Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

VIBER ГРУПА ЗЛАТА ВРЕДНА НАШИМ ЛЕКАРИМА: Више од 6.000 доктора из Србије преко ове мреже учи од великих стручњака с Мејо клинике

16.11.2021. 08:30
Пише:
Србија Данас/Курир
Viber
Viber / Извор: Профимедиа

Лекари са Мејо клинике су помагали користећи уходану шему ЦЕРТАИН програма, где се тачно зна шта треба радити од дијагностике у ком тренутку.

Значајна помоћ у борби против ковида и дезинформација на овим нашим просторима је и Вајбер група у којој је скоро 6.000 доктора, а води је чувени лекар проф. др Огњен Гајић с Мејо клинике. За безмало две године постојања, лекари с наших простора и наши стручњаци из иностранства размењују искуства и добијају само научне доказе о ковиду 19.

СРБИЈА ОД ДАНАС ИЗДАЈЕ ЕУ КОВИД СЕРТИФИКАТЕ: Ево шта то значи и где све можете да путујете са овом пропусницом

СРБИЈА ОД ДАНАС ИЗДАЈЕ ЕУ КОВИД СЕРТИФИКАТЕ: Ево шта то значи и где све можете да путујете са овом пропусницом

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ ДАЛО ЗАПАЊУЈУЋЕ ПОДАТКЕ! Неко има антитела и до ДВЕ ГОДИНЕ - имунолог објаснио о чему се ради

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ ДАЛО ЗАПАЊУЈУЋЕ ПОДАТКЕ! Неко има антитела и до ДВЕ ГОДИНЕ - имунолог објаснио о чему се ради

ПРЕЛЕЖАЛИ СТЕ КОРОНУ, А ЈОШ УВЕК СЕ ОСЕЋАТЕ ЛОШЕ? Ево шта морате да знате о постковид сидрому како бисте реаговали на време

ПРЕЛЕЖАЛИ СТЕ КОРОНУ, А ЈОШ УВЕК СЕ ОСЕЋАТЕ ЛОШЕ? Ево шта морате да знате о постковид сидрому како бисте реаговали на време

Назив групе је ЦЕРТАИН ИЦУ Support, а суперадминистратор проф. Гајић је недавно у интервјуу рекао да је све почело подршком лекарима у јединицама интензивног лечења:

- Нарочито на почетку пандемије било је много дезинформација, па је било важно разлучити битно од небитног. С временом се подршка усмерила на размјену информација у примарној здравственој заштити и, наравно, на превенцију и вакцинације.

Јован Матијашевић

Непроцењиво

Проф. др Јован Матијашевић с Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици каже да се у овој групи увек може нешто научити:

- Делимо искуства с колегама широм региона, али и најновије информације, студије и све искључиво базирано на научним доказима. У почетку је било онлајн састанака о свим методама лечења, што је стварно било едукативно, а у последње време ту се деле најновији подаци и научни радови. У тој групи за пет минута добијемо научне радове које не бисмо могли да нађемо на интернету, а за ниво знања који добијамо, раније је требало две године да идете по конгресима, што је непроцењиво.

Један од администратора је и проф. др Зоран Тодоровић, клинички фармаколог с Медицинског факултета у Београду, који ради и у КБЦ Бежанијска коса.

bolnicaaa
болницааа / Извор: Профимедиа

- Групу су основале колеге из Америке Огњен Гајић и Емир Фестић с Мејо клинике, као и др Аднан Беговић, интензивисти који су некада радили у Југославији и који већ дуго помажу Босни и читавом региону. Вапај за помоћ на самом почетку стигао је из Сарајева. Иако смо знали да ковид није ебола, нисмо знали колико је опасан, па ни како да се заштитимо. У Италији и Шпанији била је пропаст, а ми нисмо били потпуно спремни да се суочимо с тим и Огњенови савети су били драгоцени. Било је важно и како да ковид пацијенти буду третирани као људи јер су уплашени, у тешкој депресији, на ивици живота, и Огњен је увек имао савет и за ту људску страну. А надасве је било битно рационално и ефикасно приступити самом лечењу - објашњава за проф. Тодоровић и наводи да су ту и проф. др Владимир Крајиновић, инфектолог и интензивиста из Загреба, Пеђа Ковачевић из Бањалуке...

Додаје да су лекари с Мејо клинике помагали користећи уходану шему ЦЕРТАИН програма, где се тачно зна шта треба радити од дијагностике у ком тренутку.

- Склони смо да се распитамо лабораторијским анализама, трошимо пуно пара, а често и од пацијената узимамо озбиљне количине крви. Огњен је имао препоруке како да ефикасно приступимо ковид пацијенту јер је на Мејо клинци већ развијен тај систем - наводи проф. Тодоровић и додаје:

- С временом се мрежа претворила у нешто драгоцено за све лекаре који су имали и свакојака питања за колеге, па и приватна. Људи су жељни поузданог савета и верујем да ће Вајбер група наставити да живи и када прође корона.

Шта је ЦЕРТАИН ИЦУ Support

- ЦЕРТАИН ИЦУ акроним је од Checklist фор Early Рецогнитион анд Треатмент оф Ацуте Illness анд iNjury - Контролна листа за рано препознавање и лечење акутне болести и повреда и од ИЦУ од Интенсиве Царе Унит - јединица интензивне неге, а Support је подршка

- ЦЕРТАИН је програм едукације клинике Мејо, који је примењен у више од 40 болница широм света

- Суперадминистратор групе је проф. др Огњен Гајић, један од водећих доктора на Мејо клиници у Рочестеру, рођени Сарајлија

- Оснивање и рад ове Вајбер групе подржала је Канцеларија СЗО у Сарајеву