Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МАЈОР ПОЛИЦИЈЕ ОТКРИВА: Потрага за малом Данком креће ОВИМ ПРАВЦЕМ, једна ствар је НЕОПХОДНА како би се девојчица вратила кући!

31.03.2024. 22:05
Major policije
Мајор полиције / Извор: Printscreen/Pink

Мајор полиције Бојана Отовић Пјановић говорила је у Хит Твиту о нестанку Данке Илић (2), и том приликом открила како тече потрага за девојчицом која је нестала у Бору у уторак у 13.45 сати.

Она је рекла у ком правцу се даље иде са потрагом за несталом девојчицом.

- Па прво што бих рекла је да су полицијски службеници Министарства унутрашњих послова од самог почетка пријавили догађај који се десио, предузели све неопходне мере и радње на проналаску девојчице, да бисмо потврдили релевантност саме пријаве, пре него што би се и активирао добро познати систем за хитну интервенцију - рекла је на самом почетку, па наставила:

- Наравно то, пошто је, данас сам баш чула пар коментара, гранични прелази, читамо натписе у новинама, она је могла прећи границу са Бугарском, то је сат времена одатле. Активирање овог система не значи да припадници Министарства унутрашњих послова не предузимају друге обавезне мере и радње које се предузимају... И у сличном па и у овом. Значи, ми, када кажем при испитивању веродостојности пријаве о нестанку детета, то је низ мера које се предузимају да видимо да ли је апсолутно неопходно активирати систем проналаска који је 23. октобра прошле године стављен у употребу - рекла је и додала:

- Што значи да су налози за појачану граничну контролу преласка граница у свим правцима истог тренутка дати, а након испитивања веродостојности и стављања на снагу наведене платформе су предузети и предузимају се и друге мере.

- Када кажем предузимање свих неопходних мера, ми у овом тренутку преиспитујемо сваку чињеницу као да има основана сумња, а не основ сумње на најмањи ниво подозрења да је неко сумњив за неко кривично дело. Видели сте и у вашој најави да се радила и контрола канала који одводи воду из Борског језера у фабрику "Зијин", зато што се у самом кругу породичне куће налази управо та једна шахта, да бисмо избацили сумњу да уопште евентуално и најмањи ниво подозрења да се можда тело налази због евентуалних кривина итд.

Major policije
Мајор полиције / Извор: Printscreen/Pink

- Значи, оно што су стручњаци овом приликом, заиста морам да кажем јер сам поносна на управу криминалистичке полиције и на Министарство унутрашњих послова, на спремност професионалаца да буду присутни на терену, да се не штеде... моје колеге из управе криминалистичке полиције и полицијске управе у Бору су и сада на послу. Мени је жао што сам морала данас да их напустим и да дођем овде. Они и даље раде, од начелника управе криминалистичке полиције који је буквално у сваком тренутку на телефонској вези, до начелника службе за сузбијање криминала, Немање Ђурана који носи највећи терет свега овог у смислу организације, координације и извештавања, што је негде код нас припадника Министарства унутрашњих послова веома битно, а да не помињем министра који је и својим непосредним присуством са начелником Ђураном и начелником Полицијске управе Бор, начелницима ОКП-а и целокупним тимовима професионалаца који су дошли са територије целе Србије, био на непосредном поступању и лично, као човек и професионално, извршио непосредан увид и учествовао и у претрази терена са свима нама, несебично да бисмо добили или елиминисали онај најмањи основ подозрења да нам се нешто не би десило или пропустили - рекла је и додала да и даље квадови обилазе и хеликоптери надлећу терен.

- Ради се преиспитивање свих чињеница и околности и морамо одрадити реконструкцију догађаја да бисмо били сигурни како је могло доћи да дете са одређене површине простора напусти круг простора и тако даље... - рекла је.

Она је рекла да је снимак добијен јуче и да су сви у року од пет минута били на месту на којем треба проверити снимак.

Major policije
Мајор полиције / Извор: Printscreen/Pink

Упитана о даљем правцу истраге Отовић Пјановић каже да је истрага обимна и да на њој раде оперативци, оперативна анлитика и многи други.

- Ја не волим да причам које су то мере које предузимамо, о томе нећу говорити, рећи ћу само да се предузимају све мере и радње на елиминацији свих основа да се неко може довести у везу са извршењем кривичног дела - рекла је мајор.

Према њеним речима, у овом случају испуњени су сви захтеви за активирање система ''Пронађи ме''.

У емисији је пуштен снимак на којем се види девојчица која личи на Данку, а која је у пратњи две жене, које говоре на румунском.

Отовић Пјановић је рекла да се у пракси показало да платформа има своје велике предности.

- Наравно да је пуштање снимка ишло уз координацију... Ја не могу говорити о детаљима, сви смо јутрос радили до пола пет, лично смо контактирали тог господина који је начинио снимак - открила је Отовић Пјановић.

Како је рекла, што се тиче објављавања снимка, систем се мора алармирати.

- У интересу је да се бавимо проналаском девојчице. Ми ћемо својим радом показати да гостујемо у емисијама, јер имамо шта да кажемо, наши резултати говоре о томе. Руководство никада не би урадило нешто исхитрено - казала је Отовић Пјановић.

Извор: Србија Данас/Курир