Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОВИД 19 СЕ ВРАТИО У СРБИЈУ! Ово су НОВЕ МЕРЕ, а ево чега посебно морамо да се чувамо

25.09.2023. 22:01
Пише:
Србија Данас/Телеграф
kovid
ковид / Извор: Фото: Србија Данас

Вирус је и даље ту.

Директор канцеларије СЗО за Србију и изасланик Регионалног директора за Западни Балкан др Фабио Скано је за медије изјавио да је ванредна ситуација у вези са ковидом 19 је завршена, али да је вирус још увек са нама.

КАРДИОЛОГ САВЕТУЈЕ: Ако спадате у ову групу у ризику сте од настанка кардиоваскуларних болести, а ево како да их спречите!

КАРДИОЛОГ САВЕТУЈЕ: Ако спадате у ову групу у ризику сте од настанка кардиоваскуларних болести, а ево како да их спречите!

СКАНДАЛ У БЕОГРАДСКОМ ВРТИЋУ! Бесна мајка тврди: Васпитач смислио ПЕРВЕРЗНУ игру да му петогодишњаци стављају руке панталоне

СКАНДАЛ У БЕОГРАДСКОМ ВРТИЋУ! Бесна мајка тврди: Васпитач смислио ПЕРВЕРЗНУ игру да му петогодишњаци стављају руке панталоне

МАЛИ МИХАЈЛО ВОДИ БИТКУ ЖИВОТА: Помозимо му да победи опаку болест, време од кључног значаја

МАЛИ МИХАЈЛО ВОДИ БИТКУ ЖИВОТА: Помозимо му да победи опаку болест, време од кључног значаја

- Он циркулише у свакој земљи света. Повећање броја пријављених случајева ковида 19 регистровано је и у Европској регији СЗО и у Србији. Међутим, укупни број пријема у болнице остаје на ниском нивоу у односу на претходне периоде најинтензивнијег заражавања и до сада нема извештаја о притиску на здравствене системе (укључујући и здравствени систем Србије). Стога можемо да кажемо да је утицај ковида 19 другачији, али морамо да будемо свесни тога да ковид 19 и даље може да проузрокује тежак облик болести код старијих и људи осетљивијег здравља, тако да се овом болешћу мора управљати у складу са тренутном ситуацијом - изјавио је вечерас Скано за српске медије.

Како је истакао, здравствене власти у Србији усвојиле су препоруке као одговор на повећање броја случајева ковида 19: нове превентивне мере су примењене у здравственим установама, а у њих спада употреба заштитних маски и појачано тестирање у окружењу здравствене заштите, као и опште појачавање епидемиолошког надзора у земљи.

- Власти помно прате ситуацију и редовно је процењују, како и препоручује СЗО, а и на опрезу су у погледу увођења додатних јавноздравствених и социјалних мера (ЈЗСМ), према потреби. Тренутно нису препоручене нове ЈЗСМ за пословно окружење (затворени простор) и јавна места као што је случај у већини других земаља Европе. Људи који су у већем ризику да од развијања тежег облика болести или унирања од ковида 19 (старије особе, људи са другим обољењима, труднице) и здравствени радници се посебно охрабрују да се заштите и да се вакцинишу против ковида 19 или да приме бустер дозу, као и да ову вакцинацију комбинују са вакцинацијом против грипа укилико имају могућности - појаснио је Скано.

Како улазимо у јесен и зиму, као појединци морамо остати опрезни, додао је.

- Можемо заштити себе и друге од ковида 19 тако што ћете на сваком кораку одмерити ризик како бисте смањили изложеност вирусу. Ту спада и одрживо усвајање мера, као што је хигијена руку, проветравање, правилно заштитно понашање приликом кашљања и кијања, као и држање одстојања и ношење маске по потреби - закључује Скано.

Подсетимо, последњем извештају за 7 дана корона вирус потврђен је код 2.803 особа, што је у односу на прошлу седмицу, када је вирус дијагностикован код 1.529 њих, за 1.274 више.

Симптоми короне

kovid
ковид / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Главобоља, малаксалост, блага температура, само су неки од симптома короне који се јављају код заражених.

Иако је број оболелих у порасту, лекари кажу да нема места паници јер од свих вируса који харају корона сада даје најслабије симптоме. С друге стране, свакако треба бити опрезан јер се могу јавити миксоване инфекције па је потребно јавити се лекару како би добили праву терапију.

С обзиром да расте број заражених короном, радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковид 19 на седници одржаној у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" донела је препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

Ослабљен имунитет подложан инфекцијама

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Лекари такође подсећају да нам је имунитет слаб, па је самим тим и подложнији разним инфекцијама.Температура преко 39 степени, главобоља, цурење из носа, само су неки од симптома бактеријских и вирусних инфекција које тренутно харају.

Др Бисерка Обрадовић објаснила је за медије да сада корона даје најслабије симтпоме, али да може доћи до укрштања са другим инфекција.

- Овај сој ковида заиста иде са благим симптима, може бити температура један дан, а може и без тога. Уз све то иде малаксалост и главобоља, и то су сада неки најизражајнији симптоми ковида. Што се разликовања тиче како бисмо знали о чему се конкретно ради, морамо се најпре јавити лекару како бисмо урадили крвну слику са леукоцитарном формулом, где се може видети да ли је вирусна или бактеријска инфекција. Ако је вирусна онда ћемо се тестирати да видимо да ли је ковид, или једноставно лечити се седам дана, колико је потребно за ковид - каже др Обрадовић.