Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СУНЦЕ ГЛАВНИ "УБИЦА" КОРОНЕ? Витамин Д игра важну улогу, али наши стручњаци упозоравају на прошло лето!

04.06.2021. 07:30
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Студија је подразумевала испитивање 522 одрасла учесника и открила високу корелацију између недовољног нивоа витамина Д који долази од сунца и тежине короне, јер је чак 59 одсто пацијената с благим или тешким недостатком овог витамина патило од тежих симптома вирусне инфекције.

Према најновијој студији која долази из Уједињених Арапских Емирата, озбиљност инфекције ковида 19 снажно је повезана с нивоом витамина Д код пацијената, показало је поменуто истраживање које су спровели др Хабиба Ал Сафар из Универзитетског центра Калифа и др Фатме Ал Аноути са универзитета Заиед.

ПРИЈАВА ЗА ПОМОЋ ВАКЦИНИСАНИМА ОД ПОНОЋИ И ТЕЛЕФОНОМ: Упутство како се можете пријавити, а поступак никад лакши!

ПРИЈАВА ЗА ПОМОЋ ВАКЦИНИСАНИМА ОД ПОНОЋИ И ТЕЛЕФОНОМ: Упутство како се можете пријавити, а поступак никад лакши!

ШОК ИСПОВЕСТ МОНАХА АРСЕНИЈА: Хтели су моје младо тело, борио сам се са УЖАСНИМ ИЗАЗОВИМА!

ШОК ИСПОВЕСТ МОНАХА АРСЕНИЈА: Хтели су моје младо тело, борио сам се са УЖАСНИМ ИЗАЗОВИМА!

СРЕЋАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Мајка саопштила лепе вести, Аница (14) из Ченеја се вратила кући

СРЕЋАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Мајка саопштила лепе вести, Аница (14) из Ченеја се вратила кући

Студија је подразумевала испитивање 522 одрасла учесника у овој земљи и открила високу корелацију између недовољног нивоа витамина Д који долази од сунца и тежине короне, јер је чак 59 одсто пацијената с благим или тешким недостатком овог витамина патило од тежих симптома вирусне инфекције.

Становници Уједињених Арапских Емирата могли би, по свему судећи, да се нађу у озбиљном проблему уколико је истраживање истинито, јер су баш они највише изложени ризику од настанка недостатка витамина Д, и то управо лети, када их превисоке температуре спречавају да изађу на отворено.

Докторка Асма Ал Манеи из министарства здравља у Абу Дабију изјавила је како поменута студија представља обећавајуће резултате како да се што боље разуме заштитно дејство витамина Д у борби против вируса корона, као и превентивно средство против инфекције, али такође може играти значајну улогу у јачању имунитета пацијената током инфекције.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Претходне студије откриле су да пацијенти са короном уз довољан ниво витамина Д имају смањен ризик од нежељених клиничких реакција на инфекцију ковидом, укључујући онесвешћивање и хипоксију (када тело нема довољно кисеоника), а такође, истраживачки тим открио је да су пацијенти с довољном количином витамина Д имали и нижи ниво инфламаторног маркера и виши ниво лимфоцита у крви, врсту имуне ћелије која помаже у борби против инфекције.

- Поред наших сталних напора у борби против ковида 19, научно истраживање остаје главни приоритет Абу Дабија да омогући лак и брз приступ информацијама, побољша јавно образовање и обезбеди бољи капацитет за суочавање са свим изазовима који су пред нама - рекла је докторка Ал Манеи.

Треба се причувати још неко време

Вирусолошкиња др Нада Куљић Капулица каже да и поред резултата ове студије треба бити опрезан.

- Витамин Д је важан, али не треба прецењивати његов значај, посебно ако узимате пилуле. Раније су се пилуле давале у време када није било ни сунца ни зелениша, а сада их сви преписују.

Што се тиче утицаја сунца на корона вирус, др Куљић Капулица је рекла да ту треба бити посебно опрезан. Она је подвукла да је на основу искуства која је имала проучавајући прве хумане корона вирусе пре 30 година мислила да ће на корону сунце знатно утицати - и погрешила је у процени.

- Корона вируси су иначе осетљиви на сунчеву светлост пошто имају нежан омотач. Међутим, овај нови вирус је демантовао научна сазнања и показао се као знатно отпорнији. Зато смо прошлог лета имали меандре вируса и разбуктавање епидемије усред лета.

sunčanje
сунчање / Извор: Профимедиа

Она је ипак изнела донекле оптимистичан став што се тиче наредног периода, уз упозорење људима да се чувају.

- Сви показатељи указују на то да ће епидемија да утихне. Међутим, док год умиру људи и док има болесних, морате се чувати. Посебно се обраћам младима. Још неко време морате бити опрезни.

Олакшање, уз опрез

Уколико је судити према овом истаживању и речима др Куљић Капулице, за нашу земљу, али и регион долазе храбрујуће вести када је епидемиолошка ситуација у питању.

Наиме, број вакцинисаних расте а пред нама је почетак лета и све већи пораст температура, као и доста проведеног времена напољу. По свему судећи, имаћемо знатно мирније лето, али ипак, још неко време морате бити опрезни - ни Сунце ни витамин Д нити вакцине нису чудесни лекови који ће сами по себи уништити корону. Одговорност је, пре свега, на нама самима и нашој личној одговорности.