Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГДЕ ЈЕ СРБИЈА, А ГДЕ РЕГИОН СА КОРОНА БРОЈКАМА? Велики број људи у болницама, ево у којој држави је најтеже

12.11.2021. 23:18
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Ковид пропуснице, повећање вакцинације и природни благ пад криве, учинили су да имамо мањи број заражених, али и хоспитализованих.

Последњи талас короне у Србији трајао је скоро два месеца, али ситуација се ипак постепено стишава. Према последњим подацима у Србији је на корона вирус тестирано 16.294 особа, од којих је позитивно 3.822 док је, нажалост, 67 особа преминуло.

НАПОКОН ЛЕПЕ ВЕСТИ! Најновија прогноза професора Кочовића тиче се Нове године - ево шта нас чека (ФОТО)

НАПОКОН ЛЕПЕ ВЕСТИ! Најновија прогноза професора Кочовића тиче се Нове године - ево шта нас чека (ФОТО)

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Пада број новозаражених, преминуло 67 особа: Познато шта ће бити са ковид пропусницама

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Пада број новозаражених, преминуло 67 особа: Познато шта ће бити са ковид пропусницама

ДА ЛИ СМЕТЕ ДА ДАТЕ КРВ АКО СТЕ ВАКЦИНИСАНИ ПРОТИВ КОРОНЕ? Отклоњене дилеме - све зависи од цепива

ДА ЛИ СМЕТЕ ДА ДАТЕ КРВ АКО СТЕ ВАКЦИНИСАНИ ПРОТИВ КОРОНЕ? Отклоњене дилеме - све зависи од цепива

Свакако, овај пад не значи да је време за опуштање, већ, како стручњаци апелују, потребан је опрез у сваком моменту. Ковид пропуснице, повећање вакцинације и природни благ пад криве, учинили су да имамо мањи број заражених, али и хоспитализованих.

Што се тиче земаља у комшилуку, у Хрватској је према последњим доступним подацима јуче евидентирано 6.987 новозаражених короном, док је 66 особа преминуло. С друге стране, у Бугарској се бележи велика смртност, наиме, према последњим доступним подацима тамо је преминуло у једном дану 196 људи, док је број заражених за 24 сата 3, 207. У Мађарској, такође имамо драматичну ситуацију, заражено је у једном дану 8.370, док је преминуло 116 особа. Све ове земље, имају приближан број становника као Србија, осим Хрватске, која има за два милиона мање, у односу на нас.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић, објашњава да се код нас дешава лагани пад, да имамо више отпуста него пријема у болницама, а да је сада регион на удару, те се, како каже код неких догодио пробој имунитета, а код других, пак, непоштовање или лоша контрола мера.

- Мере нису добре у Бугарској рецимо. Ни обим вакцинације није код њих велики, само су Румуни гори од њих. Код Хрвата, обухват вакцинације није достигао ни 50 одсто. Они су спроводили неке мере, ковид пропуснице, е сада је питање каква им је била контрола и надзор. А код Мађара је заиста изненађење, они имају солидан обухват, али се и код њих очигледно ради о том пробоју имунитета. Чим не постигнете 75 или 80 одсто, долази до пробоја имунитета. У Србији је обухват вакцинације код пунолетног становништва 53,6 одсто, можда ће се и повећати, имамо пораст који је значајнији, јер се млади људи вакцинишу. У Хрватској је испод 50 одсто, у Бугарској нешто више од 23 одсто, у Румунији више од 31 одсто - објашњава он.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Где смо по броју умрлих у односу на регион

Србија има 6,9 милиона становника, од почетка епидемије умрло је 10.655 људи, Хрватска има 4,04 милиона становника, а од корона вируса преминуло је 9.721 особа. Бугарска, која има као Србија, 6, 9 милиона становника, од последица заражавања корона вирусом изгубила је 25.950 људи.

У Мађарској која има 9, 7 милиона становника од корона вируса умрло је 31.867 особа. Ипак, Румунија, која има 19,2 милиона становника, од последица корона вируса изгубила је 52.206 становника, а према последњем преску у једном дану умрло је 303.

У овој земљи, велики проблем је и пружање здравствених услуга, јер је могуће, да до болнице, неки нису ни успели да дођу.

С друге стране, Србија је земља у којој се до сада хоспитализовао велики број људи, у овом случају, то се може рећи као добар потез.

- Постоји једна делима, а не знам зашто, а то је да ми имамо високу хоспитализацију. То може да се тумачи и на други начин, да се хоспитализују сви за које се сматрало да имају потенцијално компликовану клиничку слику. Одласком у болницу, много тога је спречено. С друге стране, у Европи баш и није тако, што се показује према тој статистици и овим анализима о којима говорите. Румунија се истиче као проблем, али они генерално имају проблем са хоспитализацијом, и имају већи број становника, с друге стране, Бугарска је сада у великом проблему, мада је Хрватска изненађење. Они су се доста добро држали, имају у ковид пропсунице, али можда су негде направили пропуст током контроле - објашњав професор Тиодоровић.

Што се региона тиче, Словенија пак има нешто мало бољу статистику, јер не бележи велику смртност, али с обзиром на број становника (нешто више од два милиона), можемо слободно рећи да ситуација и у овој земљи није за опуштање. Према последњим подацима, јуче је регистровано 3.568 новооболелих, док је преминуло 10 особа.

У Босни и Херцеговини јуче је било 1.107 заражених док је умрла 31 особа. Према званичним подацима умрло је 11.922, што на број становника од 3, 2 милиона, није занемарљив податак.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Што већи обим вакцинације, то смртност мања

Један од светлих примера јесте Израел, према последњим подацима у овој земљи ниједна особа није преминула, а забележено је 142 случаја заразе. Обим вакцинације у овој земљи је свакако висок од самог старта, а тачан процент варира од извора до извора.

Наиме, Министарство здравља Израела је објавило да је бустер дозу примило 4.001.031 од готово 9,5 милиона становника, а да је 5,7 милиона Израелаца примило две дозе.

Израел је у августу први у свету почео вакцинацију трећом дозом у настојању да заустави ширење делта соја коронавируса и када је откривено да заштита коју нуде прве две дозе нестаје после пет месеци.

У октобру су објављени резултати велике студије који показују да је трећа доза 92 одсто ефикасна у спречавању озбиљне болести у поређењу с онима који су примили само две дозе вакцине Фајзер/Бионтек.

У Израелу се сада разматра одобравање вакцине за децу од пет до 11 година, а у случају да се одобри родитељи ће одлучивати о вакцинисању и оно неће бити обавезно.

У тој земљи око 650.000 људи који могу да приме вакцину још није имунизовано ни једном дозом, а 1,1 милион који може да добије бустер дозу тек би требало да је прими.

Верује се да је бустер доза умногоме помогла да Израел савлада четврти талас заразе коронавирусом.

Статистика, Србија – земље са приближним бројем становника

Србија (6, 9 милиона становника) - од почетка епидемије умрло 10.655 људи

Хрватска (4, 04 милиона становника) - од почетка епидемије умрло је 9.721 особа

Бугарска (6, 9 милиона становника) - од почетка епидемије укупно је умрло 25.950 људи

Мађарска (9, 7 милиона становника) - од почетка епидемије умрло је укупно 31.867 особа

}