Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИТНА И ВЕЛИКА ОДЛУКА ПРЕД СРБИЈОМ: Хоће ли бити повластица за вакцинисане и од чега зависи доношење овакве одредбе

27.04.2021. 08:03
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Идеја да вакцинисани ипак, добију неке привилегије, а које су сада сасвим ускраћене свима, није само позив и стимуланс за вакцинацију.

Повластице за вакцинисане грађане биће разматране на једној од наредних седница Кризног штаба. Како се сазнаје, прво попуштање мера за вакцинисане, могло би да буде спроведено на културним и музичким догађајима попут фестивала.

МОЖЕМО ЛИ ОЧЕКИВАТИ ПОПУШТАЊЕ МЕРА? Др Ђерлек открио шта нам следи у наредном периоду

МОЖЕМО ЛИ ОЧЕКИВАТИ ПОПУШТАЊЕ МЕРА? Др Ђерлек открио шта нам следи у наредном периоду

НАСТАВИЛА ДА ПРЕВРЋЕ ОЧИ И У "ПОТЕРИ" Катарина која је усијала интернет након "Слагалице", поново НАСМЕЈАЛА СРБИЈУ

НАСТАВИЛА ДА ПРЕВРЋЕ ОЧИ И У "ПОТЕРИ" Катарина која је усијала интернет након "Слагалице", поново НАСМЕЈАЛА СРБИЈУ

У АВГУСТУ НЕЋЕМО ИМАТИ УМРЛИХ ОД КОРОНЕ? Резултати поређења Србије са Израелом су изванредни

У АВГУСТУ НЕЋЕМО ИМАТИ УМРЛИХ ОД КОРОНЕ? Резултати поређења Србије са Израелом су изванредни

Међутим, грубо речено, "већа права" за вакцинисане против Ковида, није само медицинско већ и етичко и правно питање. У разговору са стручњацима и надлежнима проверено је како за сада стоје ствари и има ли ограничења у давању бенефита вакцинисанима.

Како се сазнаје, на досадашњим седницама Кризног штаба помињана је могућност "попуштања мера за вакцинисане". Бенефити са прецизним одредбама нису стављани на сто пред чланове Владиног штаба, али се ово питање провлачило као тема коју треба размотрити.

- Није било детаљне расправе, нити је било предлога конкретног шта и како би могло, али јесте спорадично помињано да би требало омогућити погодности за вакцинисане - каже један од чланова Кризног штаба.

Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Идеја да вакцинисани ипак, добију неке привилегије, а које су сада сасвим ускраћене свима, није само позив и стимуланс за вакцинацију. Првенствено, чињеница је и да не могу читави сегменти живота "остати закључани у недоглед" већ се напротив мора омогућити епидемиолошки сигуран и безбедан начин фунцкионисања.

Поједине државе то су већ урадиле почев од Израела који има највише вакцинисаних, у Барселони је пре неколико дана организован музички догађај са 5000 људи и то вакцинисаних и оних који су донели уверење о урађеном антигенском тесту. Догађаји какве памтимо пре Ковида почели су да се одржавају и у Енглеској али и Амстердаму.

Шта каже закон

Правник Милан Антонијевић каже да већа слобода за вакцинисане није дискриминација већ потпуно легитимна одлука.

- Није реч о забрани, нити умањењу нечијих права већ то је давање могућности грађанима да приступе правима која су у овом тренутку ограничена. Приоритет је опште здравље и оно по закону налаже бригу о целокупној популацији. То практично значи, да је једини критеријум да одлука нема штетности по здравље. Отуда се не може говорити о дискриминацији уколико постоје бенефити за вакцинисане - поручује Антонијевић.

Он додаје да долучивање у овом случају кроз бројке - вакцинисаних је мање од невакцинисаних, нема у праву улогу.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- У праву бројке на такав начин немају улогу у смислу да је тренутно мањини нешто дозвољено, а већини не. Оно о чему би требало да се води рачуна јесте мањи број грађана који не смеју да приме вакцину и код те категорије то треба узети у обзир. дакле бенефити за вакцинисане су поптуно легитимни - истиче правник Милан Антонијевић.

И Лекарска комора Србије

У Лекарској комори Србије кажу да је њихова примарна активност етика лекарске професије и када је реч о здравственој заштити лекари не праве разлику измешу вакцинисаних и невакцинисаних. Етички кодекс лекарске професије налаже једнакост и лекар је дужан да лекарску помоћ пружа свима једнако без обзира на године живота, пол, расу, националну припадност...

На питање да ли су бенефити за вакцинисане етички прихватљиви, истичу да је "масовна вакцинација једини начин да се епидемија корона вируса стави под контролу".

- Зато сматрамо да је у овом тренутку најважније да се сви у здравственом систему фокусирамо на изналажење свих начина на које ћемо мотивисати грађане да се вакцинишу - додају у ЛКС.

За сада је извесно да ће се на Кризном штабу разматрати модели везани за музичке фестивале који предстоје и да ће вакцинисани имати ту привилегију. Није искључено да се по истом принципу дозволе и гледаоци на утакмицама. За сада најинтезивнији разговори представника власти био је са иницијативом "Саве евентс Сербиа" која је првенствено усмерена на догађаје великог формата од неколико хиљада посетилаца у области културе и музичке индустрије.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

 

Ова иницијатива је по угледу на протоколе који се већ користе у Европи, урадила и за Србију план који предвиђа да вакцинисани могу на догађаје. Примера ради; "протокол А" подразумева догађај до 500 људи на који имају приступ само вакцинисани, Протокол Б - 1000 посетилаца и то вакцинисани и позитивни на антитела, Протокол Ц - до 2.500 гостију и то вакцинисани, позитивни на антитела и они који ураде ПЦР тест и, Протокол Д са више од 2.500 људи где уз све поменуто може ући и уз негативан антигенски тест.

Идеја о бенефиту за вакцинисане прихватљива

Кључно за повратак у "нормалан живот" јесте вакцинација, а да би они који су примили неку од вакцина требало да имају и неке бенефите коментарисао је и члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон.

- Сматрам да треба да имају неке бенефите сви који су заштићени, они који су вакцинисани, који имају антитела или негативан ПЦР тест. Та идеја већ постоји неко време - каже Кон али и додаје да не можете о тако нечему да причате ако је вакцинисаних само 10 одсто јер је тада веома озбиљна дискриминација - рекао је др Кон.

Он је истакао да би идеја попуштања мера за вакцинисане свакако била епидемиолошки прихватљива.

- Ја као епидемиолог кажем да је та идеја прихватљива, али не знам колико је друштвено прихватљива. То је нешто што долази на дневни ред и визија је веома блиске будућности - каже Кон.