Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГДЕ МОЖЕТЕ СА СРПСКИМ КОВИД СЕРТИФИКАТОМ? Детаљан списак по државама, у појединим земљама није могућ улазак са ОВИМ ВАКЦИНАМА

17.11.2021. 07:25
Пише:
Србија Данас/Блиц
kovid sertifikat
ковид сертификат / Извор: Профимедиа/илустрација

Неке земље не дозвољавају улазак Србима ни са једним цепивом

Вест да је Европска унија признала дигиталне ковид сертификате који се издају у Србији пропраћена је са одушевљењем. Ипак, иако су многи схватили да таква одлука значи и потпуно слободно путовање у било коју земљу за вакцинисане, реалност је нешто другачија.

СМЕНА ОБЛАКА И СУНЦА ДАНАС У СРБИЈИ: Припремите топлу гардеробу, ево када стиже драстична промена времена

СМЕНА ОБЛАКА И СУНЦА ДАНАС У СРБИЈИ: Припремите топлу гардеробу, ево када стиже драстична промена времена

"БАТУТ" О ЦИРКУЛАРНИМ СМС ПОРУКАМА: "Немамо увид у личне бројеве мобилних телефона грађана"

"БАТУТ" О ЦИРКУЛАРНИМ СМС ПОРУКАМА: "Немамо увид у личне бројеве мобилних телефона грађана"

"ДЕЧЈИ ЖИВОТ НАМ ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ НА СВЕТУ" Србија даје све од себе да помогне најмлађима - председник све објаснио

"ДЕЧЈИ ЖИВОТ НАМ ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ НА СВЕТУ" Србија даје све од себе да помогне најмлађима - председник све објаснио

Наиме, грађани Србије ће од петка на порталу е-Управе моћи да преузму дигиталне зелене сертификате који су компатибилни са правилима Европске уније. Директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић је рекао да ће све вакцине које се дају у Србији бити укључене у нови сертификат.

Ипак, иако су многи мислили да оваква одлука значи да све вакцине важе у свим земљама Европске уније, то ипак није случај.

- Европска агенција за лекове има своје препоруке, земље чланице ЕУ на различите начине доносе одлуке и од земље до земље зависи која земља признаје коју вакцину. У сваком случају, сви подаци о свим вакцинама које се примају у Србији ће бити и у том ЕУ сертификату - објаснио је Јовановић.

kovid propusnica
ковид пропусница / Извор: Shutterstock

Навео је да ће грађани Србије са новим сертификатом моћи да уђу у затворене просторе у земљама ЕУ за које је потребан сертификат, али и у затвореним просторима у 22 земље ван ЕУ које су приступиле том систему.

Србија, Молдавија и Грузија последње су земље које су ушле у систем Европске уније за дигитални зелени сертификат. Том одлуком повезано је сада 49 земаља, а пре Србије систему Европске уније придружили су се и Албанија, Јерменија, Фарска острва, Израел, Мароко, Исланд, Северна Македонија, Панама, Турска, Украјина и Велика Британија.

Где важи, а где не важи Синофарм вакцина?

Која вакцина важи у којој земљи нарочито је важно због вакцина које се генерално не користе у Европској унији као што је код нас случај са Синофармом.

Европска унија има 27 земаља, а у 15 њих су дозвољене Синофарм вакцине поред Фајзера и Астра Зенеке и Модерне. То су од земаља у које Срби најчешће иду Аустрија, Грчка, Словенија, Хрватска, Француска, Шпанија, али и Румунија, Португал, Кипар, Естонија, Финска, Летонија, Словачка, Ирска и Холандија.

Са друге стране, поједине земље ЕУ не признају Синофарм вакцину и то су Луксембург, Малта, Пољска, Чешка и Србима најважнија Немачка.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Такође, неке земље попут Шведске и Бугарске не дозвољавају улазак Србима ни са једном вакцином. Шведска се на тај корак одлучила због повећаног ризика од ширења пандемије. Ова одлука на снази је од 20. спетембра. Бугарска не дозвољава улазак свим држављанима земаља који се налазе у црвеној зони, а Србија се још увек налази на тој листи.

Држављанима Републике Србије улазак у Италију је дозвољен искључиво у случајевима: пословни и здравствени разлози, школовање, апсолутна хитност, хитан повратак у своје место становања/боравишта, особама које су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенген зоне или са лицима која имају законито пребивалиште (боравиште на дужи период) у Италији, као и учесницима на спортским такмичењима од националног интереса и њиховим пратиоцима.

Од земаља ЕУ, Данска и Мађарска не траже никакву потврду о вакцинацији, па је улазак дозвољен и невакцинисанима.

Где могу они који су се вакцинисали Спутњиком В?

Већина земаља Европске уније није одобрила употребу Спутњик В вакцине, па тако ни не дозвољава улазак грађанима који су је примили у некој од земаља где је дозвољена.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Срби који су примили Спутњик В вакцину у неке земље ипак могу да уђу, иако списак није дугачак.

Како се може видети на сајту Министарства спољних послова, улазак са Спутњиком В је дозвољен у Грчкој, Словенији и Хрватској.

Два Синофарма и Фајзер?

Иако су многи мислили да би трећом дозом након два Синофарма могли себи да олакшају улазак у европске земље, на званичном сајту Министарства спољних послова нема речи о томе да би бустер доза Фајзера могла да олакша улазак нашим грађанима у земље где кинеска вакцина није одобрена.

Једна од земаља која није прихватала кинеску вакцину је Француска, а о трећој дози Фајзера као услову за улазак у њихову земљу рекли су следеће:

- Не, морате примити најмање две дозе вакцина која признаје Француска да бисте ушли у земљу", рекли су нам у амбасади у Београду. То су вакцине Фајзер/Бионтек, Модерна, АстраЗенека и Džonson&Džonson - навели су недавно у амбасади ове земље за Euronews.

Како до ковид сертификата?

Јовановић је навео је да се нови сертификати разликују од оних који су досад били издавани.

- Имају посебан ку-ар код, посебан изглед, а за сваку вакцину и тест издаје се посебна потврда и посебан папир - казао је он.

Нагласио је да ће све вакцине које се дају у Србији бити укључене у сертификат.

Јовановић је објаснио да грађани и даље могу да користе домаће потврде, а да ће нови сертификат бити потребан онима који путују у државе чланице Европске уније, а најавио је и да ће бити уведене две нове мобилне апликације.

Pošta
Пошта / Извор: Србија Данас

- Једна, специфична за очитавање европских сертификата. Свако од нас ће моћи да их очита, али ту апликацију ће користити и инспектори и Управа граничне полиције када неко из ЕУ жели да дође у нашу земљу, јер имамо потпуну компатибилност свих система. Такође, постојаће и друга апликација где ће наши грађани моћи своје европске зелене сертификате да очитају и чувају у тој апликацији, као нека врста е-новчаника - нагласио је Јовановић.

Додао је да ће од следеће недеље и нови сертификати бити доступни за издавање у поштама широм земље.

Министарка за трговину, туризам и телекомуникације, Татјана Матић, казала је да ће, поред преузимања у пошти, током недеље бити омогућена и мобилна апликација на којој ће грађани моћи да преузму тај сертификат компатибилан са ЕУ на својим телефонима.

- Такође, од следећег понедељка и на шалтерима поште ће бити могуће добијање новог сертификата. Стари зелени сертификати важе за нашу земљу, али боље је имати зелени сертификат који је компатибилан са ЕУ јер ће људи с њим лакше користити погодности те земље - закључила је Матићева и додала да је признавање вакцина и даље билатерална ствар и зависи од земље до земље чланице ЕУ.