Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ако сте ове намирнице након куповине држали ПОЛА САТА у кеси на ВИСОКИМ ТЕМПЕРАТУРАМА, боље да их одмах баците

11.07.2019. 22:41
Пише:
Србија Данас/Курир
Hrana
Храна / Извор: Профимедиа/илустрација

На високим температурама јако је ризично јести месо, јаја, млечне производе, сладоледе, разне сосове и преливе на бази мајонеза, крем-сира и павлаке, а проблем може створити и лоше опрано воће и поврће.

Високе температуре и влажност ваздуха лети изузетно погодују размножавању бактерија у храни па вас из укусног летњег ручка који сте мало дуже оставили у кухињи или заборавили да одмах ставите у фрижидер могу вребати салмонела, стафилокока или клостридија, које су изазивачи озбиљног тровања организма.

Стручњаци упозоравају да је на високим температурама посебно ризично у исхрани користи месо и месне прерађевине, јаја, млечне производе, сладоледе, разне сосове и преливе на бази мајонеза, крем-сира и павлаке, а проблем може створити и лоше опрано воће и поврће.

Живка Влајковић, нутрициониста из Саветовалишта за исхрану деце и омладине при дечјем диспанзеру Дома здравља Земун, указује да су летње цревне заразе веома честе, али и да се од њих можемо лако заштитити.

УЖАС У ЈАГОДИНИ: Деца се гушила и повраћала због воде у Аква парку! Малишани завршили у болници

УЖАС У ЈАГОДИНИ: Деца се гушила и повраћала због воде у Аква парку! Малишани завршили у болници

РОДИТЕЉИ, БУДИТЕ ОПРЕЗНИ Ово је једна потенцијално СМРТОНОСНА ГРЕШКА када су у питању ваша ДЕЦА!

РОДИТЕЉИ, БУДИТЕ ОПРЕЗНИ Ово је једна потенцијално СМРТОНОСНА ГРЕШКА када су у питању ваша ДЕЦА!

ПРИЗОР ИЗ ХИТНЕ ПОМОЋИ КОЈИ ЈЕ ОМЕКШАО И НАЈТВРЂА СРЦА: Након читања, веома ћете се замислити (ФОТО)

ПРИЗОР ИЗ ХИТНЕ ПОМОЋИ КОЈИ ЈЕ ОМЕКШАО И НАЈТВРЂА СРЦА: Након читања, веома ћете се замислити (ФОТО)

- Саветујем да се кувана храна и поврће у овим месецима чува на шпорету или отвореном само док се не охлади, након тога мора или у фрижидер, или да се баци како би се избегло тровање. Најризичнији на високим температурама су дефинитивно јаја и месо, јер ако нису правилно термички обрађени из њих вребају салмонела и ишигела, али и јако много других загађивача. Те бактерије се јако брзо размножавају и зато је битно да млевено месо не чувате више од два дана у фрижидеру. Такође, ако сте купили месо и затим га пола сата возили у аутобусу на високим температурама, или га одмах спремите и поједите, или га баците - каже Влајковићева.

Она упозорава да чак појединим намирницама попут кромпира, спанаћа или зелених салата не погодује чување у фрижидеру.

- Све врсте зелених салата, краставци и свеже цеђени сокови веома брзо губе своју нутритивну вредност и зато је савет да их попијете или поједете 10 минута након што сте их спремили. Опасност лети може да вреба и из рибе, која је исто лако кварљива само за два дана, а веома је важно млеко и млечне производе држати искључиво у фрижидеру и проверавати рокове трајања. Честа заблуда у вези са кварењем хране јесте да се такве намирнице лако препознају по мирису, боји, изгледу. Међутим, бактерије такве промене изазивају тек после дужег деловања, па често и наизглед исправна храна може да буде загађена, а самим тим и опасна по човека. Увек је боље спречити него лечити - каже Влајковићева.

ВОДА ПУНА ФЕКАЛИЈА! Базени и купалишта су РАЈ ЗА ГЉИВИЦЕ И ИНФЕКЦИЈЕ, ево на шта да ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

ВОДА ПУНА ФЕКАЛИЈА! Базени и купалишта су РАЈ ЗА ГЉИВИЦЕ И ИНФЕКЦИЈЕ, ево на шта да ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

ДРАМА НА ЛЕТОВАЊУ: Дете из Србије добило напад слепог црева, а онда се показало колико Грци воле Србе

ДРАМА НА ЛЕТОВАЊУ: Дете из Србије добило напад слепог црева, а онда се показало колико Грци воле Србе

Ево како да проверите да ли је МЕСО ПОКВАРЕНО! Пазите се током ВРУЋИНЕ, избегните ТРОВАЊЕ ХРАНОМ

Ево како да проверите да ли је МЕСО ПОКВАРЕНО! Пазите се током ВРУЋИНЕ, избегните ТРОВАЊЕ ХРАНОМ

Докторка посебно напомиње да је у летњем периоду малој деци најбоље увек спремати свежу храну како би се избегла било каква опасност. Најређа, али и најопаснија врста тровања изазвана је бактеријом клостридијом ботулинум, која се налази у конзервираној храни и која се може препознати по појави испупчења на конзерви, па на то треба обратити посебну пажњу.