Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЛИЧНО ЋУ РЕШИТИ ПРОБЛЕМ" Заев оштро реаговао на претње хуманом албанском лекару који жели да волонтира у Србији

19.03.2021. 18:20
Пише:
Србија Danas/Kurir/Kosovo-online.com
Zoran Zaev
Зоран Заев / Извор: Фото: Профимедиа, Приватна архива

Зоран Заев, премијер Северне Македоније, каже да ће лично разговарати са анестезиологом др Абдулџелалом Есатијем (67) из Теарца код Тетова, чијој породици прете смрћу јер жели да волонтира у Србији

Заев истиче да ће заштитити породицу Есати, а доктора замолити да помогне у борби против ковида-19 у некој од болница у Северној Македонији.

Специјалиста педијатрије упозорава: Ако деци дајете АНТИБИОТИКЕ ово МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

Специјалиста педијатрије упозорава: Ако деци дајете АНТИБИОТИКЕ ово МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

ШАЛОМ ПРОТИВ КОВИДА: Самохрани отац данима дисао уз помоћ апарата, а ево како је савладао вирус (ФОТО)

ШАЛОМ ПРОТИВ КОВИДА: Самохрани отац данима дисао уз помоћ апарата, а ево како је савладао вирус (ФОТО)

РИГОРОЗНЕ МЕРЕ ПРЕД ПРАЗНИКЕ: Кризни штаб захтева пооштравање пред Ускрс, разматра се ЈЕДНА НОВИНА!

РИГОРОЗНЕ МЕРЕ ПРЕД ПРАЗНИКЕ: Кризни штаб захтева пооштравање пред Ускрс, разматра се ЈЕДНА НОВИНА!

- Лично ћу разговарати са доктором Есатијем да видим какве су то претње. Жао ми је што се то дешава, Тетово је пример суживота више нација и ми ћемо показати да је Северна Македонија држава где сви могу заједно и мирно да живе, и Македонци, и Албанци, и Срби, и Власи, и Турци... Нажалост, у сваком друштву има појединаца који не мисле тако, па и прете на најгори начин. Лично ћу се позабавити овим случајем. Да то решимо - каже Заев.

Председник Владе Северне Македоније истиче и да му је драго што је др Есати показао да је пре свега човек и зато ће га његова држава ангажовати да помогне у борби против коронавируса.

zoran zaev
зоран заев / Извор: Профимедиа

- Драго ми је што се кроз речи др Есатија још једном потврђујемо колико смо мали регион, колико смо повезани у Југоисточној Европи и колико волимо једни друге, без разлике да ли смо Македонци, Албанци, Срби, Бошњаци или било која друга нација. И сви треба да подржимо сарадњу на сваком подручју. Једино потизивно из ове пандемије јесте да смо показали, као што је то учинио др Есати, да смо пре свега људи, који желимо једни другима да помогнемо и да побољшамо живот и здравље свих. Лично ћу потражити доктора Есатија јер нам реално треба сваки лекар, а посебно анестезиолог, а замолићу га да нам помогне у некој ковид болници - истиче Заев.

АЛБАНСКОМ ЛЕКАРУ ВЕЛИКОГ СРЦА ПРЕТЕ СМРЋУ

Доктор Абдулџелал Есати (67), познатији као др Џеки, Албанац из Теарца код Тетова је и званично, пре неколико дана, писао председнику Александру Вучићу тражећи да волонтира у Србији и тиме се одужи српском народу. Желео је да волонтира и у Северној Македонији, али у два наврата није добио никакав одговор, а добровољно би помогао у борби против пошасти и у било којој другој држави некадашње СФРЈ.

Подсетимо, др Џеки, је испричао да има само једну жељу, а то је да као анестезиолог волонтира у ковид болници у Србији, и од тада заједно са члановима породице добија силне претње, углавном од њихових сународника.

- Хиљаде и хиљаде поруке је мој син, који иначе специјализира анестезиологију, добио преко друштвених мрежа, у којима нам прете. Има ту и порука да ће нас убити, да ћемо остати без главе, да ће ми ћерку силовати. А о увредама и вулгарностима тек да не причам - каже др Џеки.

Анестезиолог, који је од јануара пензионер, а пре тога је радио 35 година у болници у Тетову, каже да његова супруга и он ипак нису уплашени, али јесу разочарани.

Abduldželal Esati
Абдулџелал Есати / Извор: Фото: Приватна архива

- Имам сина, ћерку, четворо малолетне унучади, а сви су престрашени и страхују за своју безбедност. Ми смо обични људи, живимо у малом месту, у коме се сви знамо, нико никада кућу не закључава, а сада су сви моји преплашени и брини да ли ће нас неко напасти усред ноћи. Претње стижу углавном од Албанаца са свих страна, из Куманова, Скопља, Гостивара.

Како каже, не каје се што је испричао да му је једина жеља у животу да волонтира у Србији. 

- Не кајем се и не мењам своје ставове, јер ја људе не делим по нацији и вери. Космополита сам и СФРЈ, а пре свега Србија, ме је задужила јер ми је пружила руку кад ми је било најтеже. Специјализирао сам анестезиологију и реаниматологију на Војномедицинској академији у Београду и дан-данас сам добар пријатељ са многим колегама с ВМА и из Србије – каже он.

Подсетимо, др Џеки је рекао и да пише ћирилицом, говори српски, а има и почасну чланску карту Заједнице Срба у Северној Македонији.

- Кад ми је било најпотребније, Србија ми је пружила руку, образовала ме, социјализовала. И моја жеља, једина која ми је остала још до краја живота, јесте да се Србији, а и српском народу, моја породица и ја на неки начин одужимо. Мада то никада нећемо моћи уистину. У ово време анестезиолози су више него икад потребни, на првој су линији одбране, а свугде их је мало. Желим да дођем у Србију и волонтирам у ковид болници. Где год, у планину - у планину. Хотел с пет звездица не тражим, идем из хуманих разлога и битно ми је да могу да помогне – истакао је раније за др Џеки.