Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАЗНЕ ЗА НЕСАВЕСНЕ ВЛАСНИКЕ ПАСА СУ ПАПРЕНЕ! Уколико не марите где ваш љубимац врши нужду, ПЛАТИЋЕТЕ ДЕБЕЛО

12.07.2023. 11:31
Пише:
Србија Данас/М.Р.
Pas, vlasnik
Пас, власник / Извор: Профимедиа

Закон јасно каже да је забрањено је држање паса и мачака и остављање истих без надзора држаоца на балкону, тераси и лођи која припада стану.

Када причамо о домаћим животињама, са сигурношћу можемо рећи да живимо у друштву где се неретко сусрећемо са љубитељима паса и мачака, те је велики број грађана власник бар једног од ових доброћудних животиња. 

ДОКТОРКА САВЕТУЈЕ: Витамин Д је неопходан за здравље, а најбоље да је узимати у овој комбинацији!

ДОКТОРКА САВЕТУЈЕ: Витамин Д је неопходан за здравље, а најбоље да је узимати у овој комбинацији!

ПАЗИТЕ У КАКВОМ КУПАЋЕМ СТЕ НА ПЛАЖИ Казне пљуште због оскуднијег одевања, код комшија због овог спремите 600 евра (ФОТО)

ПАЗИТЕ У КАКВОМ КУПАЋЕМ СТЕ НА ПЛАЖИ Казне пљуште због оскуднијег одевања, код комшија због овог спремите 600 евра (ФОТО)

ВЕЋ У 6 САТИ РЕКОРДНИХ 20 СТЕПЕНИ! А ТЕК ЋЕ ПОСТАТИ НЕСНОСНО ВРУЋЕ! Издат наранџасти метео-аларм, ускоро и до 40 СТЕПЕНИ

ВЕЋ У 6 САТИ РЕКОРДНИХ 20 СТЕПЕНИ! А ТЕК ЋЕ ПОСТАТИ НЕСНОСНО ВРУЋЕ! Издат наранџасти метео-аларм, ускоро и до 40 СТЕПЕНИ

На инстаграм страници сербиаливе_београд, данас је осванула једна духовита објава, где се једна персона пожалила на комшију, који не мари где његов љубимац врши нужду, те је замолио остале станаре да му помогну и пробају заједничким снагама да реше овај проблем.

Poruka
Порука / Извор: фото: printscreen/instagram/serbialive_beograd

Колико год да је ова "порука" можда и смешна, свакако треба имати емпатије и за друге станаре, којима ово заиста представља велики проблем, те смо одлучили да издвојимо неке од битних законских чињеница, које прописује наша држава, а тичу се управо кућних љубимаца и обавеза о њиховом узгоју, понашању у јавности, нези и бризи о њима.

ОДЛУКА О ДРЖАЊУ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА И КУЋНИХ ЉУБИМАЦА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА

Овом одлуком Закон одређује места и просторе у којима се могу држати домаће животиње и кућни љубимци у некомерцијалне сврхе, место и начин извођења кућних љубимаца, а нарочито паса и мачака на јавне површине, организовање зоохигијенске службе и обезбеђивање прихватилишта за напуштене животиње, на територији града Београда.

Пас и мачка, у складу са одредбама ове одлуке, могу се држати у следећим просторима:

- Стану у стамбеној згради, дворишту стамбене зграде, породичној кући, дворишту породичне куће.

- Заједничком дворишту породичне куће, дворишту са већим бројем породичних кућа.

Међутим, Закон јасно каже да је забрањено је држање паса и мачака и остављање истих без надзора држаоца на балкону, тераси и лођи која припада стану.

Пси и мачке се могу држати и у заједничким просторијама стамбене зграде, као што су перионица, просторија за сушење рубља, просторија за рад органа управљања зградом и просторија за смештај опреме за текуће одржавање зграде.

Међутим, да би се то догодило, потребно је добити сагласност свих власника станова и посебних делова зграде.

Ова сагласност подразумева да сви станари пристану на присуство кућних љубимаца у заједничким просторијама.

Дозвољено је увођење паса и мачака у лифт стамбене зграде уколико је празан.

Приликом коришћења лифта, степеништа и ходника стамбене зграде, пас мора бити на повоцу под непосредном контролом држаоца.

Извођење кућних љубимаца на површине јавне намене и површине у јавном коришћењу

На улицама можемо видети власнике који су пустили своје псе да се слободно шетају, не ставивши им корпицу на њушку. Такве несавесне власнике можемо пријавити и они ће сносити санкције.

На јавне површине могу се изводити пси који су вакцинисани против беснила и трајно обележени у складу са законом којим се уређује ветеринарство.

Држалац животиње, као и лице које изводи пса на јавну површину, дужан је да пса изводи на повоцу, такође, власник одговара под пуном правном одговорношћу за понашање свог љубимца.

Опасног пса на јавну површину могу изводити само пунолетна лица, и то на поводнику и са заштитном корпом на њушци, а са собом морају да понесу потврду за пса издату у складу са посебним прописом.

У поступку издавања сагласности, опасан пас се упућује код овлашћене ветеринарске организације ради обављања прегледа и провере да ли је пас вакцинисан и трајно обележен, а све о трошку власника, након тога, добија се сагласност да се опасан пас може изводити на јавне површине,и та сагласност се издаје на период од 15 дана.

Пас се може пуштати са повоца да се слободно креће само у парку и на другој јавној зеленој површини у времену од 22.00 сата до 09.00 сати следећег дана, у периоду летњег рачунања времена, односно, у времену од 20.00 сати до 10.00 сати следећег дана, у периоду зимског рачунања времена.

Забрањено је пуштати пса са повоца да се слободно креће у делу парка и друге јавне зелене површине, у којем се налази уређено дечје игралиште, као и у делу под цветним засадом.

Уколико пас или мачка, приликом извођења, на било који начин испрља јавну површину, власник, односно лице које изводи пса или мачку, обавезан је да испрљану површину без одлагања очисти.

НАДЗОР

Надзор над спровођењем ове одлуке врши организациона јединица Градске управе града Београда надлежна за комуналне послове.

Власник животиње дужан је да комуналном инспектору и комуналном полицајцу омогући неометано вршење послова, омогући приступ објектима и животињама, стави на увид сва потребна документа и у остављеном року достави потребне податке и поступи по налогу.

КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ

Власник, који не поштује ове провисе, казниће се новчаном казном у износу од 2.500,00 до 75.000,00 казниће се за прекршај физичко лице ако:

  • Држи пса или мачку у заједничким просторијама стамбене зграде без претходно прибављене сагласности свих власника станова и посебних делова зграде
  • Изводи пса на јавну површину без поводника
  • Испрљану површину не очисти без одлагања
  • Уводи псе и мачке у објекте из става
  • Његовог опасног пса на јавне површине изводи лице које није пунолетно; ако изводи опасног пса без поводника, заштитне корпе на њушци и потврде за псе
  • Изводи опасног пса на јавну површину без претходно прибављене сагласности, потврде за псе и важеће пријаве за учешће на изложбу
  • Не омогући комуналном инспектору и комуналном полицајцу неометано вршење послова, односно приступ објектима и животињама, не стави стави на увид сва потребна документа и у остављеном року не достави потребне податке и не поступи по налогу

Ово су само неке од одредаба који наш Закон прописује, а са чиме се најчешће сусрећемо и већина је у дилеми како поступати у оваквим ситуацијама.

Свакако, предлог је да пре свега покушамо проблем да решимо конструктивним разговором са власником љубимца, те ако баш немамо избора, да се позовемо на Закон.