Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СМРТ КРИСТИНЕ СА СОБОМ ПОВЛАЧИ НОВИ ОБЛИК НАСИЉА? Шта је НЕКРОБУЛИНГ и како се изборити са тим

10.12.2021. 12:58
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Kristina Kika
Кристина Кика / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен

Сабласни и увредљиви коментари нижу се и после смрти младе јутјуберке

Сурово је блага реч за поједине коментаре младих који се нижу након самоубиства јутјуберке Кристине Кике Ђукић (21). Кристина је годинама трпела сајбер насиље и борила се против увредљивих и претећих коментара, а прави шок уследио је када су поруке пуне мржње наставиле да се шаљу чак и после њене смрти.
СРБИЈА ОДЛУЧНА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Произвели смо више од 1,5 милиона доза вакцине "Спутњик В"

СРБИЈА ОДЛУЧНА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Произвели смо више од 1,5 милиона доза вакцине "Спутњик В"

ШЕКЛЕР УПОЗОРАВА: Ситуација је озбиљна, сваки дан имамо ПУН АУТОБУС МРТВИХ

ШЕКЛЕР УПОЗОРАВА: Ситуација је озбиљна, сваки дан имамо ПУН АУТОБУС МРТВИХ

ДР КОН СЕ СЛОЖИО СА БИЛ ГЕЈТСОМ: Њихова прогноза о ВИРУСУ ће вас изненадити

ДР КОН СЕ СЛОЖИО СА БИЛ ГЕЈТСОМ: Њихова прогноза о ВИРУСУ ће вас изненадити

"Можда се угушила док је ку*ац пу*ила", "Сликај је како лежи мртва", "Ја до малопре др*о на њу а сад сазнам да је мртва", само су неки од сабласних коментара испод Кристининих објава.

Нарочито је поражавајуће што су такви коментари стизали са профила јако младих особа и деце.

Социолошкиња Јелена Радовић назвала је овај феномен некробулинг, а он је, како објашњава, још један ниво насиља на интернету и представља насилнике који своје насиље испољавају над особом која је умрла.

- Сурови коментари испод фотографије девојке која је преминула приказују у пуном сјајну апсолутно непоштовање, саосећање, потпуни недостатак етике и васпитања. Коментари углавном долазе од деце, млађих генерација, које је неко морао да научи првенствено, како да се понашају у офлајн животу, па тако и у онлајн животу. Оба живота су младим генерацијама подједнако важна! И не само младима - упозорава Радовић.

Још једно упозорење нарочито је важно. Радовић истиче да овакав тип насиља на интернету показује да су се многе ствари отеле контроли како родитељима, тако и установама.

- Насиље на интернету је одавно садашњост, ма колико ми као појединци, али и ми као систем бежимо од тога. Интенет је постао саставни део свакодневног живота. И како стално понављам - неопходно је да се њиме (интернетом, онлајн насиљем) бавимо као појединци и као друштво и да стајемо на пут томе и као институције и то на свакодневно, а не само када се трагедија већ догодила. Сваки вид насиља утиче на појединца и на његову околину, али и на целокупно друштво. Ако сутра почнемо да се бавимо њиме и ако тек сутра почнемо да се бавимо сопственом децом, а и нама самима (као родитељима, васпитачима, наставницима, менторима, државом и институцијама)... па, као што видите, сутра итекако може да буде касно - закључује ова социолошкиња.

И удружења која се баве проблемом насиља у друштву подсећају да је узнемиравање са сексуалном конотацијом, које је између осталог трпела и Кристина Кика Ђукић, веома заступљено и тинејџерке га доживљавају већ од петнаесте године.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Погодила нас је вест о трагично изгубљеном животу младе јутјуберке Кристине Кике Ђукић и с тим у вези подсећамо на неке важне податке из истраживање о насиљу које смо недавно спровели - пише у саопштењу Удружења "Маме су закон".

У том истраживању одговоре је дало 970 девојчица и девојака узраста од 13 до 19 година и дошло се до закључка да младе девојке почевши од 15 године живота много чешће доживљавају насиље, са посебним акцентом на насиље које има сексуалну конотацију.

Испитанице, њих 74 одсто, које су изјавиле да су доживеле сексуално насиље није пријавило никоме то што су доживеле, а тек 11 одсто је рекло родитељима и испод 3 одсто надлежним институцијама.

- Насиље међу вршњацима се не дешава само на друштвеним мрежама које су отворене и широким масама доступне, као што су Тик Ток, Инстаграм, YouTube итд, већ и у мањим заједницама и групама, као што је на пример Viber или What's Уп, где су им корисници свакако познати јер се често ради о другарима из разреда и уопште вршњацима - упозоравају у овом Удружењу.

Казне за насилнике на мрежама постоје, али само ако се жртве осмеле

Истраживање о томе које су казне за насилнике на друштвеним мрежама, јер влада мишљење да ће, шта год они објавили, то проћи некажњено. Али, ако се жртва одлучи да их тужи суду, и докаже се да су ширили мржњу и угрозили је, следи им и казна, затворска или новчана.

Како су адвокати објаснили за Telegraf.rs, постоје три врсте пријава које се могу поднети за угрожавајуће понашање на друштвеним мрежама.

- Уколико је реч о претњама и ширењу мржње према одређеној особи, подноси се кривична пријава за угрожавање сигурности. Ако је реч о увредама, може се покренути парнични поступак за накнаду штете услед повреде угледа и части. Трећи поступак који се може покренути је за кривично дело прогањање. То, рецимо, може бити случај ако неко, противно вољи једне особе, упорно покушава да ступи у контакт са њом и узнемирава је - објашњава адвокат кривичног права Огњен Радић.

Уколико ви или неко кога познајете трпи било који вид насиља на Националној платформи "Чувам те" можете се информисати и едуковати на који начин да препознате, поступите и спречите било који вид насиља, као и коме да се обратите у том случају.