Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО СЕ ОДБРАНИТИ ОД ОМИКРОНА? Нови сој короне је изузетно опасан, али опробани рецепт који функционише већ постоји

29.11.2021. 20:56
Пише:
Србија Данас/Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Профимедиа/СД/Илустрација

Омикрон је "пред вратима" Србије

Нови сој корона вируса - омикрон је буквално пред Србијом, а у нашој земљи још ни делта плус није регистрован, бар не званично. Може бити да смо га избегли, илити да је над њим издоминирао много вирулентнији делта сој који нам је и изазвао четврти талас, а који се у нашој земљи полако смирује. 

ЗАБЕЛЕЛА СЕ СРБИЈА! Први снег пада у Ужицу, Новој Вароши, Златибору - саобраћај отежан (ВИДЕО)

ЗАБЕЛЕЛА СЕ СРБИЈА! Први снег пада у Ужицу, Новој Вароши, Златибору - саобраћај отежан (ВИДЕО)

КАКО СЕ КОРОНА "САМОУНИШТИЛА" ТОКОМ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У ЈАПАНУ: Планета је брујала о томе - др Капулица открила шта се стварно десило!

КАКО СЕ КОРОНА "САМОУНИШТИЛА" ТОКОМ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У ЈАПАНУ: Планета је брујала о томе - др Капулица открила шта се стварно десило!

"ЧЕКАМО ПОЛА САТА ДА НАСТАВИМО ПУТ" Снег веје на Златибору, саобраћај у колапсу (ВИДЕО)

"ЧЕКАМО ПОЛА САТА ДА НАСТАВИМО ПУТ" Снег веје на Златибору, саобраћај у колапсу (ВИДЕО)

Омикрон је, да подсетимо, после неколико земаља регистрован и у Аустрији, јутрос су потврђене сумње које су постојале током викенда, а управо због њега, у среду ће бити одржана хитна седница Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Делта сој са друге стране нам је у четвртом таласу који је трајао од августа напунио болнице, у октобру смо имали највише преминулих од почетка године, а делта плус који је регистрован у скоро свим земљама у нашем окружењу - Хрватској, Македонији... код нас није није откривен. Иако су медицинари са убеђењем говорили да је присутан.

Како?

Професор доктор Жарко Ранковић, инфектолог каже да је делта сој још доминантан у целој Европи. Објашњава и да омикрон показује да је високо заразан и то пореди са заразношћу делта сојем.

koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Реутерс

- Омикрон показује да је високо заразан. У прилог томе говоре подаци да је делта соју, који је доминатан у целој Европи било је потребно 100 дана да буде у 90% присутности, а омикрон соју од 1 до 90 одсто присутности у становништву треба 25 дана. То јасно говори колико је он инфективнији, а онај који је инфективнији и јачи, заузима простор. Значи, логично је, а и за очекивати уколико, наравно, дође на наше подручје, да ће он да буде предоминантан - објашњава проф. др Ранковић.

На питање да ли онда све ово значи да због вирулентности "обичне" делте, делта плус није могао да постане доминантан, па га нисмо дијагностиковали, каже да не може на то питање да одговори јер нема довољно података.

- Када се појавио делта плус, рекли су да је високо вирулентан, међутим, делта сој га је једноставно превазишао. Треба времена. Време ће показати све како је и шта је. Питање је и каква ће бити клиничка слика код заражених са омикроном. Да ли тежа или лакша - каже проф. др Ранковић и додаје да нема разлога за панику.

- Једино што је потребно јесте вакцинација и спровођење мера - сматра он.

Издоминирала "обична" делта 

Директор Дома здравља "Др Милутин Ивковић" Палилула др Александар Стојановић не сумња да ће омикрон стићи и код нас, а у одговору зашто нисмо имали званично делта плус, каже да смо имали "наш сој" и да је због делта соја четврти био најзаразнији.

- Омикрон долази. Сваки нови сој долази зато што нисмо вакцинисани. Африка је вакцинисала само 2 одсто популације. Искуства лекара који су лечили омикрон у Африци откривају нове симптоме - превелики умор, изузетно висока температура и убрзани пулс. Он може да донесе проблеме код старијих људи. Стигао је у Европу, доћи ће и код нас, само је питање када - рекао је Стојановић.

Напомиње да су сви нови сојеви вирулентнији, а то подразумева и већу смртност.

- Како онда нисмо имали делта плус? Имали смо, једноставно, наш сој. Делта плус је био свуда око нас, ми још нисмо, али то не значи да омикрон нећемо. Подсећам да се овај талас четврти показао као најзаразнији. Европа је у проблему. Ми сада имамо пад у бројкама, рачунам да ћемо у децембру имати око 1.000 заражених. То не значи да треба да се опуштамо. Вакцинација са првом дозом нам није адекватна, поново смо се опустили и по мени мере треба увести 24 сата бар две недеље - истиче др Стојановић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је питање када ће се он појавити и код нас.

- Што се тиче појаве омикрона, ако је у Аустрији регистрован, питање је дана кад ће и код нас бити. Имамо значајан пад бројева у односу на пре 7 дана, и таман кад је све боље и боље, само нам је тај омикрон још фалио - рекао је председник Вучић.

Омикрон има 30 мутација

Португал је постао последња европска земља која је потврдила случајеве новог соја корона вируса, омикрон. Потенцијално заразнији од ранијих сојева, варијанта која је први пут идентификована у Јужној Африци проширила се на најмање 15 других земаља у свету, што је навело неколико нација да појачају мере сузбијања.

koronavirus, Batajnica
коронавирус, Батајница / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/NOVA С

Пре њега су Швајцарска, Данска, Холандија, Аустрија, Немачка, Чешка, Италија, Велика Британија и Белгија такође објавиле да су регистровале случајеве новог соја.

Поред европских земаља, омикрон сој је потврђен још у Аустралији, Боцвани, Канади, Хонгконгу и Израелу.

Омикрон поседује више од 30 мутација у овом С протеину, укључујући 10 у такозваном "рецептор-везујућем домену" (РБД) – специфичном делу који се везује за овај рецептор. Делта сој, на пример, има две РБД мутације.

Светска здравствена организација саопштила је јутрос да ће се омикрон сој корона вируса вероватно ширити и представља веома висок глобални ризик, где би пораст броја оболелих од ковида-19 у неким областима могао да има тешке последице.

Омикрон има невиђени број шиљастих мутација, од којих су неке забрињавајуће због њиховог потенцијалног утицаја на путању пандемије - саопштила је СЗО додајући да се укупни глобални ризик везан за нову варијанту процењује се као веома висок.