Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ОМИЉЕНИМ СРПСКИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА КОРОНА БРОЈКЕ РАСТУ: Да ли ће нека земља да се затвори, има ли разлога за бригу ?

16.07.2021. 07:13
Пише:
Србија Данас/Блиц
pasoš
пасош / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Ево шта кажу познаваоци ситуације

Погоршање епидемиолошке ситуације у појединим омиљеним летовалиштима туриста из Србије изазвало је бојазан да би уплаћена летовања могла да пропадну ако би поједине земље увеле рестриктивне мере. Ипак, стручњаци и познаваоци ситуације тврде да разлога за страх нема и да све за сада остаје исто.

ОСВЕЖЕЊЕ СТИГЛО У СРБИЈУ: Данас нигде без кишобрана, а ево колико ћемо још славити победу над високим температурама?

ОСВЕЖЕЊЕ СТИГЛО У СРБИЈУ: Данас нигде без кишобрана, а ево колико ћемо још славити победу над високим температурама?

ОЛУЈНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ У БЕОГРАД - СПРЕМА СЕ ПОТОП! Ново упозорење РХМЗ, ове делове Србије захватиће јак пљусак са грмљавином! (ФОТО)

ОЛУЈНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ У БЕОГРАД - СПРЕМА СЕ ПОТОП! Ново упозорење РХМЗ, ове делове Србије захватиће јак пљусак са грмљавином! (ФОТО)

НЕВРЕМЕ НАСТАВЉА ДА ПОТАПА СРБИЈУ: Још један град тешко погођен јаком олујом, РХМЗ поново упозорава (ФОТО)

НЕВРЕМЕ НАСТАВЉА ДА ПОТАПА СРБИЈУ: Још један град тешко погођен јаком олујом, РХМЗ поново упозорава (ФОТО)

- Тренутно се ни у једној земљи не најављује затварање, нити било шта слично. Грчки премијер је још пре неколико дана изјавио да затварања граница неће бити, као ни мера које би значајније могле да органиче туристе који долазе. Ова земља је дала огромне субвенције за туризам и нови притисак више не би могли да издрже, те сматрам да нема говора о новом затварању - објашњава директор ЈУТА Александар Сеничић.

Ипак, постоји услов за улазак који би, према његовом мишљењу, могао бити промењен ако се настави тенденција раста заражених у појединим земљама а да то буде компромис економији.

- Сматрам да промена за вакцинисане неће бити, а да би једина промена могла да се уведе за невакцинисане. Ако дође до промене ситуације, антигенски тестови би могли бити укинути, као релативно непоуздани, а као једини доказ за улазак у земљу третирао би се ПЦР тест као што је то био случај у неким претходним таласима - истиче Сеничић.

Он наглашава да су сви свесни да епидемиолошка ситуација може да се промени, али да затварање више не можемо очекивати.

Грчка

Грчка у последње време бележи четвороцифрене бројеве заражених сваког дана, туриста је све више, а из владе поручују да новог локдауна и затварања граница неће бити.

Маске су, као и код нас, потребне у затвореним јавним објектима и у јавном превозу. Ношење маски на отвореном није обавезно. Од првог јула је дозвољено окупљање 300 особа уместо дотадашњих 100.

Ресторани, кафићи и барови су отворени, али могу служити само госте који седе на отвореном, са до 10 гостију по столу. Они који чекају сто морају да носе маске.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

Групе до 20 посетилаца могу да уђу у археолошка налазишта, а групе до осам могу да посете музеје и затворене споменике. У оба случаја обавезне су маске и дистанцирање. Посетиоци догађаја на на отвореним просторима морају да носе маске. Плаже су отворене. Један сунцобран могу да користе две особе, а породице су изузете од овог правила.

У Грчку грађани Србије могу да уђу ако су примили другу дозу било које вакцине најмање 14 дана од тренутка уласка. Као доказ о прележаној инфекцији прилаже се позитиван тест урађен најраније пре месец дана и најкасније пре шест месеци. Улази се и са негативним ПЦР тестом не старијим од 72 сата или антигенским не старијим од 48 сати.

Туристи који иду у Грчку, дан пре поласка морају онлајн да попуне ПЛФ формулар (Passenger Лоцатор Форм).

