Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРЕНУО ДА ПРОВЕДЕ ПРАЗНИКЕ СА ПОРОДИЦОМ, ПА ОТИШАО У СМРТ: Само што се чуо са женом прогутао га облак амонијака код Пирота - рођаци уочили чудан детаљ

31.12.2022. 13:28
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
pirot
пирот / Извор: Фото: МУП СВС

Тарик Пехливан се непосредно пред смрт чуо са супругом, рођаци запазили чудан детаљ на снимку

- Био је хуманиста, искрена, духовита, просвећена особа која је волела да сарађује и дели пријатељство. Ова изненадна смрт дочекана је са тугом у граду Фатса, у којем је живео са породицом. Родбина, пријатељи, комшије и вољени били су веома тужни због његовог прераног одласка.

Овако говори Мурат Бахри Сарихан из Истанбула, рођак турског камионџије Тарика Пехливана (55) чије је тело пронађено испод подвожњака, у близини пруге на улазу у Пирот, након изливања амонијака из једне од преврнутих цистерни.

И ДАЉЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ПИРОТУ: Започето уклањање цистерни, константно се мери ниво АМОНИЈАКА у ваздуху

И ДАЉЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ПИРОТУ: Започето уклањање цистерни, константно се мери ниво АМОНИЈАКА у ваздуху

"НАЈПОТРЕСНИЈА СЛИКА КОЈУ СМО ВИДЕЛИ..." Ватрогасци ушли у облак амонијака како би спашавали људе код Пирота: Налазили смо их по јецају (ФОТО)

"НАЈПОТРЕСНИЈА СЛИКА КОЈУ СМО ВИДЕЛИ..." Ватрогасци ушли у облак амонијака како би спашавали људе код Пирота: Налазили смо их по јецају (ФОТО)

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Због повећане концентрације амонијака у Нишави ВОДА ИЗ БУНАРА НИЈЕ ЗА ПИЋЕ, ево каква је тренутна ситуација у Пироту

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Због повећане концентрације амонијака у Нишави ВОДА ИЗ БУНАРА НИЈЕ ЗА ПИЋЕ, ево каква је тренутна ситуација у Пироту

Враћао се кући, да празнике дочека са породицом

Сарихан каже да је Пехливан је радио око 15 година као возач камиона у компанији која се бави међународним превозом у граду Фатса и да се враћао из Европе за Турску где је требало да стигне око 27. децембра како би са породицом провео новогодишње празнике.

Није могао да зна да ће тог 25. децембра око 17.30 часова, на прузи код места Сопортски Хан на улазу у Пирот, где је стао да предахне, из шина искочити воз који је превозио амонијак.

Отровни гас кренуо је да се шири из једне од преврнутих цистерни, стварајући беличасти, готово непрозирни облак…

cisterna
цистерна / Извор: Фото: МУП СВС

Није се јављао, мислили су да спава

- Тарик се чуо се са породицом сат, два пре смрти. Његова жена, син и рођаци који живе у граду Фатса окупили су се у кући на породичном ручку. Док је његова супруга била са својим рођацима, у недељу 25. децембра око 16 часова по турском времену, разговарали су преко видео позива. Причао је са супругом, сином и рођацима. Наравно, у то време Тарик Пехливан није знао за железничку несрећу. Када се његова жена вратила кући између 19 и 20 часова увече, поново је позвала Тарика, али се није јављао. Звала га је до 23 часа и мислила да Тарик можда спава. Када су његова супруга и син почели да зову Тарика ујутру 26. децембра, поново нису добили одговор, па су позвали компанију у којој је радио и објаснили ситуацију. Службеници компаније су такође позвали Тарика телефоном, а онда када су проверили камион са ГПРС (Вехицле Трацкинг) системом, видели су да је паркиран, почели да истражују и након тога сазнали да је умро - прича Сарихан.

Проналазак тела

Пехливаново тело, пронађено је тек сутрадан, 26. децембра захваљујући новинару Ненаду Пауновићу (74) из Пирота, који је успео да се пробије до места несреће и направи прве снимке ужасне трагедије, ризикујући и сопствени живот.

Испод подвожњака недалеко од пруге, правећи видео снимак, наишао је на беживотно Тариково тело које је лежало лицем ка земљи.

