Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕД СРБИЈОМ ЧЕТИРИ СЦЕНАРИЈА: Др Тиодоровић открива - ОВЕ КОНКРЕТНЕ МЕРЕ важиће у наредних 15 дана

04.10.2021. 12:48
Пише:
Србија Danas/Euronews Србија
dr Branislav Tiodorović
др Бранислав Тиодоровић / Извор: Фото: SD/ilustracija/YoutubePrintscreen

Члан Кризног штаба упозорио на катастрофалну ситуацију која влада у нашој земљи

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић рекао је да је ситуација у Србији "катастрофална" и да ће се на сутрашњој седници Кризног штаба разматрати о новим мерама, али да је сигурно да затварања неће бити.

ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВАЛО ПРЕ НЕСТАНКА ТАМАРЕ (36) ИЗ БЕОГРАДА: Посвађала се са момком који је непознат породици (ФОТО)

ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВАЛО ПРЕ НЕСТАНКА ТАМАРЕ (36) ИЗ БЕОГРАДА: Посвађала се са момком који је непознат породици (ФОТО)

ОДЛАЗАК ВЕЛИКАНА: Иван Тасовац ће данас бити сахрањен - познато је место и време сахране

ОДЛАЗАК ВЕЛИКАНА: Иван Тасовац ће данас бити сахрањен - познато је место и време сахране

У СРБИЈИ НА СНАЗИ ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ! Чека нас осетни пад температуре за ДЕСЕТ степени, стиже снажни ЦИКЛОН са запада!

У СРБИЈИ НА СНАЗИ ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ! Чека нас осетни пад температуре за ДЕСЕТ степени, стиже снажни ЦИКЛОН са запада!

Како каже, стручни део Кризног штаба ће предложити примену неких мера које су "непопуларне" као што је ограничавање радног времена макар на десетак дана, смањивање дозвољеног броја окупљених људи на мањи број од 500, али и обавезну вакцинацију појединих група људи као што су здравствени радници.

Осим тога, залагаће се за обавезан здравствени сертификат.

- Нисам сигуран да ћемо се око тога договорити. Сертификат је добио политичку димензију - истакао је.

Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Србија Данас

Србију даље очекују два сценарија - први да у наредних 10 до 15 дана вакцинише што већи број људи и покушамо да подигне број имунизованих на 70 одсто, каже.

- То је немогућа мисија, али можемо да пооштримо мере - истакао је.

Други сценарио је природни процес заражавања и ризик који такав потез носи.

- Сви ће бити заражени, они вакцинисани ће проћи са лакшом сликом или се уопште неће заразити, они други ће створити природни имунитет, а остали ће платити цех тешком клиничком сликом или фаталним исходом - упозорио је Тиодоровић.

Он је упозорио на "катастрофалну" ситуацију која влада у нашој земљи речима да је "враг однео шалу".

- Овде није у питању здравствени систем, они су спремни и издржаће, овде се ради о социјално-психолошком проблему. Очигледно је да наш народ мисли да је најпаметније у Европи, да ми можемо све што други не могу... Тај инат, који нас је некада кроз историју спасавао, сада је огромна грешка.

Истакао је да пред собом имамо "државни систем који не може да спроведе вакцинацију" јер први "запослени у државном систему нису вакцинисани да би некога могли питати зашто није вакцинисан".

- Друго, много је политизације са свих страна. То је превршило сваку меру. Треће, индивидуална одговорност не постоји. Ја сам епидемиолог, али сам тражио да у Кризном штабу седе психолози, социолози и комуниколози. Тржишна економија је довела нашу себичност до краја и све вредности по којима смо познати као да су се изгубиле - унуци одлазе код бака и дека иако су позитивни, родитељи воде децу у обданиште или школу знајући да су позитивни.

С друге стране, вирусолог проф. Тања Јовановић каже да су одржане консултације чланова Кризног штаба и да су размењена мишљења, али није прецизирала које су мере на којима инсистира медицински део Кризног штаба како би се стабилизовала ситуација са вирусом корона.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Јовановић је рекла да медицински део тог тела "гледа праволинијски" усмерени на здравље грађана и здравство.

- Не бих причала ништа унапред. Знам само да су одржане консултације, дошло је до размене мишљења. Као што је рекао проф. Бранислав Тиодоровић ми медицинари гледамо праволинијски- управљени на здравље и здравство. На тим седницама (Кризног штаба) увек се прича не само оно што је циљ сваке земље – контрола над епидемијом, већ се поставља питање привреде, економије, менталног здравља. Надам се да ћемо успети да направимо баланс између потреба друштва и приоритета здравља грађана - рекла је Јовановић која је и члан Кризног штаба.

Она је навела да је четврти талас епидемије, талас невакцинисаних особа, да 90 одсто пацијената који су на болничком лечењу није примило вакцину.

- Примећујемо промене у карактеристикама саме епидемије, где је много више млађих особа. То је због тога што је мањи проценат млађих особа вакцинисан. Вирус тражи оне који нису вакцинисани, јер само у њјима може да се размножава. Он не може да се размножава активно и ефикасно код особа које су имале природну инфекцију или које су вакцинисане. Зато врло успешно може да нападне особе које нису вакцинисане - навела је она.

 

}