Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Грађани одушевљени "Кућицом здравља" у Земуну и бесплатним прегледима: "Гест без преседана, ово је предивно" (ФОТО)

13.09.2023. 14:25
Пише:
Србија Данас
zdravlje
здравље / Извор: Фото: Србија Данас

Посећена кампања у организацији градске општине и Дома здравља Земун.

У земунском насељу Алтина од 11. септембра постављена је "Кућица здравља" у којој грађани имају прилику да бесплатно обаве примарне превентивне прегледе. Ово је јединствена прилика да без чекања, заказивања, као и без здравствене књижице грађани провере своје здравље, а обухваћене су све категорије становништва – најстарији суграђани, жене и млада популација.

Бесплатни превентивни прегледи – "Кућица здравља" од 11. до 17. септембра у Алтини

Бесплатни превентивни прегледи – "Кућица здравља" од 11. до 17. септембра у Алтини

У Батуту почињу БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ и саветовање - Сви заинтересовани могу заказати преглед

У Батуту почињу БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ и саветовање - Сви заинтересовани могу заказати преглед

Не морате да имате оверену здравствену књижицу: Данас БЕСПЛАТНИ прегледи и у Клиничком центру Србије

Не морате да имате оверену здравствену књижицу: Данас БЕСПЛАТНИ прегледи и у Клиничком центру Србије

Фокус организатора овог пројекта био је концентрисан на вежбање као основу за одржавање доброг здравља и кондиције, али и о потреби да млади посете психолошко саветовалиште.

"Кућица здравља", коју су организовали Градска општина Земун и Дом здравља „Земун”, отворена је дакле, за све грађане целе седмице од 8 до 15 сати.

Занимљво је да је само првог дана обављено чак 460 прегледа што додатно говори о високој заинтересованости грађана али и успеху који је овај пројектат генерално доживео. 

Посвећени лекари који не знају за радне сате констатно су на услузи су грађанима што јача поверење између њих и пацијента.

kucica zdravlja
куцица здравља / Извор: Фото: Србија Данас

Среда - дан посвећен младима

Екипа нашег портала посетила је "Кућићу здравља" чији је програм данас посвећен младима и њиховом менталном здрављу.

Првог дана организовани су прегледи "Превенцијом до бољег вида”, уторак је био посвећен превенцији ендокринолошких болести.

Главна сестра Дома здравља Земун, Драгана Вуковић, осврнула се на данашњу акцију посвећену младима и изразила велико задовољство што има прилику да учествује у даншањој акцији и истакла да је рад на превенцији кључна ствар.

- Данашњи дан посвећен је бризи о младима. Имамо саветовалиште за младе у Топличкој улици и занимљиво је да је наше саветовалиште специфично, будући да ми једини Београду радимо на начин на који треба да се ради - имамо наше дивне психологе , дефектологе, логопеде, социјалне раднике. Брига о младима би требало да се подигне на много виши ниво због чега планирамо да од октобра организујемо трибине или да у оквиру сваке од амбуланти држимо предавања која би била корисна и деци и родитељима - истакла је Вуковић за Србија Данас.

О раду и функционисању саветовалишта говорио је и дипломирани психолог Стефан Менковић који навео да је суштина рада заштита менталног здравља деце и омладине.

- Ми покривамо узраст од седам до 19 година. Прва фаза се огледа у вршењу психолошке процене клијената, дијагностике и саветовања. Један дан је посебно издвојен за тзв. превентиву када у сарадњи са Министарством здравља, Батутом и другим релевантним институцијама добијамо списак тема на основу којих се врше предавања. Важно је напоменути и то да смо ми регионална комисија за злостављање и занемаривање деце.Све што чујете у црној хроници да се дешава долази до нас - истиче Менковић.

kućica
кућица / Извор: Фото: Србија Данас

Значај "Кућице здравља"

Циљ ове акције је да се подигне ниво свести наших грађана о неопходности превентивних прегледа - истакла је др Дражена Бабић, директорка Дома здравља "Земун".

О значају пројекта говорио је и председник општине Земун Гаврило Ковачевић који је позвао грађане да што пре приступе основним здравстевним прегледима. 

Такође, градоначелник је похвалио сарадњу Градске општине Земун и Дома здравља истакавши да се иста манифестовала кроз реализацију различитих инфраструктурних пројеката (реконструкцију амбуланте у Угриновцима, изградња амбуланте у Батајници, покретање инцијативе да се исто учини и у Угриновцима и Бусијама).

Први човек Земуна обећао је да ће сличне акције бити покретани и у будућности на подручјима других земунских насеља.

zemun
земун / Извор: Фото: Србија Данас

Једна од суграђанки која је дошла на превентивни преглед није крила своје одушевљење визијом и организацијом ове кампање:

- То су дивни, предивни лекари на челу са директорком и нашим председником Ковачевићем. Одлично би било да се ово догађа бар једном годишње - истакла је ова задовољна Земунка.

Данашња акција привукла је велики број грађана који су са великим задовољством дошли на преглед.

- У овом лудом свету, ово је гест без преседана. Сваки гест овог типа је добродошао и треба га похвалити. Кад вам овако неко дође на кућни праг, то је предивно - поделио је своје задовољство један пацијент.

kucica
куцица / Извор: Фото: Србија Данас

Превенција кардиоваскуларних болести, које су све учесталије услед брзог начина живљења, биће организована у четвртак, 14. септембра. Осим уобичајених примарних прегледа, грађанима ће бити омогућен интернистички преглед, као и ултразвук абдомена.

Петак дан за значај вежбања

Значај вежбања за здравље људи посебно ће бити наглашен у петак, 15. септембра, када ће заинтересовани моћи да сазнају све о правилном држању тела, да се информишу о вежбама, али ће и овог дана бити доступни примарни прегледи.

Викенд у знаку женског здравља и најстаријих суграђана

Брига о женама и њиховом здрављу, као и о најстаријим суграђанима резервисана је за суботу и недељу. У суботу ће жене моћи да обаве гинеколошко саветовање и ураде ултразвук дојки, док ће у недељу најстаријим суграђанима бити омогућено стоматолошко саветовање, као и консултације са патронажном сестром.

Организатори позивају грађане да искористе ову могућност и да у што већем броју посете "Кућицу здравља" и провере своје здравствено стање.