Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕВИШЕ СМО СЕ ОПУСТИЛИ! Још седам општина у Србији увело ванредне мере, за једну ствар посебне забране

14.11.2020. 21:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Фото: SD/Ilustracija/pixabay

Корона хара нашом земљом, а локалне самоуправе у складу са тим одлучиле су да се самостално суоче са епидемијом

Ситуација са корона вирусом се заоштрава и више није само Београд град у којем је велики број заражених. Корона хара нашом земљом, а локалне самоуправе у складу са тим одлучиле су да се самостално суоче са епидемијом - све је више општина које су увеле ванредну ситауцију.

БЕОГРАД БИ МОГАО ДА УЂЕ У ЦРНУ ЗОНУ! Шта се то дешава у престоници? Сваког дана по 10.000-20.000 заражених

БЕОГРАД БИ МОГАО ДА УЂЕ У ЦРНУ ЗОНУ! Шта се то дешава у престоници? Сваког дана по 10.000-20.000 заражених

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС БИ СМАЊИО БРОЈ НОВООБОЛЕЛИХ! Др Кон открио које НОВЕ МЕРЕ чекају Србију

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС БИ СМАЊИО БРОЈ НОВООБОЛЕЛИХ! Др Кон открио које НОВЕ МЕРЕ чекају Србију

За свега неколико дана ванредна ситуација је проглашена је у чак 7 општина, а ако томе додамо и све оне у којима је ванредна ситуација већ на снази, долазимо до јасног закључка, са корона вирусом нема шале.

У протеклих неколико дана број општина у Србији у којима је проглашена ванредна ситуација постепено се повећава. Само јуче проглашена је у Руми, Иригу, Малом Зворнику, Богатићу и Параћину. Дан раније објављена је информација о проглашењу ванредне ситуације у Љубовији и Крупњу.

Рума

Број оболелих од корона вируса у Руми према последњим званичним подацима износи 55, чиме су се стекли услови за доношење овакве одлуке. Осим тога, донете су и строже мере превенције ширења вируса. Те мере су:

- Ограничење рада угоститетљскох објеката до 21 сат

- Препорука точења алкохола до 20 сати

- Забрана свих манифестација, прослава, изложби без сагласности ( то се односи и ан власнике великих сала, објеката, ресторана који не би смели да организују свадбе, прославе, крштења...)

- Закупнина за власнике угоститетљских објеката почев од новембра па до краја ванредне ситуације умањена је за 50 одсто

- Дезинфекција зграда, дезинфекција тргова, пијаца

- Спортска такмичења без присуства публике

ЛЕСКОВАЧКИ ПРОФЕСОР (52) ИЗГУБИО БИТКУ СА ОПАКИМ ВИРУСОМ: Стање у КЦ Ниш погоршано

ЛЕСКОВАЧКИ ПРОФЕСОР (52) ИЗГУБИО БИТКУ СА ОПАКИМ ВИРУСОМ: Стање у КЦ Ниш погоршано

ХАЛА "ЧАИР" ПОНОВО КОВИД БОЛНИЦА: Примљени први пацијенти са лакшим симптомима - позитиван и фудбалер Радничког?

ХАЛА "ЧАИР" ПОНОВО КОВИД БОЛНИЦА: Примљени први пацијенти са лакшим симптомима - позитиван и фудбалер Радничког?

Врдник

У Општини Ириг проглашена је ванредна ситуација због повећања броја оболелих. Број оболелих у тој општини је 19. Једна од мера је и затварање базена јер је велики проток људи који долазе из околних Градова у базене у Врднику што би додатно могло да повећа број оболелих.

Мере које су ступиле на снагу:

- Забрањује се масовно окупљање свих врста где је присутно више од 10 лица у затвореном, односно 100 на отвореном простору.

- Радно време угоститељских објеката, објеката за приређивање игара на срећу, ноћних клубова, ограничава се до 21 час. У тим објектима се налажу и мере: све док постоје опасности од ширења заразне болести ковид-19 забрањује се жива музика, у отвореном и у затвореном делу објекта. Забрањује се точење алкохола после 20х. Забрањује се пушење у затвореним објектима. Ограничава се број гостију за једним столом на 2, што значи да на 4 квадратна метра може бити једна особа. Обавезно је ношење маски у свим објектима и у затвореном и на отвореном простору. Обавезно је ношење маски за запослене и за госте, осим када конзумирају храну или пиће. Ограничава се и ниво буке на испод 40 децибела.

- Радно време продавница и трговинских центара, изузев радног времена апотека и бензинских пумпи, на 21 час.

- Обавезно ношење заштитних маски на пијаци.

- Забрањује се организовање било каквих врста дечијих славља у играоницама, како би се смањила зараза.

- Све док постоје опасности од ширења заразне болести ковид-19 забрањује се жива музика, у отвореном и у затвореном делу објекта.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- Забрањује се точење алкохола после 20 час.

- Забрањује се пушење у затвореним објектима.

- Забрањује се коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара.

