Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАРИНИ (19) ФАЛИ ЈОШ 40.000 ЕВРА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈУ КОШТАНЕ СРЖИ: Остало је још јако мало времена - Србијо, ујединимо се

04.05.2022. 21:05
Пише:
Србија Данас
Marina Đorđević
Марина Ђорђевић / Извор: Фото: Printscreen/Društvene мреже

Прикупљено је две трећине новца, али је потребно још 40.000 евра који треба да се сакупе док Марина заврши са биолошком терапијом, остало је још јако мало времена, око 30 дана

Марини Ђорђевић, деветнаестогодишњакињи из Ниша, таман када се припремала да упише Медицински факултет, живот јој се окренуо наглавачке.

Наиме, овој паметној, вредној девојци дијагностификована је акутна лимфобластна леукемија крајем прошле године. Од тада па до данас траје борба за њен живот. Маринина мајка Наташа Ђорђевић испричала је за портал Еспресо кроз какве муке су прошле у претходних неколико месеци.

ШКОЛАРИНЕ ДРАСТИЧНО ПОСКУПЕЛЕ: За један факултет треба вам ПЕТ МИНИМАЛАЦА ГОДИШЊЕ - погледајте детаљан ценовник

ШКОЛАРИНЕ ДРАСТИЧНО ПОСКУПЕЛЕ: За један факултет треба вам ПЕТ МИНИМАЛАЦА ГОДИШЊЕ - погледајте детаљан ценовник

ИНСИСТИРАО ДА ЧАСТИ МЛАДИЋА КОЈИ МУ ЈЕ ВРАТИО НОВЧАНИК: Студент из Врања огласио се преко друштвених мрежа

ИНСИСТИРАО ДА ЧАСТИ МЛАДИЋА КОЈИ МУ ЈЕ ВРАТИО НОВЧАНИК: Студент из Врања огласио се преко друштвених мрежа

ИЗ КНЕЗ МИХАИЛОВЕ ОТИШЛА ПОД РУДНИК: Катарина живи свој сан, а ево чиме се бави

ИЗ КНЕЗ МИХАИЛОВЕ ОТИШЛА ПОД РУДНИК: Катарина живи свој сан, а ево чиме се бави

- Симптоми су кренули пре нове године, она је и пре тога имала повремено неки бол у грудима, рамену, никада није имала никакве болести и просто помислите или је незгодно спавала или је можда промаја... Све учесталије су кренули болови, па пулсирања која су заправо пулсирања у костима, високе температуре. Ми смо од половине октобра, новембар и децембар, лутали по Клиничком центру у Нишу да установимо шта је пошто је имала болове у целом телу, у ногама, у стомаку, у вилици, високе температуре, није могла да једе, а сви су мислили да је корона, сигурно смо 10 пута снимали плућа. Притисак јој је скакао и са свим налазима отишли смо код хематолога у Нишу да погледа резултате, међутим она практично ништа није установила. Након тога, урадили смо пункцију коштане сржи и докторка са дечије клинике установила је акутну лимфобластну леукемију. Знате како, ми смо у том тренутку били у шоку. Марина је била здраво дете, завршила је Медицинску школу у Нишу, припремала се за Медицински факултет. Колико толико је била упућена у неке ствари и свега је била свесна - прича Маринина мајка.

Након што је дијагноза установљена, кренула је борба за Маринин живот. Њено стање било је све горе, а родитељи су уместо речи утехе и подршке добили информацију да је Маринина ситуација лоша и да сваког дана може да умре.

- Када смо установили шта је, узели смо упут и отишли за Београд у Клинички центар Србије, а одмах по пријему су нам рекли да је ситуација лоша и да Марина може да умре. Тада смо се супруг и ја једва вратили за Ниш... Она је кренула са првом терапијом, била је у прилично лошем стању буквално је једва преживела тај први циклус терапије па су обуставили терапију јер је била животно угрожена. Други циклус је већ мало боље поднела. Нисмо је видели од фебруара, само 7 дана до Васкрса. Марина је сада мало стабилније, пустили су је због компликација, а и психичког стања јер је заиста била лоше, пада, плаче, живот јој се окренуо наопако... - објашњава саговорница.

Marina Đorđević
Марина Ђорђевић / Извор: Фото: Фондација Буди Хуман/Александар Шапић

Да би Марина могла да уради трансплантацију коштане сржи потребан је донор, међутим, у њеном случају донори не могу бити њени најближи јер анализе нису подударне, па су се Наташа и Марина упутиле у Истанбул како би покушале да пронађу потенцијалног донора.

