Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЕТ РАЗЛОГА ДА ИЗВАДИТЕ КОВИД ПРОПУСНИЦУ: Један има везе са новим мерама

20.11.2021. 22:56
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kovid propusnice
Ковид пропуснице / Извор: Профимедиа

Овај одговор показује да су само несигурни, те су они који се баве имунизацијом на добром путу да сазнају на који начин могу објаснити младима зашто је важна вакцинација

Ковид пропуснице уведене су пре скоро месец дана, а и даље се води полемика око тога да ли су нам потребне или нису. Иако су у старту "дочекане" са негодовањем, ипак, без сумње, оне су дале ефекат, пре свега у погледу вакцинације.

БОГАТА РУСКИЊА СЕ ИЗЛЕЧИЛА У СРПСКОЈ СВЕТИЊИ: Догодило се Божје чудо, сада је жена својим гестом одушевила све! (ФОТО)

БОГАТА РУСКИЊА СЕ ИЗЛЕЧИЛА У СРПСКОЈ СВЕТИЊИ: Догодило се Божје чудо, сада је жена својим гестом одушевила све! (ФОТО)

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА СТУДЕНТЕ! Повећава се износ и број стипендија, а ту није крај - биће још боље

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА СТУДЕНТЕ! Повећава се износ и број стипендија, а ту није крај - биће још боље

БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ! Ако сте прележали КОРОНУ овај параметар контролишите редовно - последице могу бити ОПАСНЕ ПО ЖИВОТ

БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ! Ако сте прележали КОРОНУ овај параметар контролишите редовно - последице могу бити ОПАСНЕ ПО ЖИВОТ

Иако је анкета показала да млади људи "не знају" зашто не желе да се вакцинишу, ипак је слобода вечерњих излазака неке од њих мотивисала да се определе за имунизацију.

С друге стране, овај одговор показује да су само несигурни, те су они који се баве имунизацијом на добром путу да сазнају на који начин могу објаснити младима зашто је важна вакцинација.

С друге стране, кад су ковид пропуснице у питању, све чешће се у јавности полемише око тога да ли ће бити продужене на 24 часа, те да ће можда бити потребне и за спортска дешавања, теретане, као и за још неке услужне делатности. Да ли ће се то догодити видећемо у наредном периоду, што ће свакако зависити од тренутне епидемиолошке ситуације.

1.Клубови, сплавови, кафане

Као места високог ризика означени су клубови, сплавови, кафане... С обзиром да се вирус преноси капљично, сасвим је логично да су места где се игра, пева или говори гласно, лако преноси вирус. С друг стране, делта сој заразнији је до 10 пута, па једна особа може заразити 8 до 10 особа.

- Делта сој је много заразнија варијанта и једна особа може заразити и до 10 особа. Затворене просторије где се игра и пева, уз гласну музику, наравно да су места где се лакше преноси вирус - објаснио је епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић.

Дакле, како су лекари објаснили, уколико је у клубу петоро заражених, из тог објекта може изаћи 50 заражених, који даље могу наставити да шире вирус.

Дакле, ковид пропуснице су неопходне за угоститељске објекте.

Ако се на то дода и могућност да се важење ковид пропусница прошири и на теретане, биоскопе, спортске центре и да буду неопходне 24 сата, онда је разлог више него очигледан.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

2. Са славља директно у болницу

Током јесени одржан је велики број славља и свадби, а било је примера када су са свадбе, директно одлазили на болничко лечење. Корона је током прошле године многим младенцима "помрсила" рачуне па је весеља ове године било знатно више него иначе. Од пре месец дана, и за свадбу после 22 часа, односно после 20, неопходна је ковид пропусница.

- Свакдоневмо имамо потврде да су се људи заразили на неким слављима, али, то нажалост није ништа ново. Ми свакодневно имамо такве случајеве, сви имамо позиве да идемо на неку прославу, али мој савет је да се стрпе, да не организују, биће времена. Увек је најризичнији тај простор, мали простор, велика група, где се пева, игра. На таквим местима јје сигурно 10 одсто заражених. Ту је један кластер који се после шири. Дакле, мој савет је кад су овакви пикови епидемије, никакве свадбе, никакве прославе. Ако већ морате да организујете неки скуп, не више од двоје, троје, четворо људи и то опет уз опрез. Не може нико бити сигуран да није носилац вируса, изјавио је пуковник др Иво Удовичић, дикректор ВМЦ Карабурма.

3.Ковид пропуснице мотивисале младе

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да су ковид пропуснице дале најбоље резултате у мотивисању младих да се вакцинишу и поновио да је вакцинација једини начин да победимо пандемију и што пре се вратимо нормалном животу.

Министар је казао да су анкете показале да највећи број младих на питање зашто не жели да се вакцинише одговара са ''не зна'', као и да је идеја да се у промоцији вакцинације на факулетима укључе и студенти, посебно Медицинског факултета где је, како каже, вакцинисано више од 90 одсто студената.

- То је у плану да се ради у будућности, да наши стручњаци више иду на факултете, посебно оне где је мање вакцинисаних, али и да укључе и студенти медицине - рекао је Лончар на панелу "Имунизација младих". Како је додао, на Стоматолошком и Фармацеутском факултету у Београду вакцинисано је више од 60 одсто студената, а на Ветеринарском нешто испод 60 одсто студената.

vakcina
вакцина / Извор: Профимедиа

4.Вакцинисане особе се брзо изборе са вирусом

Циљ вакцинације је заштити себе од тешке клиничке слике, али и заштити и друге. Колико будемо имали вакцинисаних људи, од тога ће зависити и даље мутације вируса. Дакле, што већи обухват вакцинације, то мање простора да вирус опстаје. Како лекари објашњавају, вирус неће ослабити, него ћемо ми постати отпорнији на њега.

Такође, ако је особа вакцинисана, а инфицира се, очекује се да ће се брже изборити са вирусом, а самим тим у краћем временском периоду бити "заразна".

5.Ковид пропусницама се никоме не забрањује улазак у објекат

Ковид пропуснице не крше људска права, објашњавају стручњаци, јер како кажу никоме ништа није забрањено само је потребно имати зелени сертификат. Шта то значи? То значи да је потребно да је особа или вакцинисана, или да је прележала вирус у одређеном периоду, или да има код себе негативан тест.

Шта је потребно за ковид сертификат?

- доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести COVID-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана,

- негативан ПЦР тест не старији од 72 сата,

- негативан антигенски тест не старији од 48 сати,

- доказ о прележаном ковиду у претходних 7 месеци, који се потврђује позитивним ПЦР или антиген тестом,

- позитиван тест на антитела (IgG), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији.