Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛЕКАРИ НА НОГАМА! Србијом хара нови вирус: Уколико осетите ОВЕ симптоме, обавезно се јавите доктору

30.08.2022. 21:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
bolnicaaa
болницааа / Извор: Профимедиа

Приметно је повећање пацијената у последња два месеца.

Вероватно сте ових дана барем једног човека из своје околине чули како се жали на стомачне тегобе, мучнину, често повраћање и дијареје.

И док ће га многи помешати са вирусом корона, у питању је други вирус који тренутно хара Србијом - стомачни, а који задаје озбиљне здравствене проблеме људима.

ИЗДАТО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ! У наредних сат времена пљускови са грмљавином у ОВИМ деловима Србије

ИЗДАТО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ! У наредних сат времена пљускови са грмљавином у ОВИМ деловима Србије

ДНЕВНИ МАКСИМУМИ БИЋЕ САМО 10 СТЕПЕНИ! Познато какво нас време чека у септембру, ево да ли се враћају ПАКЛЕНИ ДАНИ

ДНЕВНИ МАКСИМУМИ БИЋЕ САМО 10 СТЕПЕНИ! Познато какво нас време чека у септембру, ево да ли се враћају ПАКЛЕНИ ДАНИ

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ HIPP-a: Ово је разлог за повлачење производа

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ HIPP-a: Ово је разлог за повлачење производа

Колико уме да буде напоран по организам и да наруши здравље најбоље је на својој кожи искусила саговорница "Блица" из Београда, која је описала који су симптоми истог, како се преноси и зашто док га имамо не би требало да излазимо из куће.

"Брзо се преноси"

- Поента код овог вируса је управо та што се брзо преноси. Током јучерашњег дана четворо мојих чланова породице добило је симптоме и тегобе, да бих ја већ синоћ такође почела да осећам тегобе које су и они имали. У питању су повраћање, пролив, повишена температура. Ја сам повраћала чак 9 пута а и данас се осећам јако малаксало - објашњава она. 

Како даље истиче Београђанка, и даље није сигурна где су "покупили" стомачни вирус, али објашњава како он очигледно тренутно мући људе широм Србије, јер су јој се пре пар дана и другарице жалиле на исте симптоме, док је једино добро то што, како истиче, вирус не траје дуго.

- Оно што се може приметити јесте и то да вирус брзо пролази. Чини се да пролети кроз организам. У случајевима који су мени познати трајао је највише два дана интензивно, већ крајем другог дана осећате се много боље. Међутим, док траје јако вам је лоше, па су повраћања и одлазак до тоалета присутни на свака два сата и краће. Не знам како је дошло до овог вируса, можда има неке везе са водом и морем, али нисам сигурна - прича Београђанка.

"Људи су покупили стомачни вирус са летовања у Црној Гори"

Каква је тренутна ситуација са стомачним вирусом код нас, како до њега долази, те које симптоме људи никако не би требало да занемарују када је исти у питању објаснио је директор Дома здравља Палилула Александар Стојановић.

- Људи се враћају са летовања где су били са породицама и где су и покупили вирус. Читаве породице нам долазе и то масовно у последње време. Највише је оних са стомачним вирусом, а да су летовали у Црној Гори. Има и оних који су летовали у Египту и Грчкој, па покупили вирус, али то је много ређе. Не знам у чему је проблем са Црном Гором, вероватно у води из мора. Оно што је свакако сигурно јесте да у питању није алергија, већ стомачни вирус - наводи др Стојановић.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

Међу зараженим вирусом највчешће су, истиче доктор, деце, док ни старији не изостају, међутим, они лакше подносе тегобе које овај вирус са собом носи.

- Деца су посебно осетљива на овај вирус. Вирус обично траје 5-6 дана, а симптоми који га прате и који су учестали и код старијих и код млађих јесу дијареје, малаксалост и повишена температура - наводи доктор.

"Битно је да се на време јаве лекарима"

Када је о лечењу вируса реч, доктор Стојановић говори како је јако битно да се сви пацијенти јаве лекарима на време, те да не чекају да болест узнапредује.

- Вирус се лечи уз помоћ терапије лекара, пробиотицима, инфузијом, давањем витамина...Битно је да се људи јаве на време. Чим примете симптоме као што су дијареја, малаксалост и температура, не треба да сумњају на корону, јер то је заправо стомачни вирус и треба да се јаве нама како би га што лакше поднели - објашњава доктор.

Приметно је, наводи доктор, повећање пацијената који се жале управо на ове тегобе, последњих два месеца, те наводи како то није нимало чудно за овај период у години.

toplomer
топломер / Извор: Профимедиа

- Увек у овом периоду имамо такве ситуације. Највише је пацијената са стомачним проблемима било за време јула и августа. Надамо се да ће већ у септембру како се људи буду враћали са летовања ситуација бити доста позитивнија и да ће вирус да се стиша, али свакако, пратићемо и даље шта се дешава и тако ћемо реаговати - прича доктор Стојановић.

Иако се пацијенти углавном лече од куће, било је пар ситуација када је долазило и до болничког лечења, првенствено код, како каже доктор, деце.

- Имали смо пар детета који су били тежи случајеви па су послати на Институт за мајку и дете у, али и они су сада добро. Што се тиче старијих грађана, они се углавном лече од куће, односно код куће примају инфузију не би ли оздравили - наглашава доктор Александар Стојановић.