Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"РАЗМИШЉАМО О ПООШТРАВАЊУ МЕРА" Др Кон упозорио народ уочи викенда и празника

12.02.2021. 15:18 15:59
Пише:
Србија Данас
Dr Kon, Udovičić
Др Кон, Удовичић / Извор: Танјуг

Чланови кризног штаба за борбу против корона вируса обраћају се јавности.

Медицински чланови кризног штаба најавили су раније данас могућност увођења нових мера које би могло да укључи и затварање кафића и ресторана у појединим местима.

НЕЋЕТЕ МОЋИ ТЕК ТАКО ДА ПОСЕТИТЕ РОДИТЕЉЕ: Министарка објаснила од чега зависи попуштање мера у домовима за старе

НЕЋЕТЕ МОЋИ ТЕК ТАКО ДА ПОСЕТИТЕ РОДИТЕЉЕ: Министарка објаснила од чега зависи попуштање мера у домовима за старе

ДОКТОР ШЕКЛЕР ТВРДИ: Особама које су прележале корону може бити довољна једна доза вакцине

ДОКТОР ШЕКЛЕР ТВРДИ: Особама које су прележале корону може бити довољна једна доза вакцине

КОМШИЈЕ У НЕВЕРИЦИ! Хрватски РТЛ: СРБИЈА ПОБЕДИЛА у рату за вакцине, о њима прича цео свет (ВИДЕО)

КОМШИЈЕ У НЕВЕРИЦИ! Хрватски РТЛ: СРБИЈА ПОБЕДИЛА у рату за вакцине, о њима прича цео свет (ВИДЕО)

 За крај се обратио још једном др Удовичић

- Мора се појачати рад комуналних инспекција, не треба затварати скијалишта и центре. Људи морају да раде, али и мере које је Кризни штаб прописао морају да се поштују. Постоји део становништва који то не поштује.

Питање новинара

- Апел је да се поштују мере! Појачана је инспекцијска контрола! - рекао је Кон. 

Поводом данашњег отварања годноле, др Предраг Кон рекао је отварање не би коментарисао посебно.

- Ако ме питате ко ће бити одговоран, сви заједно ћемо бити одговорни. Апел је да се поштују мере - рекао је Кон у одговору на питање новинара истичући да је на делу погоршање, које није значајно, али је упорно.

Kon
Кон / Извор: Фото:Тањуг/Принтсцреен

- Увелико се размишља о заоштравању мере, али немамо податке да је време за то - рекао је др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против вируса корона на прес конференцији тог тела.

- Сећате се да је раније речено јесте да нема ни говора о попуштању мера. Увелико се размишља о заоштравању. Међутим, немамо још увек јасне и довољне податке да бисмо могли да инсистирамо. Оно што може да се очекује после овог продуженог викенда, јасно је да ћемо последице видети тек касније - оценио је Др Кон.

Он је прокоментарисао и ситуацију у Врању, где је повећан број заражених у школским установама.

- Ми такву ситуацију у Београду рецимо немамо. Ипак, ти бројеви су око 78 случајева заразе ђака у школама, и не види се неки драстичан пораст оболевања у односу на претходне недеље. Имамо још једну ситуацију, где је у једној београдској општини чак 50 одсто тестираних било позитивни на ковид - казао је он.

- Сада је већи ризик који је био пре само десетак дана! - рекао је Кон

- Што се тиче самог затварања то не долази у обзир, прича се само у дужини радног времена.

- Просечна старост вакцинисаних лица нам је 65 година. Имамо пред собом један јако велики посао. Једино колективни имунитет може да смањи ту угроженост коју осећамо. Број који је сада хоспитализован је више него два пута мање, али ми морамо да успоставимо систем.

Што се тиче новог британског соја у Србији, лекари знају да је присутан, али још увек не знају у ком обиму, казао је Кон, и истакао да ситуација која се дешава у Врању може да укаже на такву појаву.

- Морамо да вакцинишемо милион и по људи да би видели неко побољшање. За сада нам се вакцинишу старији, и хронични лекари. Али ми имамо пред собом јако велики посао, да наставимо вакцинацију и да подижемо колективни имунитет, који једини може да смањи угроженост коју осећамо - нагласио је Кон.

15:23
Јавности се обраћа др Иво Удовичић

- До сад је било коментара да сам ја пуковник и да долазим да плашим људе. Ја нисам само пуковник, ја сам доктор. Свакодневно радим у црвеној зони. Контролишем све, и већ 11 месеци сам упознат са ситуацијом. Ово говорим у име свих здравствених радника који се ових 11 месеци боре да спасу сваки живот који се може спасити. Расте број пацијената у болницама.

Dr Udovicic
Др Удовициц / Извор: Фото: Printscreen/Tanjug

- Ја овде морам да говорим истину. Шта је допринело да до овога поново дође. Па вероватно опуштање. Вакцинација је узела маха, али имамо пацијенте који се после прве дозе заразе, после првих 15 дана нисте у потпуности имуни. Потпуно сте безбедни само кад добијете обе дозе вакцине. рекао је др Удовичић и нагласио да нема опуштања.

- Из света добијамо похвале за ефикасан план вакцинације. Све док је овај број инфицираних ми ћемо моћи да збрињавамо пацијенте.

Новинарима се обратио др Предраг Кон

Јавности ће се обратити др Предраг Кон и др Иво Удовичић. У претходна 24 сата тестирано је укупно 11.699 особа, док је 1.928 новозаражених. Преминуло је 16 особа, а на респираторима је 129 пацијената.

- До сада је укупно вакцинација спроведено 710.138, од тога 126.149 који су примили другу дозу. - рекао је Кон.

Могуће затварање свих ресторана и кафића

Проф. др Бранислав Тиодоровић изјавио је раније данас да је у оним местима где бројке буду енормно расле, попут Врања, могуће је и затварање свих ресторана и кафића.

Он је рекао и да је медицински део кризног штаба је за још ригорозније мере на нивоу целе Србије ако се ситуација не доведе под контролу.

- Број новозаражених треба изразито да падне, за почетак да буде троцифрен - наводи проф. Тиодоровић.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је то Министарство спремно да иницира додатно попуштање мера у установама социјалне заштите, али да то треба да буде у складу са конкретном епидемиолошком ситуацијом у тим установама.