Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАЛИ БОРЦИ НЕ ОДУСТАЈУ: Од ковида се у Београду лечи скоро 20 ДЕЦЕ, лекари се грчевито боре за њихове животе!

20.04.2021. 07:16
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
beba
беба / Извор: Профимедиа/илустрација

На Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" опоравио се дечак од 11 година који је, такође, имао тешку клиничку слику и развио симптоме као одрасли човек

Само у педијатријским установама у Београду, у којима се збрињавају деца заражена корона вирусом налази се скоро 20 малишана.

ПРЕВРТЉИВИ АПРИЛ НАСТАВЉА С КИШОМ: Биће и ветра и сунца, а понегде и снега

ПРЕВРТЉИВИ АПРИЛ НАСТАВЉА С КИШОМ: Биће и ветра и сунца, а понегде и снега

ОТКРИВЕНЕ ДОСАД НЕПОЗНАТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ЗЛИКОВЦИМА ИЗ ЈАСЕНОВЦА! Бивши оперативац отворио душу: Све смо их побили као псе!

ОТКРИВЕНЕ ДОСАД НЕПОЗНАТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ЗЛИКОВЦИМА ИЗ ЈАСЕНОВЦА! Бивши оперативац отворио душу: Све смо их побили као псе!

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА! Професор Кочовић открио ТАЧАН ДАТУМ када ћемо моћи да предахнемо, назире ли се крај пандемије? (ФОТО)

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА! Професор Кочовић открио ТАЧАН ДАТУМ када ћемо моћи да предахнемо, назире ли се крај пандемије? (ФОТО)

На срећу, нико од њих није животно угрожен, шта више стабилна су, а једино дете које је за сада у тешком стању налази се у Универзитетском клиничком центру у Нишу. Реч је о дечаку (8) из Владичиног Хана, који је од петка на респиратору.

Нажалост, беба из Крагујевца, стара само 9 дана, за чији живот су се од петка, 9. априла борили лекари Универзитетског клиничког центра Крагујевац, изгубила је битку са ковидом. Она је уједно, понела неславну титулу, најмлађе жртве коју је корона вирус узео у нашој земљи.

Новорођенче, које се заразило још у стомаку мајке, јуче је пребачено из Крагујевца у Београд, у Универзитетску дечију клиницу у Тиршовој, али упркос напорима лекара обе здравствене установе, дете није одреаговало позитивно на терапију и преминуло је.

beba
беба / Извор: Профимедиа/илустрација

Сада су све очи и напори здравствене струке упрти у дечака Д. П. (8) из Џака код Владичиног Хана. Он се налази на респиратору у Универзитетском клиничком центру у Нишу. Нажалост, охрабрујуће вести о њему још не стижу.

- Нажалост, он није добро, супруга је са њим у Нишу, а његова сестра близнакиња са још две старије девојчице су код куће. Ја сам у болници, примам инфузију и надам се, молим Бога, да детету буде боље - рекао је раније данас његов отац Станко.

Остала деца су, како нам је речено у педијатријским установама у којима се збрињавају оболели малишани заражени корона вирусом, стабилна, па и беба од 12 дана која се лечи у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић".

У овој установи је, иначе, највише хоспитализоване деце.

- Имамо 13 деце, али сва деца су стабилног здравственог стања - казала је начелница Дечије клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић" др Оливера Остојић.

У Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" која збрињава најтеже оболелу децу, на срећу, тренутно, нема ниједног детета на интензивној нези.

Помоћник директора ове установе проф. др Владислав Вукомановић рекао је да је у њиховом ковид одељењу тренутно петоро деце.

beba
беба / Извор: Профимедиа

- Нема и има битних промена али свако дете, тежи болесник, нама је битна промена. Тренутно у ковид одељењу имамо петоро деце, али немамо ниједно у интензивној нези - каже проф. др Вукомановић.

