објашњава др Ђерлек.

vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

Шта то конкретно значи и да ли ће грађани погрешити ако одаберу било коју, др Ђерлек појашњава да не може бити грешке јер свака вакцина има исти циљ, а то је јачање имуног одговора на вирус. Ипак, свакако једну ствар препоручује - треба затражити савет лекара на пункту.

- Најбоље је да када се јави грађанин на вакциналном пункту, да поразговара са лекаром, који пре тога мора да узме анамнезу и да погледа пацијента. Сваки случај је прича за себе. Рецимо, код старијих пацијената који су примили Синофарм вакцину, па су радили антитела, па нису добили неки очекивани резултат, треба да се посаветују са доктором да ли је боље да узму исту, или да то сада буде Фајзер. Генерално, ми не препоручујемо да се људи уопште баве тиме да проверавају антитела, зато што постоје Т-ћелијски имунитет који је спреман да заштити од болести, а људи то ипак раде. То је њихово право, али некад је заиста непотребно. Дакле, код таквих пацијената, где је Синофарм слабије реаговао, препоручује се Фајзер вакцина која делује брже и даје виши ниво антитела. Наравно, доктор ће на основу анамнезе разговарати и испунити жељу грашанину, иако он упркос томе жели и даље да прими исту вакцину. Али код таквих пацијената се рецимо препоручује Фајзер и то ће лекар рећи и када будете питали - објашњава др Ђерлек.

Зашто бирамо, ако нам лекар ипак препоручује

Када су стигле прве дозе вакцине у нашу земљу, остављена је могућност свим грађанима да бирају коју желе да приме као прву дозу. Како су истраживања показала да је безбедно узети као трећу дозу било ког произвођача, и у нашој земљи заузет је став да свако може да бира, ако жели да узме трећу као прву дозу или сада неку другу.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- Као што је и сама вакцинација у целини добровољна да пацијент може да бира, ми смо оставили могућност избора треће дозе, али свакако наглашавамо да се треба посаветовати са лекаром на вакциналном пункту. Највеће интересовање за трећу дозу је код људи који имају већ неку придружену болест и управо је то та група коју смо означили као приоритет. Истраживања у свету, која ми пратимо наравно, показала су да се мешањем не може погоршати здравствено стање, и ми свима остављамо то право да бирају, али уз консултацију што смо више пута и поновили - објашњава државни секретар.

Циљ подизање имунитета пре јесени

Како се ближи јесењи, а следи и зимски период, сада је најбоље време за вакцинацију како ризичних група тако и оних који нису до сада примили ни прву дозу. Разлог је и тај што не би било добро да се укрсте грип и корона.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- Нама је основни циљ подизање имунитета, посебно код особа које спадају у приоритетну групу која је наведена у стручном методолошком упутству које је урадио "Батут", а имамо то и у саопштењу Владе Србије. Позвао бих све грађане који имају слаб имунитет да не чекају јесен, јер већ у септембру имамо сезонске респираторне инфекције, већ у децембру имамо грип који ће трајати до марта, ако би се то удружило са короном, а неко има слаб имунитет могао би да угрози здравље и живот. Зато и постоји велико интересовање, зато смо омогућили и осталим грађанима који нису у тој приоритетној групи, који желе да се заштите, да могу да се вакцинишу трећом дозом - објашњава др Мирсад Ђерлек.

Највише се даје Синофарм, а затим Фајзер

За трећу дозу влада велико интересовање а они који су добили позив из еУправе увелико чекају свој ред. Према незваничним подацима, највише се даје Синофарм вакцина, што и не чуди, јер су грађани Србије у највећем броју вакцинисани управо овим цепивом. Даље следи Фајзер, па затим Спутњик и Астра Зенека.

Примера ради, за три дана, у Нишу је трећом дозом вакцинисано више од 700 људи.

- Влада велико интересовање. Највише се даје Синофарм као трећа доза, затим следи Фајзер, Спутњик В свега неколико… После Астра Зенеке, троје људи тражило је Фајзер. Све се одвија добро, издвојили смо оне где се прима трећа, а где прва и друга доза - каже проф.др Милорад Јеркан, директор нишког ДЗ и позива све грађане након што приме да поруку из еУправе да дођу, али и оне који нису вакцинисани, да то учине.