Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ПАЦИЈЕНТИ ПРИЈАВЉУЈУ ЛЕКАРЕ КОЈИ ИХ САВЕТУЈУ ДА СЕ НЕ ВАКЦИНИШУ? Стигао одговор који је многе зачудио

15.10.2021. 21:36
Пише:
Србија Данас/Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Реутерс

Огласили се из Лекарске коморе Србије

Лекарској комори Србији (ЛКС) дан пошто је објављено да се могу пријавити лекари који су пацијентима саветовали да се не вакцинишу против корона вируса, није стигла још ниједна пријава, док су с друге стране, како сазнајемо, на Viber број Министарства здравља који је од јуче у функцији за ту намену, почеле да стижу пријаве које се проверавају, колико су релевантне.

НАПОКОН СТИГАО ДО ЖИВОТНОГ ЦИЉА! Ђорђу, по коме је снимљен филм "Отац", биће ВРАЋЕНА ДЕЦА

НАПОКОН СТИГАО ДО ЖИВОТНОГ ЦИЉА! Ђорђу, по коме је снимљен филм "Отац", биће ВРАЋЕНА ДЕЦА

СПРЕМИТЕ КРАТКЕ РУКАВЕ - СТИЖЕ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ! Право михољско лето пред нама, температура ће ићи и до ПЛУС 20!

СПРЕМИТЕ КРАТКЕ РУКАВЕ - СТИЖЕ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ! Право михољско лето пред нама, температура ће ићи и до ПЛУС 20!

СУТРА ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИК: Према народном веровању ово не смете да урадите

СУТРА ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИК: Према народном веровању ово не смете да урадите

Да ће лекари који наступе овако према пацијентима када је вакцинација против корона вируса у питању моћи да се пријаве, па чак и да се санкционишу јуче је, да подсетимо, рекао министар здравља Залтибор Лончар.

- Договорили смо се већ да убудуће када вам неки лекар каже да не треба да се вакцинишете, Лекарска комора Србије покрене процес, покренуће пријаву за угрожавање здравља и живота људи. И ићи ће се на Суд части, који има Лекарска комора Србије, дакле, највероватније ћете изгубити лиценцу. То је став струке, то је одлука Лекарске коморе Србије. Подржавам ту одлуку, она је неминовна - рекао је министар Лончар.

Директор Лекарске коморе Србије (ЛКС) др Милан Динић рекао је да ова институција није добила још ниједну пријаву.

dr Milan Dinić
др Милан Динић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/LKSful

- Ако је некоме лекар рекао да се не вакцинише, онда је потребно да нам се да име и презиме. Верујем да свако од нас колега, који ради овај посао и који седи у скафандеру више од годину и по дана неће истовремено људима да говори да се не вакцинишу. Верујем да има таквих случајева, али то нису људи који се баве медицином. Они имају право на другачије мишљење, али у ординацији немају право и у ординацији морају да се понашају по кодексу медицинске етике, да се понашају у складу са медицином и  доказима - каже Динић.

На ове кораке здравствене власти су се одлучиле након низа смрти трудница и породиља, а које се, наводно, нису вакцинисале по савету лекара.

Динић подсећа да је вакцина за труднице одобрена крајем априла, почетком маја.

Објашњава и да свако ко нагласи да иза његове одлуке да се не вакцинише стоји лекарски савет, треба да каже ко је, када и како то рекао.

- Свакако лекар вас не може да натера да се не вакцинишете. Одлука је на пацијенту. Али свако ко тврди да иза његове одлуке стоји савет лекара, треба да каже ко је, када и где то рекао. Такви случајеви сигурно постоје, то је, верујем, мањина, али хајде да они добију име и презиме и да то решимо - каже Динић који је мишљења да ће можда бити пријављено један до два таква случаја.

Подсећа да се ЛКС залаже за вакцинацију, као основну меру превенције, свих грађана, изузев особа код којих постоје апсолутне контраиндикације, и да је то јединствени став струке који је наглашен више пута.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Уколико неки лекар ради супротно овом ставу, и пацијентима код којих не постоје контраиндикације, саветује да се не вакцинишу, тај лекар не ради само на штету својих пацијената, угрожавајући њихово здравље и живот, већ и на штету струке и својих колега - истиче.

Лекарска комора Србије зато позива грађане да, уколико им се у пракси догоди да их лекар саветује да не приме вакцину, случај пријаве Лекарској комори Србије, уз достављање медицинске документације са прегледа.

- Лекарска комора Србије је става да апсолутна већина наших лекара свој посао обавља савесно, као и да су лекари Србије поднели велики терет и жртву у претходних годину и по дана. Управо из тих разлога се не може пребацити одговорност пацијената и њиховог личног избора на лекаре, без јасног навођења имена лекара који их је евентуално саветовао да не приме вакцину -  каже Динић.

Ако такви случајеви непрофесионалног понашања постоје, морају бити јасно презентовани и предати Суду части. Пријаву Лекарској комори Србије грађани могу да пошаљу електронски, на e-mail: info@lks.org.rs.

Чланица Кризног штаба и министарка рада Дарија Кисић Тепавчевић, данас је подржала идеју да се пријављују лекари који грађанима сугеришу да се не вакцинишу и да тако изгубе лиценце за рад.

Кисић Тепавчевић је рекла да не познаје ниједног таквог лекара, а да их познаје, каже, пријавила би их. Додала је да апсолутно подржава иницијативу министра здравља Златибора Лончара за пријављивање таквих колега.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Србија Данас

- Јако сам разочара и тужна ако се то заиста дешава на терену. Ту морамо да реагујемо управо на начин како је министар Лончар предложио - рекла је она.

Истакла је и да неко ко је завршио медицину, апсолутно не сме да сугерише грађанима да се не вакцинишу. Оценила је да су такви поступци лекара у супротности са свим, и стручним и етичким кодексима.

Јуче је пуштен и viber број Министарства здравља 064/8811405 на који грађани могу да пријаве лекаре који пацијентима не препоручују вакцинацију, без јасног, оправданог и конкретно наведеног медицинског разлога, саопштило је Министарство здравља.

- Све неправилности које буду достављене путем овог броја биће процесуиране пред судом части Лекарске коморе Србије, односно биће поднете пријаве за угрожавање живота и здравља грађана против наведених лекара - наводи се у саопштењу Министарства здравља које је још једном позвало грађане који се до сада нису вакцинисали да исто учине што пре, јер је то једини начин на који се епидемија корона вируса може ставити под потпуну контролу.