- Ми смо биле да одрадимо прве анализе на основу којих се тражи донор, сви смо били, и њени старији брат и сестра, супруг и ја, али нажалост нико није подударан са њом па мора да се тражи страни донор. Продецура је да се углавном прво тестирају најближи сродници, јако је мали проценат да се било ко други подудара али се траже донори у светским базама, надам се да ће успети да пронађу донора. Није ми било лако да је одведем у Истанбул, нисмо знали на шта ћемо да наиђемо, али све је протекло како треба, она је добро поднела пут, тамо смо биле 3 дана и све време су јој радили претраге, одрадили су типизацију и скенер, редовно узимали крв, људи заиста одлично раде свој посао. За месец дана би требало да имају потенцијалног донора - каже Наташа.

Пред операцију постоје 3 фазе односно циклуса терапије које Марина мора да прими, прве две су прошле, остала је трећа и она кључна после које хитно мора да се уради трансплантација.

- Њој је остао још један циклус хемотерапије, тачније биолошке терапије на коју треба да крене 9. маја, а одмах након тога би требало да се одради трансплантација коштане сржи. Марина болује од акутне лимфобластне леукемије, а то је облик који се враћа. Сада чекамо трећи циклус, односно биолошку терапију после које би требало да се уради трансплантација. Распитала сам се код нашег лекара у Немачкој који је рекао да је биолошка терапија веома делотворна, али постоји проблем јер она не делује дуго што значи да се одмах по примљеној терапији мора одрадити трансплантација - прича саговорница.

Прикупљено је две трећине новца, али је потребно још 40.000 евра који треба да се сакупе док Марина заврши са биолошком терапијом, остало је још јако мало времена, око 30 дана.

- За сада је прикупљено две трећине новца, фали нам око 40.000 евра и надамо се да ћемо скупити тај износ како бисмо отпутовали у Турску у "Аћибадем" клинику где би требало да се изврши трансплантација. Ми после билошке терапије немамо времена за чекање, 28 дана траје циклус и од тога 24 сата сваког дана тече инфузија. Марина је сада мало боље, нема више температуре, међутим је проблем што се лоше малигне ћелије брзо враћају код ње. Сада се плашимо пошто је 2 недеље код куће какви ће нас резултати сачекати када одемо у болницу јер је у питању прогресивни облик, надам се да ће се извући. Знате, на моменте паднете у депресију, плачете, а онда схватите да ако ви паднете она нема за кога да се ухвати, па онда устанете и идете даље због ње јер не сме да види или осети јер и сама клоне - каже Наташа.

Цео Ниш подигао се на ноге, од најмлађих до најстаријих суграђана, а свако ко жели да помогне у прикупљању новца за Маринино лечење то може да уради сутра у Официрском дому у Нишу где се организује књижевно вече, а улаз је симболничних 200 динара.

- Скоро свакодневно се организују разне хуманитарне акције по Нишу, сви наши и њени пријатељи су укључени, људи покушавају да помогну на све начине. Тренутно је актуелно сутрашње вече у Официрском дому, у питању је књижевно вече које је организовано уз помоћ Канцеларије за младе и Филозофског факултета у Нишу. Од 18 часова ко год жели да прочита или погледа нешто добродошао је, улазница је 200 динара, а сав прикупљен новац биће уплаћен за Маринино лечење. Такође се укључила и кућа Слатко срце која ће направити послужење за то вече. Било је заиста много акција, око Васкрса је школа из Брзог брода са ђацима правила декорације, па се то продавало у Пантелејској цркви, тада је скупљено 30 хиљада динара. И у Чаиру су васпитачице са децом из вртића правиле украсе за Васкрс, било је разних утакмица, журки... Прикљупљали су студенти са Медицинског факултета, из средње Медицинске школе у коју је Марина ишла, па чак и из њене основне школе - захвална је Маринина мајка свим људима доброг срца који су помогли и помажу и даље.

Такође, хуманитарна организација "Буди хуман" прикупља новчана средства за Маринино лечење.

За Маринину животну битку! Будимо хумани!

Помозимо Марини!

Слањем СМС поруке: Упишимо 1220 и пошаљимо СМС на 3030

Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо хуман1220 и пошаљимо СМС на 455

Уплатом на динарски рачун: 160-6000001292667-11

Уплатом на девизни рачун: 160600000129293289 ИБАН: РС35160600000129293289 SWIFT/BIC: ДБДБРСБГ

Уплатом платним картицама путем линка: Е-донирај

Уплатом са вашег PayPal налога путем линка: PayPal