Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦРНА УПОЗОРЕЊА ГИНЕКОЛОГА - КОРОНА УЗИМА МАХА "Шансе да труднице преживе без вакцине само 30 одсто"

11.10.2021. 08:10
Пише:
Србија Данас/Информер
trudnice
труднице / Извор: Фото: СД/Профимедиа

Уколико жена добије коронавирус током трудноће, компликације које могу настати су много веће и чешће него код осталих људи.

Вирус додатно погоршава друго стање јер су жене подложне да развију емболију, тромбозу, дијабетес, што може довести до смрти.

ПОРАЖАВАЈУЋЕ - ДРАМАТИЧАН ПАД ТРАНСПЛАНТАЦИЈА ОРГАНА У СРБИЈИ: Листа за чекање подугачка, а ово је највећи проблем

ПОРАЖАВАЈУЋЕ - ДРАМАТИЧАН ПАД ТРАНСПЛАНТАЦИЈА ОРГАНА У СРБИЈИ: Листа за чекање подугачка, а ово је највећи проблем

ПРЕТРАЖИЛИ ШУМУ, ОД НАСУФА СЕЛМАНОВИЋА НИ ТРАГА НИ ГЛАСА! Четврти дан потраге за наставником физике из Тутина

ПРЕТРАЖИЛИ ШУМУ, ОД НАСУФА СЕЛМАНОВИЋА НИ ТРАГА НИ ГЛАСА! Четврти дан потраге за наставником физике из Тутина

ВИДЉИВОСТ СМАЊЕНА, КОЛОВОЗИ МОКРИ: Не очекују нас најповољнији услови за вожњу, у овом делу Србије има и магле

ВИДЉИВОСТ СМАЊЕНА, КОЛОВОЗИ МОКРИ: Не очекују нас најповољнији услови за вожњу, у овом делу Србије има и магле

Невакцинисане труднице имају само 30 одсто шансе да преживе ако се не вакцинишу, упозоравају гинеколози!

Посебно забрињава чињеница што се у одмаклој трудноћи код невакцинисаних жена ризик од смрти повећава за чак 70 одсто. Дневно се на болничко лечење приме две до три жене у тешком стању и чији је исход лечења неизвестан. Зато лекари апелују на труднице да се обавезно вакцинишу и заштите себе и новорођенче.

Честе компликације

Од почетка епидемије у Србији умрло је девет трудница и породиља које нису биле вакцинисане, а како кажу лекари, ово је само почетак! Гинеколог др Снежана Ракић објаснила је због чега оне теже подносе ковид-19.

Велики ризик

Уколико жена добије коронавирус током трудноће, компликације које могу настати су много веће и чешће него код осталих људи.

Др Снежана Ракић

- Уколико жена добије коронавирус током трудноће, компликације које могу настати су много веће и чешће него код осталих људи. И пре епидемије коронавируса други најчешћи узрок смрти трудница биле су емболије. Дакле, труднице су одувек биле склоније да развију емболију, тромбозу, дијабетес, а проблем су им често правиле и респираторне тегобе. Када на све то додате вирус који још више погоршава стање, не чуди што долази до смртних исхода. Вирус потпомаже развијању ових обољења - напомиње она и додаје:

- Уколико вирус добију у подмаклој трудноћи, још је горе. Како трудноћа одмиче, материца је све већа, а самим тим ствара већи притисак на дијафрагму, а затим и на плућа. Није ретко да и без короне труднице тешко дишу. Такође, исти случај је и са крвним судовима, који се у карлици све више шире како се приближава порођај. Због тога су и тромбозе чешће у каснијој трудноћи. А замислите када на све то додате и коронавирус.

Заражене маме могу да доје бебе

Јелена Васојевић из саветовалишта "Хало беба" Градског завода за јавно здравље објаснила је да маме заражене коронавирусом могу да доје своје бебе, јер су светски научници доказали да мајчино млеко не може бити заражено.

trudnica
трудница / Извор: Профимедиа

- У самом старту смо добили зелено светло да и маме које су заражене могу да доје своју децу, али то зависи и од тога како се мама осећа. Уколико је добро и има благу клиничку слику, уз поштовање свих хигијенских мера може да доји своју бебу, а чак ће добробит за бебу бити та што је мајчино млеко пуно антитела, тако да самим тим имунизује своје дете - каже Васојевић.

Једини начин да се труднице заштите јесте вакцина, али је потребно и поштовање свих мера опреза и склањање од гужве и масовних окупљања.

- Јако је важно да труднице овај вирус схвате озбиљно и да се максимално чувају. И наравно, вакцина. Треба да се вакцинишу после 12. недеље трудноће - каже др Ракић.

Не верујте антиваксерима

Гинеколог у ГАК "Народни фронт" др Радомир Аничић каже да је у последњем таласу короне повећан број трудница која оболевају и да је њихово ковид одељење у болници последњих дана препуно.

Невакцинисане

Оно што је заједничко свим оболелим трудницама у ГАК "Народни фронт" јесте да већина није вакцинисана.

Др Радомир Аничић

- Сва срећа, немамо екстремно тешке случајеве, али имамо труднице које имају класичну клиничку слику ковида-19 са упалом плућа. Што се тиче симптома, они су исти као и код свих оболелих, с тим што су повраћање и дијареја израженији. Оно што је заједничко свим оболелим трудницама јесте да већина није вакцинисана. Неке се нису вакцинисале јер нису добро информисане, неке из страха, а неке не желе да се вакцинишу у поодмаклој трудноћи. Ми апелујемо, поготово на жене које планирају трудноћу, да уколико је то за њих лакше и психички прихватљивије вакцинацију обаве пре трудноће. Саветујте се са лекарима и покушајте да филтрирате информације које нису проверене и које се налазе на интернету - каже он и додаје:

- Са трудницама на ковид одељењима треба бити додатно опрезан и технички део је другачији и захтевнији. Али што се тиче опоравка, све иде истим током. Само је питање како ће породиља која је позитивна на ковид-19 проћи кроз све то.

Trudnica
Трудница / Извор: Профимедиа

 

Аничић: Захваљујући вакцини бебе се рађају са антителима

Гинеколог у ГАК "Народни фронт" др Радомир Аничић каже да се труднице плаше како ће вакцина утицати на бебу.

- Највећи страх због којег се труднице не вакцинишу јесте што се плаше на који ће начин вакцина утицати на плод. С друге стране, истраживања су показала да су се захваљујући вакцини неке бебе рађале са антителима - каже он.