Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛЕТО ЋЕ НАС ИЗНЕНАДИТИ! Директор РХМЗ открио какво нас време чека у наредна ТРИ МЕСЕЦА, ово је детаљна прогноза

28.05.2022. 12:16
Пише:
Србија Данас/Курир
Leto
Лето / Извор: Фото: Shutterstock

Како је навео, јун који је пред нама биће прилично топао и сушан.

Иако је за нама месец у којем је временска прогноза осцилирала, тачно се зна какви су нам климатски изгледи за предстојеће лето, и то конкректно за јун, јул и авгсут месец ове године.

Управо о њима је говорио проф. др Југослав Николић, директор РХМЗ.

НОВЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ ОД ЈЕСЕНИ! ДР ТРКУЉА: Пандемија није готова, очекује се нова бустер доза ТРАЖИ СЕ РЕШЕЊЕ И ЗА ОМИКРОН

НОВЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ ОД ЈЕСЕНИ! ДР ТРКУЉА: Пандемија није готова, очекује се нова бустер доза ТРАЖИ СЕ РЕШЕЊЕ И ЗА ОМИКРОН

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ! Србију чека ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ: Ако се налазите у овим деловима земље, НЕ ИЗЛАЗИТЕ НАПОЉЕ

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ! Србију чека ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ: Ако се налазите у овим деловима земље, НЕ ИЗЛАЗИТЕ НАПОЉЕ

СЛАВИМО ПРЕПОДОБНОГ ПАХОМИЈА ВЕЛИКОГ: Обичаји на овај дан су јасни, важно је да започнете посао, успех ће доћи

СЛАВИМО ПРЕПОДОБНОГ ПАХОМИЈА ВЕЛИКОГ: Обичаји на овај дан су јасни, важно је да започнете посао, успех ће доћи

Топао и сушан јун

Како је навео, јун који је пред нама биће прилично топао и сушан.

- Очекује се топао јун, са средњом јунском температуром ваздуха за до 2 степена изнад вишегодишњег просека, у интервалу од 20 до 23 степена у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 12 до 17 степени. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за јун бити од 24 до 26 степени у нижим пределима, а у планинским пределима од 14 до 20 степени, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 11 до 16 степени, а у планинским пределима од 5 до 10 степени - рекао је он и додао да се прогнозира од 13 (Пожега, Куршумлија) до 18 летњих дана (Неготин, Зајечар) у нижим пределима, у Београду 16, а на планинама до 5 дана (Златибор).

Како је навео, прогнозира се да ће јунска количина падавина бити испод просечних вредности у целој Србији, у нижим пределима бити од 50 до 70 милилитара, а на планинама од 70 до 100 милилитара, локално и више услед очекиваних конвективних развоја.

- Очекује се да у јуну број дана са падавинама у нижим пределима буде од 8 (Неготин) до 12 дана (Ваљево, Лозница) а у брдско-планинским крајевима од 10 (Црни Врх) до 13 дана (Златибор) - наводи он.

Ada Ciganlija
Ада Циганлија / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Топао и сушан јул у целој Србији

Професор Николић каже да се очекује топао јул, са средњом јулском температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека и са одступањем око 3 степена.

- Средња јулска температура ваздуха у интервалу од 23 до 26 степени у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 15 до 19 степени. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за јул бити од 30 до 32 степена у нижим пределима, а у планинским пределима од 20 до 24 степена, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 15 до 20 степени, а у планинским пределима од девет до 14 степени. Очекује се да број тропских дана буде у интервалу од 9 (Пожеги) до 15 (Зајечар, Ниш), у Београду 12, у нижим пределима - рекао је он и навео да се током јула прогнозира дефицит падавина у целој Србији.

- Прогнозира се да ће средња јулска количина падавина у нижим пределима бити од 45 до 70 милилитара, а на планинама од 60 до 90 милилитара, локално и више услед очекиваних конвективних развоја. Очекује се да у јулу број дана са падавинама у нижим пределима буде од 6 (Неготин) до 10 (Лозница, Пожега) дана а у брдско-планинским крајевима до 12 (Златибор, Копаоник) дана - рекао је Николић.

vrućina, voda, leto
врућина, вода, лето / Извор: Профимедиа

Топао и сушан август

Према речима директора РХМЗ-а овог лета очекује се топао август, са средњом августовском температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека и са одступањем до 3 степена. Средња августовска температура ваздуха имаће вредности од 23 до 25 степени у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 16 до 20 степени.

- Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за август бити од 31 до 33 степена у нижим пределима, а у планинским пределима од 20 до 26 степени, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 17 до 20 степени, а у планинским пределима од 11 до 15 степени - рекао је и навео да се очекује се да ће број тропских дана бити у интервалу од 11(на Палићу) до 17(у Нишу), 12 у Београду у нижим пределима, а на планинама до осам (Црни Врх).

Leto
Лето / Извор: Профимедиа/илустрација

Како каже, током августа се прогнозира количина падавина испод просечних вредности у целој Србији.

- Прогнозира се да ће средња августовска количина падавина у нижим пределима бити од 40 до 65 милилитара, а на планинама од 55 до 80 милилитара, локално и више услед очекиваних конвективних развоја. Очекује се да у августу број дана са падавинама у нижим пределима буде од шест (у Неготину) до 10 (Лозница и Сомбор) дана а у брдско-планинским крајевима до 13 дана (Златибор и Сјеница)-потенцијална опасност од суше - закључио је он.