Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЕВО ЗАШТО ЈЕ БОЉЕ ЛЕТОВАТИ У СРБИЈИ, НЕГО У ХРВАТСКОЈ ИЛИ У ЦРНОЈ ГОРИ: После овога никада нећете пожелети да путујете ван наше земље!

28.07.2023. 19:29
Пише:
Србија Данас
letovanje
летовање / Извор: Фото: Shutterstock

Наша земља пружа много боље услове за летовање и одмор него оне које имају море.

Иако се под летовањем подразумева одлазак на море, а за грађане Србије то значи и у иностранство, и наша земља пружа огромне и предивне могућности за летовање, које не само да се може поредити са, на пример хрватским или црногорским приморјем, већ их и надмашује у својој лепоти и условима.

ВАЖНО Ове ствари треба да понесете на базен у Београду: Без њих не полазите иако је улаз бесплатан

ВАЖНО Ове ствари треба да понесете на базен у Београду: Без њих не полазите иако је улаз бесплатан

ОВО ЈЕ НАЈТОПЛИЈИ ЈУЛ У ПРОТЕКЛИХ 120.000 ГОДИНА: "Застрашујуће је! А то је само почетак."

ОВО ЈЕ НАЈТОПЛИЈИ ЈУЛ У ПРОТЕКЛИХ 120.000 ГОДИНА: "Застрашујуће је! А то је само почетак."

"БУКВАЛНО СУ ИМ СЕ КУЋЕ СРУШИЛЕ" Страшне последице невремена у Бачкој Паланци - поломљено пола милиона стабала током олује

"БУКВАЛНО СУ ИМ СЕ КУЋЕ СРУШИЛЕ" Страшне последице невремена у Бачкој Паланци - поломљено пола милиона стабала током олује

Језера

Тако, на пример, Сребрно језеро пружа могућност за одмор на најлепшој плажи у Србији.

Ово језеро је и добило име по својој бајковитој боји која настаје када током поподневних тренутака зраци сунца у води праве сребрне одсјаје. 

Туристичка сезона овде траје већ од почетка априла, када је на хрватском приморју осим пекара и супермаркета мало тога отворено, па све до краја септембра. 

За разлику од црногорског или хрватског приморја где ће туристи ретко наћи део плаже који је "слободан" и где не могу користити своје мобилијаре, већ само оне који се папрено наплаћују, на Сребрном језеру први део плаже је прекривен шљунком и слободан за постављање сунцобрана и лежаљки, док је други закупљен од стране кафића и поседује сунцобране и лежаљке који се наплаћују. Ову плажну опрему ћете изнајмити за 500 динара, у шта спадају две лежаљке и два пића. Ове цене, ако се упореде са онима у Црној Гори и Хрватској су заиста готово симболичне. 

Други део плаже нуди одмор на трави и под густим крошњама дрвећа што је на каменитим обалама Црне Горе или Хрватске мисаона именица. 

На Сребрном језеру вода при уласку је веома плитка, што је огромна погодност за све оне породице који летују са малом децом

Осим купања и сунчања Сребрно језеро нуди могућности и за неке друге активности. Тако да, на пример, можете изнајмити педалину и истражити лепоте језера и његове околине уз, готово симболичну цену вожње од 500 динара по сату. Не би требало напоменути да су цене на црногорском или хрватском приморју много веће. 

Од других активности које су у понуди овог "српског мора" ту је свакако крстарење Дунавом где се може обићи Голубачка тврђава, Рамска тврђава, ушће реке Пек, познатије као Златни Пек, које у свом кориту има честице злата.

А ту су и терени за одбојку, баскет, фудбал, тенис, као и играоница на отвореном намењена најмлађим посетиоцима.

Да не спомињемо да је удаљеност, односно близина Сребрног језера још једна погодност која замењује напорно путовање до Црне Горе или Хрватске. Удаљеност ове дестинације од Београда је 115 километара, од Новог Сада 200, а Ниша 224 километра. 

Сребрно језеро је тек почетак понуде за летовање које нуди наша земља и која се не само може мерити са црногорском или хрватском понудом већ је и надмашује. 

Од других егзотичних српских дестинација које имају предности над летовањем у иностранству ту је, наравно, Перућац.

perucac
перуцац / Извор: Фото: Профимедиа

Ово језеро је идеално не само за купање већ и за риболов, а све захваљујући њеном одржавању и сталном чишћењу. 