На ногама није имао обућу, а крај главе, налазио се пар "подпетених" ципела – ципела на којима се савијен задњи руб тако да могу да се носе као папуче. Први резултати обдукције показали су трагове тровања амонијаком, али и тешке повреде од пада са висине.

u
у / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/@RTSSajtZvanicniKanal

Никада није носио ципеле на пертлање

"Узрок смрти Тарика Пехливана знамо само усмено. Знамо то као падање и тровање амонијаком. Нажалост, немамо довољно докумената и фотографија. Постоје само фотографије и видео снимци које су објавили српски медији. Иначе, желим да се захвалим цењеном новинару господину Ненаду Пауловићу који је пронашао Тариково тело. Када смо прегледали фотографије, у породици су се појавила следећа питања. Прво, док је Тариково тело лежало на земљи, крај његове глави је стајао пар ципела на пертле, окренуте у истом правцу. Тешка је могућност да ове ципеле припадају Тарıку. Јер, Тарик никада није носио ципеле на пертле. Чак и ако ове ципеле припадају Тарику, тешко је поверовати да су то ципеле особе која је пала са висине. Ове ципеле су нам отвориле питања. Коме припадају ове ципеле" - пита се Сарихан.

Тело превезено авионом

У организацији компаније за коју је радио, тело Пехливана пребачено је друмским путем до Истанбула, одакле је ковчег са његовим посмртним остацима авионом превезен до 850 километара удаљеног града Орду.

Нико до чланова породице, скрхане болом, није долазио у Ниш и Пирот, јер се очекивао превоз тела покојника ради сахране која је заказана за 30. децембар, у породичној гробници у Фатси.

Радио после пензије да би школовао децу

Сарихан каже да је Пехливан је за собом оставио две ћерке и сина, који имају између 20-30 година. Најстарија ћерка је удата и има једно дете. Његова друга ћерка ради као болничар у болници у Истанбулу. Најмлађи од браће и сестара, његов син, ради у продавници електричне опреме и техничких услуга у граду Фатса.

- Иако се Тарик пензионисао пре пет година (са 50 година), морао је да ради као и многи Турци како би издржаво своју децу док не заврше школовање, да би живела у пријатним условима и засновала засебан дом и породицу. Тарика су поштовали и у компанији у којој је радио. Радећи са дисциплинованом и поштеном пословном културом коју је наследио од својих предака, стари пријатељи и шефови Тарика Пехливана били су задовољни његовим радом - каже Сарихан.

pirot
пирот / Извор: Фото: МУП СВС

Несрећна судбина чланова породице Пехливан

Тарик Пехливан и његова породица били су поштовани у граду Фатса, где су живели, у свом селу, 25 километара од центра Фатсе. Али, нека несрећна судбина прати мушке чланове ове породице који умиру у педесетим годинама живота.

- Били су то људи који су имали поштовање у свом трговачком и друштвеном животу. С поштовањем се сећају његовог оца Кемала Пехливана, који је преминуо у 54. години од последица срчаног удара 1985. године, и његовог старијег брата Намика Пехливана, који је преминуо од рака у 52. години у децембру 2012. године. Несрећна рана смрт људи у породици наводи на размишљање јер је 13. јануара 2022. године преминуо и син његовог вољеног стрица Орхан Пехливан у 51. години од последица изненадног срчаног удара. Његова љубав према фудбалу довела је до смрти Орхана Пехливана у току једне од утакмица. Тарик Пехливан ће бити сахрањен поред свог вољеног рођака Орхана на породичном гробљу у селу у петак, 30. децембра 2022. године, у подне - прича Сарихан.

ОЈТ Пирот истражује две смрти

Званичан узрок смрти Тарика Пехливана (55) и Б. Ј. (74) из пиротског села Сопот, који су преминули након изливања амонијака из преврнуте цистерне, још увек није саопштен.

“Блиц” је покушао да у Основном јавном тужилаштву у Пироту добије информацију о томе да ли је тровање амонијаком директно или посредно довело до њихове смрти и шта је показала обдукција, али смо од руководиоца ОЈТ Пирот Марије Пешић добили информацију да резултати обдукције још нису пристигли.

pirot
пирот / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/@plusradio010

Према незваничним сазнањима, обдукција двојице настрадалих мушкараца у несрећи код Пирота показала је да постоје трагови тровања амонијаком, с тим што турски држављанин има и тешке повреде од пада.

Турски камионџија је пао са надвожњака вероватно у покушају да се спаси од облака отровног гаса који се појавио на путу, наводи медиј.

Б. Ј. је био дугогодишњи кардиолошки пацијент, а имао је и неурохируршке тегобе па се спекулисало да ли је амонијак довео до смрти или основна болест. Он је пронађен у аутмобилу на ауто-путу и још је био жив када је довезен у болницу у Пироту, али је ту преминуо.

Обојица су имали трагове тровања амонијаком и оштећења плућа, па је на обдуцентима да се изјасне да ли је количина отровног гаса који су удахнули била смртоносна.