Мали Зворник

На предлог Завода за јавно здравље из Шапца, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији малозворничке општине због неповољне епидемиолошке ситуације проузроковане ширењем заразне болести ковид-19 и непоштовања од стране грађана мера и препорука Кризног штаба за сузбијање епидемије ове болести, а ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и здравља становништва, стоји на сајту општине Мали Зворник.

Мере које су донете:

- Забрањено окупљање у затвореном и на отвореном више од пет лица ако није могуће обезбедити дистанцу већу од два метра.

- У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном, дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће личне мере заштите.

- У свим затвореним просторима обавезно је ношење маски и поштовање физичке дистанце од два метра. На снази је и забрана организовања свечаности и других забавних манифестација.

Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа

- Радно време угоститељских објеката и ноћних клубова ограничено је тако да објекти неће радити од 21 до 6 часова наредног дана, док угоститељски објекти који имају башту неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21 час, а у отвореном делу објекта од 23 часа до 6 часова наредног дана.

- Обавезно је прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малелотна лица или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

- У установама предшколског васпитања и образовања наложена је пуна примена свих превентивних мера.

- Основне, средње и високошколске установе у обавези су да одложе додатна окупљања, а испите организују уз примену прописаних мера заштите, као што је физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маски и рукавица и доступност дезинфекционог средства на бази 70 одсто алкохола.

- У јавном превозу на подручју општине Мали Зворник обавезно је ношење маски и дозвољена вожња по једног путника на седишту, уз што чешће проветравање и дезинфекцију возила након вожње.

- Спровођење мера заштите, које подразумевају ношење маски и рукавица, обавезно је и у верским објектима и приликом вршења верских обреда, у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама.

- Честа дезинфекција обавезна је у свим јавним објектима и заједничким просторијама у стамбеним зградама, као и чешће прање улица и јавних површина, уз употребу дезинфекционог средства.

- Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник позвао је грађане да што више послова у Општинској управи настоје да ураде телефоном или имејлом, без доласка у зграду општине, а грађане који имају проблеме са респираторним инфекцијама и повишеном температуром да се одмах јаве у Ковид амбуланту Дома здравља у Малом Зворнику ради добијања савета и инструкција за даље поступање.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Богатић

На седници Општинског штаба за ванредне ситуације проглашена је ванредна ситуација на територији општине Богатић. Пред члановима Штаба било је седам тачака дневног реда, а донето је и десет нових наредби.

Одлука о сличним мерама заштите донета је и у тој општини. Међу мерама, назначених на сајту општине, истичу се и ове две:

- Наређује се мерење телесне температуре приликом уласка у објекте јавне намене, као и постављање средстава за дезинфекцију руку и дезобаријера испред улаза у објекте јавне намене.

- Налаже се спровођење мера заштите у верским објектима приликом вршења верских обреда.

Параћин

Из ОУ Параћин позивају да се славе обележе у кругу породице

На територији општине Параћин проглашена је ванредна ситација услед све лошије епидемиолоске ситуације, објављено је на сајту те општине.

Ванредна ситуација је уведена на предлог Штаба за ванредне ситуације, а због пораста броја прегледа у Ковид амбулантама Опште болнице и Дома здравља, пораста броја новоинфицираних и хоспитализованих пацијената.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Командант Штаба Владимир Милићевић казао је да мора брзо да се реагује због огромног броја заражених корона вирусом.

Објаснио је да се уводе мере ограничења рада угоститељских објеката до 21 час и забрана свих прослава.

Позвао је грађане да славе обележе у кругу породице.

Навео је да ће почети и дезинфекција целог града.

Љубовија и Крупањ

Дан раније објављене су информације о проглашењу ванредне ситуације у још две општине у Србији - Љубовији и Крупњу.

Уведене су следеће мере:

- Забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите. У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће личне мере заштите;

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- У свим затвореним просторима обавезно ношење маски и поштовање физичке дистанце од два метра;

- Забрана организовања свечаности, и других забавних манифестација;

- Ограничава се радно време угоститељских објеката и ноћних клубова, тако да објекти неће радити од 21 до 6 часова наредног дана;

- Ограничава се радно време угоститељских објеката који имају башту, тако да ти објекти неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21 час, а у оствореном делу објекта (башта) од 23 часа до 6 часова наредног дана;

- Прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малелотна лица, или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова;

- Пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања;

- У основним, средњим и високошколским установама одложити додатна окупљања, а испите организовати уз примену свих мера заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маски и рукавица, као и доступност дезинфекционог средства на бази 70 одсто алкохола);

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- У јавном превозу обавезно ношење маски, по једно на седишту, проветравање возила што чешће и дезинфекција возила након вожње;

- Спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда;

- Спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице);

- Честа дезинфекција свих јавних објеката;

- Честа дезинфекција заједничких просторија у стамбеним зградама;

- Чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционог средства - наведено је на сајту општине Љубовија.

А где је још уведена ванредна ситуација и какве мере тамо важе, можете прочитати у одвојеној вести.