Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОВИД ПАСОШИ И ЋИРИЛИЦА: Како ће Србија прилагођавати сертификате са захтевима ЕУ? Из ЈУТЕ стигло детаљно објашњење

27.02.2021. 18:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus u Srbiji
корона вирус у Србији / Извор: Профимедиа

Ко хоће без већих ограничења да путује у Грчку на море или уопште у ЕУ требало би да се вакцинише

Јасно је то сада пошто је ЕУ донела одлука да у року од три месеца изради дигиталне сертификате о вакцинацији који ће омогоћити људима да путују упркос пандемији ковида 19. Како ће ова одлука утиати на нас?

НЕСТОРОВИЋ ШОКИРАО СВЕ ПРИЧОМ О ИНТИМНИМ ОДНОСИМА: Изнео списак благодета које нам може донети његово упражњавање

НЕСТОРОВИЋ ШОКИРАО СВЕ ПРИЧОМ О ИНТИМНИМ ОДНОСИМА: Изнео списак благодета које нам може донети његово упражњавање

УСТАШЕ ИЗГЛАДЊИВАЛЕ ЛОГОРАШЕ ДО БЕСВЕСТИ! Потресне исповести сведока из Јасеновца: За доручак јели топлу и мутну воду

УСТАШЕ ИЗГЛАДЊИВАЛЕ ЛОГОРАШЕ ДО БЕСВЕСТИ! Потресне исповести сведока из Јасеновца: За доручак јели топлу и мутну воду

КАКО САД ИЗГЛЕДАЈУ БРАЋА КОЈА СУ ИГРАЛИ БУДУ У "ДАРИ ИЗ ЈАСЕНОВЦА": Мајка открила непознате детаље са снимања филма

КАКО САД ИЗГЛЕДАЈУ БРАЋА КОЈА СУ ИГРАЛИ БУДУ У "ДАРИ ИЗ ЈАСЕНОВЦА": Мајка открила непознате детаље са снимања филма

Добра вест је да вакцинисани у Србији већ имају сертификате о вакцинацији са QR кодом што значи да тај документ може уз одређене измене да буде дигитални и очитан на свакој граници, тврди Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција (YUTA).

Hrvatska
Хрватска / Извор: Профимедиа

Како ћемо путовати у доба пандемије – питање је које већ годину дана мори највећи број туриста у Србији. Одговор је чини се никад ближи након јучерашње видео конфенренције лидера ЕУ посвећене борби против короне.

Наиме, на тој седници ЕУ се сагласила да постоји све већа подршка дигиталним сертификатима о вакцинацији који би се заснивалии на заједничким европским критеријумима за улазак у земље чланице и отварање друштва након пандемије.

ЕУ: Дигитални сертификати пре свега због јединственог тржишта

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нагласила је да ће на земљама чланицама бити да донесу одлуке о томе шта ће моћи да се ради са сертификатима, а да ће се на нивоу ЕУ они користити за функционисање јединственог тржишта.

Фон дер Лајен је навела да ће за успостављање интереоперабилног система сертификата о вакцинацији у ЕУ бити потребно најмање три месеца.

Brisel
Брисел / Извор: Профимедиа

- Систем ће подржавати информације о вакцинацији, негативном ПЦР тесту или имунитету особе. Потребна нам је брза имплементација ако желимо да ови сертификати буду функционални пре лета”- закључила је Фон дер Лајен.

У ЕУ наглашавају да и даље има доста отворених и политичких и научних питања када је реч о сертрификатима о вакцинацији, односно за шта ће бити примењивани или да ли вакцинација значи и престанак преноса инфекције.

- Имамо охрабрујуће податке из Израела где су вакцине Фајзера показале да заустављају пренос инфекције након давања друге дозе - каже Фон дер Лајен.

Матић: Србија испуњава техничке предуслове за дигиталне сертификате

Охрабрујуће вести имала је и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић која је изјавила да Србија испуњава техничке предуслове за издавање дигиталних сертификата који би омогућили безбедна путовања грађанима који су вакцинисани против коронавируса.

Матић је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација још пре месец и по дана покренуло процес израде дигиталних сертификата, јер је препознало неопходност њиховог увођења.

- Са Грчком смо већ започели разговоре о могућностима међусобног признања дигиталних сертификата у оквиру Меморандума о разумевању у области туризма и верујемо да ћемо остварити споразум на обострану корист - рекла је Матић.

Aerodrom Hitrou
Аеродром Хитроу / Извор: Профимедиа

Министарка је нагласила да се ради на постизању таквих билатералних споразума и са другим земљама, при чему су у току преговори са Израелом.

Како је навела, иницијатива за међусобно признавање дигиталних сертификата покренута је и у разговорима са потпредседником Владе Словеније и министром привредног развоја и технологије Здравком Почивалшеком.

Матић је поздравила намеру ЕУ да уведе дигиталне сертификате који би омогућили безбедна путовања грађанима који су вакцинисани, при чему је пружила подршку напорима да масовна имунизација буде спроведена што пре.

Једина мана - ћирилична имена и презимена

Како каже, биће можда потребно само мало прилагођавање нашег сертификата о вакцинацији са захтевима ЕУ.

- Једина мана на том нашем сертификату је и када се очита QR код име и презиме вакцинисаног је на ћирилици. Сви други подаци су двојезични, и на српском и на енглеском. То верујем да би могло врло лако и брзо да се промени и технички прилагоди. Дакле, велика већина нађег документа већ задовољава критеријуме ЕУ - сматра Сеничић.

Нашег саговорника чуди зашто је Европској унији потребно три месеца да направи дигиталне сертификате о вакцинацији.

- Због чега је тај рок толико дуг ако се има у виду да већ у мају почиње туристичка сезона. Претпоставља се да ЕУ брине о заштити података о личности како се подаци о вакцинацији не би злоупотребили за неке друге податке о личности - подвлачи директор YUTA.

Сеничић: Србија лако може да усклади своје сертификате са ЕУ

И Председник YUTA Александар Сеничић верује да Србија лако може своје сертификате о вакцинацији да усклади са Европском унијом.

kovid pasoš
ковид пасош / Извор: Профимедиа

- Видим да су се земље ЕУ које су нама туристички најатрактивније попут држава Западне Европе, Грчке па и Турске позитивно одредиле према дигиталним сертификатима о вакцинацији. То би, по свему судећи, требало да значи да ће свако ко има сертификат о вакцинацији моћи да уђе у те земље. А ми већ имамо сертификате о вакциниацији са QR кодом који је двојезични и где поред имена и презимена оног који се вакцинисао стоји датум, место вакцинације и врста вакцине. Дакле, тај документ може да буде дигиталан пошто има QR код који треба само да се очита – наглашава за Сеничић.