Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Лето је поранило у априлу, а наредних месеци нас очекује ПАКАО: Погледајте детаљну прогнозу до септембра

02.05.2018. 12:16
Пише:
Србија Данас/ РХМЗС/Блиц
Leto
Лето / Извор: Профимедиа

Температуре ће бити изнад просека

Високе априлске температуре у Београду спремају нас за врело лето у целој Србији. Да ли се тренд пораста темепратура и климатски изазови настављају за предстојеће лето проверили смо са стручњацима метеорологије и климатологије.

Оно што се може очекивати овог лета, како каже метеоролог Ђорђе Ђурић, свакако су температуре изнад просека.

- У јулу и августу очекује се неколико топлотних таласа што подразумева прелазак температуре од 35 степени, док ће падавина бити у просеку за то доба године- каже Ђурић.

Међутим, како наводи Ана Савовић из Републичког хидрометоролошког завода ове године не очекујемо екстремно лето.

- Према подацима које за сада имамо очекује се топло лето и повремени топлотни таласи, али не у оној мери као 2017. године када је летњи период био други најтоплији у Србији.

devojke na plaži
девојке на плажи / Извор: Профимедиа

Одакле нам долазе таласи врућине и од чега зависе бурне климатске промене објашњава Ђурић.

-Осцилације зависе од процеса у атмосфери, а практично цела Европа се налази под топлим струјањима која долазе са севера Африке. Повремена освежења и пад темепратуре могућа су под утицајем влажне ваздушне масе са Атлантика што доноси и временске непогоде - каже он.

Падале ЛЕДЕНИЦЕ величине ораха, људи ЗАТЕЧЕНИ: Град ПОКОСИО ОВАЈ део Београда

Оно што забрињава стручњаке јесу високе температуре у континуитету последњих пар година.

- Глобални тренд је пораст темепратура и врло топла лета тако да високе температуре нису нешто са чим се нисмо сусрели пре, али оно што је карактеристично за последњих пар година и што утиче на пораст просечних темепратура јесу високе температуре у непрекидном низу почевши од 2003. године па 2007. године када је у Београду измерено паклених 43,6 степени заједно са 2012. годином када је проглашено најтоплије лето у Србији и од кад темепратуре настављају да расту- наводи Ђурић.

vreme
време / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

ЈУН 2018: Топлији и сувљи јун. Могућа појава топлотних таласа

Средња минимална температура ваздуха у јуну имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.9 степени у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха од 16.5, док се у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 26.9 степени.

Месечна сума падавина током јуна биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 25 mm у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 64 mm.

vreme
време / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

ЈУЛ 2018: Топлији и сувљи јул. Топлотни таласи.

Средња минимална температура ваздуха у јулу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, а у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 29.6 степени.

Месечна сума падавина током јула биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 13 mm у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 32 mm.

Априлска ВРЕЛИНА доноси ВРЕЛО ЛЕТО, али то није оно што ЗАБРИЊАВА стручњаке

vrućina
врућина / Извор: Профимедиа

АВГУСТ 2018: Наставак лета. Топлотни таласи. Топлији и мало сувљи август

Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, а у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30.9 степени.

Месечна сума падавина током августа биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 13 mm у односу на вишегодишњи просек. 

Vrućina, leto, toplo
Врућина, лето, топло / Извор: Профимедиа

СЕПТЕМБАР 2018: Продужетак касног лета. Просечно топао и мало сувљи септембар

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 23.8. Месечна сума падавина током септембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 17 mm у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 35 mm.

ОКТОБАР 2018: Просечно топао и просечно сув октобар. Михољско лето

Средња максимална температура ваздуха у октобру биће у границама вишегодишњег просека, а у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобру биће око 19.3 степени.

Месечна сума падавина током октобра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку вишим за око 2 mm у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 37 mm.