Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Место у ком све врви од забаве и културних догађаја: Манифестација на прегршт - време је да се крене у Љиг (ВИДЕО/ФОТО)

21.05.2021. 14:03
Пише:
Србија Данас
Ljig
Љиг / Извор: Фото: Приватна архива

Неке од манифестација у Љигу трају и више од педесет година.

Општина Љиг има повољан саобраћајни положај. Траса магистралног пута М-22 познатији као Ибарска магистрала, пролази средишњим делом општине и повезује је са великим делом Србије, као и са Црном Гором.

Регионални пут Р-202 повезује Љиг са Ваљевом, као центром Колубарског округа, али и даље са Осечином и Лозницом у подрињском делу Србије. С друге стране, то је веза са Аранђеловцем, Шумадијом и долином Велике Мораве.

Економски план за боље Владимирце: Низ пројеката за боље сутра – стижу инвеститори, бањски комплекс, а следи и енергетска транзиција (ВИДЕО/ФОТО)

Економски план за боље Владимирце: Низ пројеката за боље сутра – стижу инвеститори, бањски комплекс, а следи и енергетска транзиција (ВИДЕО/ФОТО)

Како да нам живот буде лепши и бољи: Општина Владимирци има сјајан "рецепт" за просперитет (ФОТО)

Како да нам живот буде лепши и бољи: Општина Владимирци има сјајан "рецепт" за просперитет (ФОТО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

Као општина са дугом историјом и богатим културним наслеђем, гостољубивим и вредним домаћинима, општина Љиг броји мноштво манифестација које посећује велики број туриста, претежно из Србије, али и из читавог региона како би били део величанственог помена на прошла времена, традицију и време у коме су живели наши стари. Неке од манифестација трају и више од педесет година.

Ово су само неке од манифестација којима се општина Љиг поноси

Златна рајачка лисица

Ловачко удружење "Рајац" из Љига организује лов на "Златну рајачку лисицу" са псима гоничима на обронцима Рајца. То је једна од најстаријих манифестација тог типа са обиљем пратећих садржаја, попут одстрела дивљег вепра, јамарења штеточина, такмичења у гађању глинених голубова и слично.

Меморијал Чика Душко Јовановић

На Рајцу се одржава такмичење у планинарском оријентационом кросу, у организацији планинарског друштва Победа из Београда.

Косидба на Рајцу

Сваке године, у недељу по Петровдану, одржава се традиционана туристичка манифестација Косидба на Рајцу. Ово је највећи и најпосећенији туристички догађај у ближем региону. Предствља међународно Куп такмичење косача, победника на својим локалним такмичењима. Читав концепт манифестације негује успомену на некадашњи начин живота у планинским сточарским крајевима и слави солидарност, рад и традицију.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Љишке културне вечери 

Током седмице која претходи Косидби на Рајцу, Градска библиотека из Љига традиционално организује вишедневни догађај "Љишке културне вечери". Током неколико дана Љижани и посетиоци Љига могу уживати у разноврсном културно-уменичком и забавном програму. Поред гостујућих извођача, важан део програма је представљање младих и неафирмисаних уметника и деце љишког краја.

Моравачко ћемане

Моравачко ћемане је сабор и такмичење виолиниста из Љига и околине. Одржава се у селу Моравци под покровитељством општине Љиг.

Дан чистих планина на Рајцу 

Планинарски клуб Победа организује Трофеј града Београда у планинарству и вишебоју: пешачење и планинарење, планинарска оријентација, планинско трчање, планински бициклизам, надвлачење конопца и оријентиринг. У оквиру ове манифестације одржава се акција чишћења Рајца и околине.

Хаџи-Ђерини дани

Манастир Светог Архангела Гаврила из Мораваца организује вишедневну манифестацију посвећену архимандриту Герасиму и његовом значају за народ Љига и Србије у Првом српском устанку. У оквиру овог догађаја одржава се Свечана академија, тематске књижевне вечери и концерти и остали културни-уметнички садржаји који славе историју и традицију нашег краја. Такође, у склопу манифестације одржава се и тематска ликовна колонија.

Владимир Илић из туристичке организације Љиг рекао је да у Љигу има око десет манифестација међу којима су неке и међународне.

- Оне које су новијег датума јесте "Крчкање на тргу", то је гастрономска манифестација која се одржава баш у насељу Љиг и то је једна веома интересантна и посећена манифестација - наводи Владимир и додаје:

- Поред ове манифестације, на Рајцу се одиграва неколико манифестација попут ловних "Златна рајачка лисица" која се одржава већ 30 година, када је реч о планинарским манифестацијама, ту се истиче "Дан чистих планина на Рајцу" ова манифестација се одржава у септембру и то манифестација која окупља на стотине учесника у планинарској оријентацији и бициклизму. Ту је и "Меморијал Чика Душко Радовић" која је такође планинарска манифестација међународног карактера на Рајцу - објашњава Владимир Илић из туристичке организације Љиг.

Пројекат је финансиран из буџета општине Љиг. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.