Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Манијаци не нападају жене само у МРАЧНИМ УЛИЦАМА, већ и усред бела дана: Ситнице из торбе могу да вас СПАСУ

29.10.2018. 07:46
Пише:
Србија Данас
Manijak
Манијак / Извор: Профимедиа/илустрација

Манијак прилази тинејџерки и сексуално је узнемирава, док уплашена девојчица покушава да га одгурне од себе, део је снимка из једног београдског трамваја који је шокирао све који су га видели. На њему се још види да манијак из трамваја, који је ухапшен у петак, постаје све навалентнији, приљубљује се уз девојчицу, додирује је по грудима и телу, а главу јој је буквално набија у стакло и то наочиглед осталих путника, чија је реакција у том часу изостала. Како се одбранити од оваквог или сличног напада, коме може бити изложен малолетник, али и одрасла особа оба пола?

Текст објављен на блогу "И Цан Лифт This", чији је повод управо стравичан снимак манијака из трамваја, бави се начинима на које се можете одбранити од напасника, а преносимо његове делове:

- Иако сви знамо да се то дешава некако је другачије када то видимо на снимку. И када нам се, гледајући снимак, сваки секунд чини као вечност. И, чекамо да се нешто деси, да то престане. Али не престане. Зато сам хтела да напишем водич за самоодбрану намењен женама. Али знате шта, то не би имало сврху. Прво, 99 одсто техника за самоодбрану које можете видети на Youtube или које ћете учити на семинарима и курсевима, у пракси су скоро па безвредне. Напади на жене у стварности су брзи, сурови, језиви и никако се не одвијају по замишљеним сценаријима. Напади с леђа, гушења, чупања за косу… све се то одигра прилично брзо, па чак и ако знате у теорији шта треба да урадите, сва је прилика да се тога нећете сетити у том тренутку - наводи ауторка у тексту, након чега следе савети подељени, како је наведено, у три групе.

Зашто нико није устао да помогне девојчици коју је напао манијак, због чега окрећемо главу? (ВИДЕО)

Како избећи ситуацију да будете нападнуте

Према тим "упутствима", уколико девојке и жене нису у прометним улицама треба да избегавају да се крећу саме.  

- Ако је пут који прелазите дужи, користите такси ако сте у могућности, а ако не, причајте мобилним телефоном, нарочито ако видите некога у близини. Будите довољно гласне и стално понављајте где се тачно налазите. Ако чак и немате са ким да причате, онда блефирајте да причате. То што се вама можда чини глупим, може бити детаљ који ће потенцијалног нападача одвратити од зле намере. Такође, у сваком тренутку имајте у глави евентулну руту за бежање, као и склониште.

ВЕТАР ТЕРА МИХОЉСКО ЛЕТО: Искористите ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ, остало је МАЛО ВРЕМЕНА!

Кафић, киоск, маркет. И банке су добро решење због видео-надзора и каснијег једноставнијег кривичног процесуирања нападача - саветује се у тексту.

Увек имајте потенцијално оружје надохват руке

- Увек имајте потенцијално оружје надохват руке - следећи је корак који може да вас спаси, како пише у блогу, а погодни предмет могу бити кључеви са и без привеском.

ključevi od kola
кључеви од кола / Извор: Профимедиа

- Привезак може нанети озбиљну повреду, уколико се укаже потреба. Легални статус бибер-спреја и тејзера је прилично споран, али део-спреј сасвим фино ради посао уколико се укаже потреба - наводи се у саветима за самоодбрану жена и додаје да у те сврхе могу да помогну кишобран и шал.

Шта радити уколико се нађете у ситуацији да сте нападнуте?

- Пре свега, први и основни циљ мора бити преживљавање. Чак и ако вам се учини да сте у позицији да изађете из конфронтације као победница, приоритет је да побегнете и сачувате живу главу. Дакле, ако можете, бежите и са сигурне локације назовите полицију на број 192 - стоји у тексту.

Према истиом извору, уколико се деси да нисте у ситуацији да одмах побегнете, следећи корак је онеспособљивање нападача до мере да себи створите маневарски простор за бежање.

Катастрофалан призор у НОВОМ САДУ! Доживели смо и то! Дунав пресушио! (ФОТО, ВИДЕО)

- Дакле, бежање је и даље главни циљ. Како бисте онеспособиле нападача, трудите се да му нанесете повреде у осетљивим регијама. Пре свега у очи, нос, врат, соларни плексус, скротум, колено, потколеницу и метатарзалне кости стопала (рис). Брз убод прстима у очи, ударац дланом у нос – ствари су које ће изазвати да нападачу очи засузе и купиће вам нешто времена да или побегнете или задате још један ударац у међуножје па побегнете. Такође, уколико јако нагазите метатарзалне кости стопала, нарочито у ципелама попут "мартинки" или ако сте у штиклама, врло је вероватно да ћете онеспособити нападача. Уколико носите део-спреј одлична прилика да га употребите. Не забворавите, сваки дао вашег тела може бити убојит. Песница, прсти, длан, лакат, раме, колено, глава, зуби... - савети су за самоодбрану.

Шта радити уколико видите да неко врши насиље над другом особом?

Како даље пише, а не мање битно, уколико сте сведок насиља над неким другим - позовите полицију, а затим се умешајте.

- Повисите глас, реците да сте позвали полицију. Уколико имате део-спреј, употребите га. Урадите све оно што би бисте волели да нека друга особа уради да сте ви у опасности.

Пратите нас и на инстаграму.