Опоравио се дечак који је имао болест као одрастао човек

У мору ружних вести, професор нам открива и једну охрабрујућу. Опоравио се дечак од 11 година који је имао тешку упалу плућа и развио симптоме као одрасли човек.

- Имали смо једног дечка од 11 година који има шећерну болест а који је имао тешку упалу плућа. Све је то личило на одраслог болесника са ковидом пре него на дете. Гојазна деца су склонија компликацијама, исто као деца са шећерном болешћу, са плућним обољењима, кардиоваксуларним, хематолошким и то се показује као тачно. Питање је да ли је то изазвао неки други мутирани сој вируса или не. Ради се само о једном детету. Био је на високом протоку кисеоника, није интубиран на срећу, али је имао велики скор плућа. То је налаз на скенеру који показује колико су плућа захваћена упалом. Баш је било прогностички доста забрињавајуће али се опоравио.

- Он је још код нас, био је у ковид интензивној нези до пре неколико дана а сада у њој немамо никог - каже проф. др Вукомановић.

Оболеле деце од корона вируса, на срећу нема ни у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој, речено је у овој установи.

Децу из Србије корона је поготово "косила" у другом пику овог трећег таласа, који се, рекло би се, смирује. Лекари су то одмах приписали новом соју короне, британском, који је у јануару дијагностикован и у нашој земљи.

Највећи број заражене деце био је у другој половини фебруара и првој половини марта, али она нису као у новембру и децембру захтевала у великом броју болничко лечење.

- Углавном су то деца са симптомима који могу да личе на тежу прехладу или грип, која у највећем броју случајева не захтева хоспитално лечење - објаснио је половином марта проф. др Вукомановић:

beba
беба / Извор: Профимедиа

- Значи болест прати, пре свега, повишена температура, повраћање и пролив, који захтевају рехидрацију, надокнаду течности. То обично траје 24 до 48 сати, и после нормализовања температуре та деца су сасвим добро расположена, отпуштају се кући у највећем броју случајева, а уколико се ради о умерено тешким случајевима, пребацују се у КБЦ "Драгиша Мишовић" - објашњава проф. др Вукомановић.

Пренос са мајке на дете ипак могућ

Када је реч о вертикалној трансмисији, односно преносу са мајке на дете, проф. нам је објаснио да се мислило да је то немогуће и да је реткост.

- Међутим, негде у 2 до 3 одсто догоди се та вертикална трансмисија - казао је професор у време када су у њиховој установи биле две бебе заражене на овај начин.

Клиничка слика углавном је тежа код млађих болесника од годину дана, а да мултисистемски инфламоторни синдром погађа углавном старију децу од 10 година.

- Праћен је и упалом срчаног мишића али оно што треба речи јесте да клиничка слика непромењена и не захтева хоспитализацију. Примера ради на прошлом дежурству смо прегледали 110 деце, од тога је 10 задржано а само код 2 је био позитиван антигенски тест. Иначе, осетљивија су она деца која као и одрасли имају неке коморбидитете, значи шећерну болест, хронична плућна оболења, астму, срчана обољења, неуролошка, хематолошка. Они су осетљивији укључујући децу од годину дана, тако да могу да развију теже симптоме - објаснио нам је професор.

Иначе, симптоме прехладе и грипа од симптома ковид 19 тешко је разликовати. Могу да личе на тежу прехладу или блажи облик грипа а диференцијација да ли се ради о једном или другом соју је практично немогућа.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Према Вукомавићевм речима, дете би требало одвести педијатру када има повишену телесну температуру која траје више од дан, два, нарочито ако је преко 38,5 степени, затим ако повраћа и има дијареју, те родитељи не могу да надокнаде течност детету растворима, супама, водом...

- Онда прво дете треба одвести у дом здравља а педијатар ће одлучити да ли је неопходно болничко лечење. На срећу, оно углавном није неопходно - каже проф. др Вукомановић.