Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРИЗНИ ШТАБ СУТРА РАЗМАТРА ЗАБРАНУ КРЕТАЊА: Нове мере очекују грађане Србије?

19.11.2020. 14:22
Пише:
Србија Данас
Foto: Srbija Danas
Фото: Србија Данас / Извор: Србија Данас

Извесно је увођење ригорознијих мера, пре свега - забране кретања!

Више од 5.500 заражених у једном дану била је лампица узбуне за Кризни штаб који ће сутра поново заседати у девет сати у Палати Србија.

НОВА КОРОНА ДИЛЕМА: Док цео свет ишчекује вакцину, питање цене једне дозе занима све!

НОВА КОРОНА ДИЛЕМА: Док цео свет ишчекује вакцину, питање цене једне дозе занима све!

НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА: Патријарх српски Иринеј је жив, али у критичном стању!

НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА: Патријарх српски Иринеј је жив, али у критичном стању!

КОРОНА ХАРА КОЛУБАРСКИМ ОКРУГОМ: Још 177 заражених, највише у Ваљеву!

КОРОНА ХАРА КОЛУБАРСКИМ ОКРУГОМ: Још 177 заражених, највише у Ваљеву!

На столу би требало да се нађу предлози за нове мере о којима ће се дискутовати, а о некима се већ увелико говори у јавности.

Ни три дана након што су претходне мере ступиле на снагу, наши стручњаци размишљају о доношењу нових, строжих, како би се епидемија у црном узлету некако зауставила. У уторак вече, дакле пре непуна 72 сата, на снагу је ступила мера рада до 21 сат за кафиће, ресторане, продавнице и друге услужне објекте.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Имали смо прилике да на улицама од уторка увече видимо да се људи понашају као да је полицијски час на снази, али, чињеница је: још увек је рано да процењујемо да ли су мере дале резултате. Ипак, бројке које пристижу и које свакодневно руше рекорде биле су јасан сигнал да пре катастрофалног сценарија какве смо виђали у болницама широм света у марту и априлу покушамо да зауставимо драматичан тренд раста.

Права корона експлозија

Главни разлог за сутрашње заседање је права експлозија оболелих и умрлих у претходна два дана, посебно јуче када смо имали 27 умрлих и 5.613 новозаражених. Болнице су на измаку снага, препуњене са много људи који чекају на преглед испред ковид амбуланти.

- Хоспитализовано је јуче 700 особа, а 449 отпуштено на кућно лечење. Данашњи дан је са најопаснијим карактеристикама, који показује да се ради о једној смртоносној болести против које морамо да спроведемо све мере. Неопходно је да се заустави трансмисија у заједници - истакла је в.д. директора Батута Верица Јовановић.

Забрана кретања

Управо је премијерка говорећи о претходно уведеној мери забране рада након 21 сат поменула које би то забране следеће дошле на ред. Након седнице Владе Србије која је одржана у недељу, премијерка је истакла да је следећа могућа мера - забрана кретања!

- Примена почиње 17. новембра и трајаће до 1. децембра када ћемо одлучити да ли треба да се пооштравају или продужавају мере, али се надам да неће бити потребно. Следећа мера је забрана кретања, али нисмо за њу. Увешћемо је само ако буде најнеопходније - рекла је том приликом Ана Брнабић.

policijski čas
полицијски час / Извор: Србија Данас

Осим евентуалне забране кретања, као могуће нове мере се пре свега спомиње прелазак школа на онлајн наставу, па чак и евентуално затварање вртића у појединим градовима или целој земљи.

На мере се неће чекати

Дакле, ситуација је алармантна, па колико сутра бисмо могли да очекујемо нове мере, што је потврдила и премијерка.

- Мере које су ступиле на снагу орочене су на 1. децембар, али то не значи да ће се чекати до тада ако нема резултата за неколико дана - јасно је поручила премијерка Ана Брнабић јуче приликом посете Националној академији за јавну управу. - Сачекаћемо три, четири, пет дана да видимо показатеље.

korona
корона / Извор: Србија Данас

Са тим се јутрос сагласио и наш инфектолог и члан Кризног штаба Мијомир Пелемиш.

Времена за чекање нема: ако за дан-два не буде смањивања броја новооболелих од ковида 19, морају се додатно пооштравати противепидемијске мере, да не бисмо дошли у ситуацију да епидемија измакне контроли, да болнице не могу да приме оболеле и да дневно имамо 50 и више преминулих - казао је он.

Прелазак на онлајн наставу

Пре два дана Општина Врбас је донела одлуку да све школе на њеној територији пређу на наставу од куће. Ипак, премијерка је навела да су "школе и вртићи су за сада најбезбеднија места"

- Међутим, замолићу чланове Кризног штаба да дају препоруке у било ком тренутку када мисле да су оне потребне, било да се ради о продужетку распуста или преласка на онлајн наставу. За то, тренутно, не видим разлог - рекла је Ана Брнабић.

Са друге стране затварање школа у неким општинама узбудило је родитеље који су то протумачили као увод у потпуни прелазак на онлајн. Изнова је отворено питање, иде ли се на наставу у учионице, до када и од чега зависи та одлука. У Министарству просвете за "Блиц" кажу да нема затварања школа на нивоу Србије. Међутим, када је реч о појединим општинама ствари стоје другачије.

Đak, koronavirus
Ђак, коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

На седници Кризног штаба требало би да се прецизира механизам преласка на онлајн и то из више разлога, а један је и закон. Према Закону о основама система образовања у члану 105 стоји да локални кризни штаб може да затвори школе, али не и да донесе одлуку о преласку на онлајн. 

То практично значи да по закону - школе једино могу да се потпуно затворе. Али, чињеница је, да је пропис прављен пре пандемије и нема одредбу садашње онлајн наставе. Како би се превазишла ова правна ‘зачкољица’ али и дефинитивно разјаснило шта се може, а шта не и под којим условима, Министарство просвете ће предложити модел по ком се може прелазити на онлајн када локални кризни штабови прогласе ванредну ситуацију.

Практично механизам је следећи - локални кризни штаб донесе одлуку о ванредној ситуацији и обустави рада школе, што једино може у складу са законом. Међутим, како не би била прекинута настава већ настављена онлајн, следећа инстанца је обраћање Школској управи са захтевом да се промени начин рада односно, оперативни план рада и да се пређе на онлајн. Школска управа консултује министарство и доноси се препорука о преласку на онлајн.

За вртиће обавезна потврда?

На столу би могао да се нађе и предлог и о ограничавању броја деце у вртићима. Поједини градови, попут Ниша, Темерина и Врбаса, већ су прописали обавезу да роидтељи морају да донесу потврду како су обавезни да буду на свом радном месту. У супротном малишани неће бити примани у обданишта.

vrtić
вртић / Извор: Профимедиа/илустрација

- Није искључено да се препоручи да свако ко може, ради од куће, и да се деца не воде у вртић, већ да иду само са потврдом родитеља да морају да раде - рекао је јуче др Бранислав Тиодоровић.

Како је истакао Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту Града Београда, оваква потврда није обавезна у престоници.