У Грчкој позитивно само 0,07 одсто туриста

- За повећање броја заражених немојте кривити туристе - рекао је министар туризма Грчке Харис Теохарис.

- У првих десет дана јула, на улазима у Грчку је туристима урађено 105.609 спорадичних брзих тестова. Позитивно је било њих само 74 или 0,07 одсто. На друмским прелазима стопа позитивних била је 0,01%, на аеродромима 0,09%. Будите сигурни да Грчка нема проблем са границама и туристима. Дакле, Грчка је безбедна.

Турска

Иако је у Турској делта сој забележен у великом броју, они се и даље налазе у наранџастој зони по ЕЦДЦ.

У борби против делта соја, Турска је прошле недеље почела са давањем треће дозе вакцине. За сада су приоритет здравствени радници и старији од 50 година. Како летњу сезону не би препустила случају, Турска је и забранила летове из шест земаља са највећом стопом делта соја.

Што се тиче мера које важе у овој земљи, готово сва ограничења су укинута 1. јула.

Kleopatrina plaža u Alanji
Клеопатрина плажа у Алањи / Извор: Профимедиа

Тако, број гостију у ресторанима и на венчањима више није ограничен, али и даље морају да се придржавају мера дистанце. Отворене су све продавнице и услужне делатности, осим барова са наргилама. Концерти и фестивали могу да се оџавају и напољу и унутра, али је музика дозвољена само до поноћи иако је укинут полицијски час.

За улазак у Турску потребно је да будете ревакцинисани било којом вакцином најмање две недеље, да имате потврду о прележаној инфекцији не старију од 180 дана, негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или антигенски не старији од 48 сати.

У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је да се електронски региструјете на сајту Министарства здравља.

Хрватска

Број заражених у суседној земљи расте, али она је и даље узеленој ЕЦДЦ зони. Председник Удружења путничких агенција при Хрватској привредној комори Борис Жгомба напоменуо је да у Хрватској, нажалост, још није завладала свест о томе да је ситуација озбиљна, као и да Хрватска не може мирно да гледа шта се догађа у другим туристичким земљама на југу Европе.

У Хрватској су од 1. јула ступила на снагу блаже мере, а односе се пре свега на особе са ковид сертификатима. Особе које су вакцинисане, које су прележале ковид-19 или су негативно тестиране могу да учествују на догађањима без или уз смањен обим придржавања посебних епидемиолошких мера.

Trogir, Hrvatska
Трогир, Хрватска / Извор: Профимедиа

Јавни догађаји, окупљања и свечаности свих врста могу трајати најдуже до поноћи, осим ако се ради о јавном догађању или окупљању на којем учествују само особе са ЕУ дигиталном ковид потврдом. Продаја алкохола забрањена је после поноћи.

У Хрватску могу да уђу држављани Србије који су пре макар 14 дана прилили другу дозу било које вакцине, имају позитиван тест не старији од шест месеци као доказ о прележаној инфекцији или негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, односно антигенски не старији од 48 сати.

Египат

Број заражених у овом популарном српском летовалишту је у константном паду, а њихови званичници тврде да делта сој још увек није прешао границу ове северноафрике земље.

Египту су маске обавезне у свим затвореним јавним просторима, јавном превозу и таксијима. Кршање ове мере се плаћа. Такође постоје стриктна ограничења јавних окупљања, а хотели, ресторани и кафићи су смањили капацитете за примање гостију и увели посебне санитарне мере. У Египат је из Србије могуће ући са било којом вакцином ако је прошло најмање две недеље од друге дозе или са негативним ПЦР тестом не старијим од 72 сата.

Црна Гора

Ни у овој земљи суседу делта сој још увек није откривен. Корона бројке су нешто веће, али чини се, још увек нема разлога за страх.

Прошлонедељни пораст инфекција од пет одсто није забринуо здравствене власти, па су од ове седмице ублажене неке мере. Оне подразумевају дуже радно време у кафићима и живе музике на отвореном и повећање дозвољеног број навијача на спортским догађајима са 10 на 30 одсто укупног броја седишта.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

Држављани Србије у Црну Гору могу да уђу без ограничења.

Судећи по свему овоме, летовање у свакој од ових земаља није под знаком питања и дефинитивно је, као и за све, најбезбедније за вакцинисане грађане.