Простор намењен купачима оивичен је бовама што гарантује безбедност. Додатно осигурање су и спасилачки чамци, као и спасиоци који будно мотре да не дође до инцидента. 
Перућачко језеро поседује плажу, на којој се налазе понтони са базенима за децу. Поред плаже се налазе тушеви и скакаонице. И овде је, попут Сребрног језера, могуће изнајмити педалине, чамце или околину обићи бродом који саобраћа сваког дана и који води од језера Перућац, па све до Вишеграда. На плажи се налази и предиван ресторан, у коме можете испробати најквалитетнија традиционална српска јела.

Осим хотела, апартмана и етно смештаја које нуди Перућац ту су и изузетно популарне су кућице смештене на самом језеру, које вам нуде могућност да своја буђења употпуните погледом на предивну водену површину.

Све ово сви они који су у Црној Гори или Хрватској смештени по разноразним гаражама са погледом на зид кухиње или нешто још горе могу само да сањају. 

Перућац је од Београда удаљен свега 167 километра, што је још једна предност у односу на удаљену Хрватску или Црну Гору.

Још једна од прелепих летњих дестинација у Србији свакако је и магично Златарско језеро са веома атрактивниним резерватом природе Увац у близини.

Пространа водена површина, изузетна природна богатства, бројне активности које су доступне, као и широка понуда угоститељских и смештајних објеката сигурна су гаранација да ћете у овом делу Србије провести савршене летње одморе. 

Осим уређене плаже која нуди многобројне атракције ту је и понтонска плажа која пружа одмор након купања у изузетно бистрој језерској води.

Ово језеро је пловно целим својом површином што пружа могућности за истраживањем и уживањем у пловидби. 

А ту је и низ дивљих плажа, које пружају мир и нешто интимније уживање у споју водене површине и природних лепота.

uvac
увац / Извор: Фото: Профимедиа

Осим апартмана, хотела или смештаја у етно селима, овде туристи имају и могућност да буду гости бројних сеосоких домаћинстава  која су савршена за потпун одмор. Ако се само сетите свих оних прича о непријатностима које су наши туристи доживљавали у Црној Гори или Хрватској од стране домаћина, онда ова делује као нестварна бајка. 

Бање

Од могућности за летовање у Србији треба издвојити и бање. Ту је пре свега, чувена Врњачка Бања у коју се већина гостију увек радо враћа. 

Врњачка Бања у својој понуди има затворене и отворене базене, бројне велснес и спа програме, а ту су у романтичне шетње кроз Врњачки парк док густе крошње древног дрвећа штите од жарког сунца.  Ово је опет нешто што је у Црној Гори или Хрватској тешко могуће.

За оне са мало више авантуристичког духа Врњачка Бања нуди и шетње по околним планинама и нетакнутој природи

vrnjacka
врњацка / Извор: Фото: Профимедиа

А ту си фестивали попут Ловефеста, у августу, на коме се ђуска до раних јутарњих сати, као и Врњачки карневал - манифестација која спаја различите културе и у Врњачку Бању доноси врелу атмосферу Латинске  Америке. Траје током пет јулских дана, када се одражава низ концерата, маскенбал и представа. 

Планине

zaovine
заовине / Извор: Фото: Профимедиа

Ако не подносите летње врућине у граду одлична идеја за одмор јесу и планине у Србији.

Тара, Копаоник, Дивчибаре, Стара планина, Фрушка Гора су у летњим месецима далеко повољније када су у питању цене, а нуде прави одмор који је на хрватском или црногорском приморју, усред туристичке сезоне немогућ.

Дрина

drina
дрина / Извор: Фото: Профимедиа

А ко је за мало активнији одмор увек може да оде на Дрину и да узме учешћа у Дринској регати. Ту је затим и могућност риболова дуж 60 километара тока Дрине кроз Бајину Башту који је,због своје чистоће, идеалан за све риболовце, који желе да улове неку од 47 рибљих врста: пастрмка, скобаљ, клен, мрена. 

Кањониг, бициклизам или јахање су још неке од авантура које пружа овај крај Србије. 

Предност летовања у Србији

Предности одмора у Србији су близина дестинација, мање гужве, ниже цене, нетакнута природа, чистија вода, ваздух, мање врућине и ниже температуре, осећај гостољубивости и да си међу својима. 

Летовањем у Србији избегавамо не само дуго и мучно путовање на екстремним температурама, већ и дуготрајно и заморно чекање на граничним прелазима. А за оне који се одлуче да на одмор ван Србије иду авионом, они се суочавају са бројним и веома извесним одлагањем и отказивањем летова, као и губљењем пртљага

Све цене у Србији су ниже, него у иностранству. Од смештаја, до садржаја, хране и забаве. А услуга је често боља. 

Летовање у Србији пружа све оно што одмор на Хвару или у Будви не нуди.